укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 48. Інстинкт
13:36
§ 48. Інстинкт

§ 48. Інстинкт

Коли спостерігати за поведінкою бджіл, мурах, птахів під час будівництва гнізд або вигодовування потомства, їх дії здаються нам доцільними. Ж. А. Фабр, спостерігаючи за осою сфекс помітив, що вона виявляє своєрідну турботу про потомство. Спочатку оса будує гніздо-нірку. Для забезпечення їжею личинок, які вилупляться з яєць, вона заготовляє для них "живі консерви". Свою здобич, а це досить великі цвіркуни або коники, оса сфекс паралізує уколом жала в нервові ганглії. Потім хапає лапками комаху за вусики і тягне до гнізда. Ховає "живі-консерви" в гніздо-нірку і зверху відкладає яйце. Після цього оса замуровує вхід до нірки. Здавалося б її дії досить "розумні". Але якщо цвіркуна витягти з гнізда, то оса все-рівно замурує порожню нірку. "Зрозуміти", що гніздо порожнє вона не може. Так само оса "не розуміє" як можна дотягти до гнізда цвіркуна у якого відірвані вусики, схопити його за лапку вона не додумується. Така поведінка оси є інстинктивною (мал.166).
Складну систему природжених (безумовнорефлекторних) програм поведінки, пов'язаних із збереженням виду, називають інстинктами (від лат. "інстинктус" - спонука, мотив).
Інстинкти поділяють на харчові, захисні, статеві, орієнтувальні. Вони є видовими і однаково проявляються у всіх представників даного виду. Інстинкти тварин виробились у процесі природного добору в ряду багатьох поколінь як корисні для життя реакції на чинники зовнішнього і внутрішнього середовища і складають основу їх поведінки. Якщо б у тварин не було орієнтувального рефлексу, вони б не могли реагувати на найменші зміни навколишнього середовища і пристосовуватись до нього, не помічали 6 небезпеки, не знаходили б собі їжу.
Особливо велике значення має інстинкт турботи про нащадків. Цей інстинкт забезпечує виживання видів, а, отже, їх збереження. У вищих тварин інстинкти лежать в основі научіння. Основною формою научіння у тварин є вироблення нових навичок, які дозволяють пристосуватись до нових умов середовища. Така поведінка вже буде індивідуальною, властивою лише певним представникам виду. Етологи виділяють три типи научіння: звикання, відображення і формування умовного рефлексу.
У процесі звикання тварина перестає реагувати на подразник, який виникає дуже часто. У дикій природі гучні звуки, наприклад, звук літаків або гуркіт трактора лякають тварин. Але птахи, що живуть поблизу аеродромів перестають звертати увагу на літаки і персонал повинен прикладати значні зусилля, щоб відлякувати їх від злітно-посадкової смуги. Навесні лелеки спокійно ходять біля тракторів, що орють землю, і шукають собі їжу.
К. Лоренц досліджував поведінку гусенят, що вивелися в інкубаторі. Першою істотою, яку бачили гусенята після вилуплення, був сам К. Лоренц, і гусенята ходили скрізь за ним, вважаючи його своєю матір'ю. Таку форму научіння К. Лоренц назвав закарбуванням або відображенням (мал. 167). У багатьох тварин закарбовуються певні сигнальні образи, які вони бачать першими.
Інстинкти лежать в основі формування умовних рефлексів. Засновником вчення про формування умовних рефлексів вважають російського вченого І. П. Павлова (мал. 168)
Рефлекс - це відповідь організму на подразнення, що здійснюються за участю нервової системи. Прикладом умовних рефлексів є реакція тварини на свою кличку, вміння тварин виконувати певні команди тощо. Умовні рефлекси лежать в основі індивідуальної поведінки тварин, вони можуть бути різними для представників одного і
того ж виду. Наприклад, І. П. Павлов перед початком годування собаки
вмикав лампочку. Через деякий час у собаки виробився умовний рефлекс:
коли лампочку вмикали, то у нього виділялась слина. Цей рефлекс був
властивий лише для цього собаки. Для інших собак світло лампочки не було подразником для виділення слини.
Поведінка тварин визначається генетично. У залежності від різноманітних ситуацій тварина вибирає різні стратегії поведінки. Якщо суперник сильніший, то тварина уникає сутичок: слабший собака або вовк приймає позу покірності, лягає на спину перед сильнішою твариною, вожаком зграї. Якщо ж самка захищає своїх дитинчат, вона обере агресивну стратегію поведінки і буде сміливо вступати у боротьбу. Різні стратегії поведінки обирають тварини, якщо вони конкурують за один і той же вид їжі або за право продовжити свій рід. Яскравими прикладами є турнірні бої оленів (мал. 169) або токування глухарів. Сильніший самець одержує право продовжити свій рід, а, значить, право на виживання. Різноманітними є стратегії добування їжі: полювання і випасання, забирання здобичі в інших, запасання їжі тощо.
Поведінка тварин обумовлена її інстинктами, наприклад, самозбереження, продовження роду, збереження свого виду, збереження свого довкілля - частини середовища життя, з яким тварина пов'язана обміном речовин, енергії, інформації.
Поведінка тварин має інстинктивний характер. Інстинкти забезпечують здійснення важливих біологічних потреб для підтримання життєдіяльності
організму (живлення, розмноження, збереження життя). Інстинкти лежать в основі виникнення умовних рефлексів. Умовні рефлекси забезпечують підтримання життєдіяльності організмів в нових умовах існування.
1. Що таке інстинкт? Приведіть приклади інстинктивної поведінки тварин. 2. Яке біологічне значення мають інстинкти? 3. Що таке научіння? 4. Чи можете ви з власного досвіду привести приклади прояву умовних рефлексів у тварин? 5. Порівняйте інстинкти і умовні рефлекси у тварин.
Міні-проект
Як вчаться пташенята.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання