укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 48. Природні зони Євразії
12:45
§ 48. Природні зони Євразії

§ 48. Природні зони Євразії

Які приклади негативного впливу людини на природу на території Євразії Вам відомі?
Розташування природних зон. Оскільки Євразія лежить у всіх кліматичних поясах Північної півкулі, тут є практично всі природні зони земної кулі. На більшій частині материка вони витягнуті із заходу на схід.
Зони арктичних пустель, тундри і лісотундри тягнуться вузькою суцільною смугою через весь материк. У помірному кліматичному поясі найбільшу площу займає тайга. Південніше природні зони не утворюють суцільної смуги. Західна та східна частини Євразії найбільш зволожені, тому значну територію там займають лісові зони. Всередині материка у зв'язку з посушливим кліматом простягаються лісостепи і степи, напівпустелі і пустелі. Великі території Євразії зайняті зонами з висотною поясністю. Є зони змінно-вологих та екваторіальних лісів.
Арктичні пустелі, тундра і лісотундра. Порівняно з Північною Америкою ці зони в Євразії набагато суворіші, хоча їх природа мало відрізняється від Північної Америки.
Клімат арктичних пустель дуже холодний, зима довга, а літо коротке. Рослинність дуже бідна: де-не-де ростуть мохи і лишайники, зустрічаються полярні маки. Великі ділянки не мають рослинного покриву.
Тут зустрічаються песець, лемінг, білий ведмідь, північний олень; літом прилітає багато водоплавних птахів, які оселяються на високих скелястих берегах, утворюючи пташині базари.
У тундрі опадів випадає мало, температури низькі, характерна багаторічна мерзлота, що сприяє утворенню боліт, порослих осокою. У цій зоні поширені тундрово-глеєві грунти. Потужність їх дуже незначна. Місцями зустрічаються карликові берези, верби, ягідні кущі.
Південніше клімат стає теплішим, з'являються дерева - низькорослі сосни і ялини з тонкими викривленими стовбурами. Цс лісотундра.
На яких ґрунтах сформувався цей при-*М родний комплекс (див. мал. 127)?
Величезні простори Євразії зайняті лісами. Але й вони не скрізь однакові. їх видовий склад дуже відрізняється залежно від кліматичних і ґрунтових умов. Ця природна зона характеризується різновидами підзолистих ґрунтів. У лісовій зоні виділяють тайгу, мішані й широколисті ліси.
Тайга. Ця зона помірного поясу розташована південніше зони лісотундри. Літо тепліше і довше, ніж у тундрі, збільшується кількість опадів, з'являються умови для росту дерев, ґрунти підзолисті. Багато тут торф'яних і осокових боліт. У європейській тайзі переважають сосна і ялина.
До них підмішуються дрібнолисті породи - береза, осика, горобина. Південніше 60е пн. ш. у лісах з'являються широколисті породи - клен, ясен, дуб. В азіатській тайзі ростуть смерека, сибірська сосна або кедр, модрина.
Тваринний світ хвойних лісів дуже багатий. Тут водяться лось, білка, заєць-біляк, лісовий лемінг, із хижаків широко розповсюджені вовк, лисиця, рись, куниця, ласка, бурий ведмідь. У водоймах живе видра. Серед птахів найбільш поширені дятли, біла куріпка, глухарі, тетеруки, рябчики, сови. У тайгових лісах Євразії сконцентровані величезні запаси деревини. Хвойні породи дерев являють собою цінні лісові ресурси, які широко використовуються у господарстві.
Мішані ліси. Основна частина мішаних лісів у Європі знаходиться на Східноєвропейській рівнині, і вони поступово зникають у східному напрямку У цих лісах поряд з хвойними і дрібнолистими породами ростуть широколисті: дуб, ясен, липа, лісовий бук. Тут спостерігається густий трав'яний покрив на дерново-підзолистих ґрунтах, менше боліт.
Широколисті ліси. Широколисті ліси на бурих лісових ґрунтах також не утворюють суцільної зони. До того ж вони на великих територіях зведені, а їх місце зайняли поля. Для західних приатлантичних широколистих лісів характерні бук і дуб. Далі на схід зменшується кількість опадів, тому букові ліси змінюються світлими дубовими, під якими краще ростуть різноманітні трави і чагарники. Крім тварин, що водяться в тайзі, є кабан, козуля, благородний олень. У Карпатах і Альпах зустрічається бурий ведмідь.
Чим відрізняється розташування зони степів у Євразії та Північній Америці?
Лісостепи та степи. У внутрішніх частинах материка зі зростанням континентальності клімату, південніше від зони широколистих лісів, лежать лісостепи, які переходять у степи. Вони виникли в умовах жаркого і сухого літа та сухої і порівняно холодної зими. Лісостеп являє собою перехідну зону від лісів до степів. Для росту дерев уже не вистачає вологи. У лісостепу острівці лісів на сірих лісових ґрунтах чергуються із степовими ділянками. У степах переважає трав'яна рослинність. Через родючі чорноземні ґрунти степи дуже інтенсивно освоюються. На посушливих ділянках степу поширені каштанові ґрунти.
У трав'яному покриві найбільш розповсюджені злаки. Серед тварин переважають гризуни ховрахи, бабаки, польові миші. Природна
рослинність залишилась лише в заповідниках.
У східній частині плоскогір'я Гобі розташовані сухі степи. Кліматичні умови тут значно континентальніші, ніж у Європі: суворі малосніжні зими, незначні опади. Тому трави низькі або їх взагалі немає, трапляються солончаки. Замість чорноземів тут поширені родючі каштанові ґрунти. 2 Яка основна відмінність між пустелями помірного, субтропічного та '-*** тропічного поясів?Що між ними спільного?
Напівпустелі і пустелі помірного поясу. Ці зони тягнуться від Прикаспійської низовини по рівнинах Середньої і Центральної Азії. Тут поширені бурі ґрунти напівпустель і сіро-бурі ґрунти пустель. Вони малородючі й містять багато солей.
Умови пустель не сприяють розвитку рослин. Клімат характеризується незначною кількістю опадів, сухістю повітря. У глинистих і кам'янистих пустелях ґрунтового покриву і рослинності немає. Особливо суха і нежива пустеля Такла-Макан. У піщаних пустелях помірного поясу ростуть саксаул, полин, астрагал. Рослини пустель мають свої особливості, які допомагають їм вижити в умовах засухи. Часто гілочки і листя вкриті товстим восковим шаром або листя перетворюється на голки, що убезпечує його від випаровування. Інші рослини накопичують вологу в стовбурі або листках, мають дуже розвинену кореневу систему Саксаул - одне із небагатьох дерев, яке може рости в пустелі. У нього довге коріння, видозмінене листя. Тому саксаул не дає тіні.
Фауна цих зон також бідна. У напівпустелях і пустелях ще збереглися коні Пржсвальського, дикі віслюки, кулани, верблюди, різноманітні численні гризуни.
1. Євразія має найбільшу різноманітність природних зон серед усіх материків.
2. Ліси материка поділяють на тайгу, мішані та широколисті.
3. Трав'яна рослинність домінує у степах, напівпустелях та пустелях.
1. Визначіть, між якими широтами розташований лісостеп.
2. Які бувають різновиди степів? У чому полягають їх основні відмінності?
3. Які ґрунти характерні для:
а) тайги; б) зони мішаних лісів; в) широколистих лісів; г) лісостепу; д) степу?

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови