укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 49. Природні зони тропічних та екваторіальних широт
12:48
§ 49. Природні зони тропічних та екваторіальних широт

§ 49. Природні зони тропічних та екваторіальних широт

Пригадайте, яка рослинність характерна для чагарників.
Субтропічні ліси і чагарники. У субтропічному кліматичному поясі Євразії розташовані такі природні зони: твсрдолистих вічнозелених лісів і чагарників, субтропічних перемінно-вологих мусонних лісів, субтропічних напівпустель і пустель.
По узбережжю Середземного моря розташована зона твердолистих вічнозелених лісів і чагарників. Клімат зони характеризується сухим і жарким літом, дощовою, теплою зимою.
На коричневих ґрунтах ростуть кам'яний і корковий дуби, дикорослі оливки, середземноморська сосна пінія, кипарис. Рослини мають щільне блискуче листя.
Трави зеленіють узимку, у період, коли йдуть дощі. Ліси у даний час на берегах Середземного моря майже повністю винищені. Тепер тут ростуть вічнозелені чагарники, невисоке суничне дерево з плодами, схожими на суниці, низькорослий кам янии дуб з дрібним колючим листям та мирт. З культурних рослин на цій території вирощують кукурудзу, оливки, виноград та цитрусові.
На сході Китаю та Японських островів розташована зона перемінно-вологих мусонних лісів. Літо тут вологе, зима порівняно суха та прохолодна. У лісах на червоноземах та жовтоземах ростуть магнолія, пальми, камелія, фікуси, камфорний лавр. Вони мають жорсткі шкіряні листочки, які виділяють пахучі ефірні масла. Зустрічається і бамбук. Диких тварин залишилось досить мало. Раніше в цій зоні були поширені: бамбуковий ведмідь-панда, японські макаки та гігантська саламандра, яка досягає 1 м завдовжки.
Субтропічні і тропічні напівпустелі та пустелі. У цю смугу потрапляють південні частини пустель Гобі та Каракуми, пустелі Такла-Макан, Рсґістан, Тар та аравійські пустелі і серед них Руб-сльХалі. Слід зазначити, що ці пустельні території набагато жаркіші від пустель помірного поясу. Середні зимові температури тут вищі 0°С. Внутрішньоматерикові пустелі вирізняються найжаркішим і найсухішим кліматом у всій Євразії. Середня температура липня досягає +30°С. Дощі випадають вкрай рідко. Рослинність подібна до пустель помірного поясу. Особливою суворістю відзначаються кам'янисті пустелі, що є не чим іншим, як розсипами щебеню та гальки. По сухих руслах річок ростуть акації. В оазисах вирощують фінікову пальму.
Тваринний світ пустель порівняно бідний. В Аравії зустрічаються кулан, джейран, дикий віслюк, гієна. У пустелі Гобі - дикий кінь Пржсвальського, шакал. У всіх пустелях цієї смуги багато гризунів (тушканчиків, піщанок) та плазунів і комах. Савани та субекваторіальні ліси. У саванах Євразії серед високих злаків ростуть пальми, акації, тіковс та саловс дерева. Зустрічаються ділянки рідкостійних лісів. Саловс дерево (сал) заввишки досягає 35-37 м, а в діаметрі - до 2 м. Його використовують у будівництві.
Субекваторіальні псрсмінно-вологі ліси вкривають західне узбережжя півострова Індостан, область у нижній течії Ґангу та Брахмапутри, узбережжя півострова Індокитай та північну частину Філіппінських островів. У цій зоні більша кількість опадів, ніж у саванах. Тому рослинність цієї території нагадує вологі екваторіальні ліси, але деякі дерева на сухий сезон скидають своє листя.
Тваринний світ саван та субекваторіальних лісів різноманітний. Тут багато копитних (особливо антилоп), мавп, птахів. У густих хащах, уздовж річок, живуть тигри та леопарди. На півострові Індостан та острові Шрі-Ланка до цього часу є дикі слони.
Вологі екваторіальні ліси. Ці ліси в Євразії займають відносно невеликі території і вирізняються розмаїттям рослин і видового складу тварин. Одних лише пальм нараховується не менш як 300 видів. Довжина виткої пальми ротанг досягає 200-300 м. Ця довга й чіпка ліана обвиває рослини, утворюючи непрохідні хащі.
Висотна поясність у горах Євразії. Кількість поясів у горах завжди залежить від того, яка природна зона знаходиться на рівнині біля підніжжя гір, та від висоти самих гір. Є приклади яскраво вираженої висотної поясності як у Європі, так і в Азії.
Альпи - найвищі гори Європи (г. Монблан, 4807 м). Крім того, ця гірська система є важливим кліматичним кордоном. На північ від Альп розташовуються території з помірним кліматом, а на південь субтропічні середземноморські ландшафти. Льодовики та вічні сніги знижуються в Альпах до 2500 3200 м.
Найвища гірська система Азії та усієї земної кулі - Гімалаї. їх найвища вершина - г. Джомолунгма (Еверест), що майже вдвічі вища за Монблан. Вона має висоту 8850 м. Ще 10 вершин піднімаються в Гімалаях вище за 8000 м. Серед них виділяється К-2, яка мало поступається Джомолунгмі (8611 м).
Гімалаї також є природною межею між гірськими пустелями Центральної Азії та тропічними ландшафтами Південної Азії.
А тепер простежимо, як змінюються висотні пояси у найвищих горах Європи та Азії. Біля підніжжя Східних Гімалаїв розташовані так звані тсраї-джунглі із заболоченими ґрунтами. На них ростуть високий бамбук, саловс дерево, різноманітні пальми, оповиті ліанами, що утворюють густі хащі. У цихлісах живуть слони, носороги, буйволи, а з хижаків -тигри, плямисті та чорні леопарди. Є також мавпи, змії та різноманітні безхребетні. З підйомом угору заболоченість зменшується.
Від 1500 і до 2000 м простягнувся пояс вічнозелених лісів із дубів, каштанів, кленів та магнолій. На висоті 2000 м вони змінюються лісами, що складаються із листопадних порід із домішкою хвойних. Біля верхньої межі лісу тягнеться смуга хвойних лісів, які складаються переважно з гімалайської сосни, смереки та інших хвойних. Температури низькі. Це пояс чагарників та високогірних луків. З кущів ростуть рододендрони з квітами різного забарвлення. Влітку луки вкриваються килимом яскравих трав'янистих рослин, серед яких виділяються маки та примули. Поступово трави стають дедалі нижчі. Приблизно з висоти 4500 м проходить снігова лінія. Вище все вкрито вічними снігами та льодовиками.
Незважаючи на доволі складний рельєф, схили гір добре обробляються. Тут вирощують рис та чайний кущ. Випасають овець, яків.
На південних схилах Альп, ландшафти, що нижчі за 800 м, мають типові середземноморські риси. Розріджені ліси складаються із каштанів та альпійської сосни, дуб та бук у них відіграють другорядну роль.
На узбережжі Ліґурійського моря, до якого підходять Альпи, природна рослинність не збереглася. Тут залишилися голі скелі, позбавлені рослинності, або з'явилася паркова флора, насаджена людиною. Це так званий Лазуровий берег (див. мал. 137).
Поміркуйте, чому в цьому районі зовсім не збереглася природна рослинність.
У Східних Альпах дубові й соснові ліси чергуються з луками, які поступово перетворюються на степовий ландшафт. До висоти 1800 м поширений другий пояс з найбільш густими і добре збереженими дубовими і буковими лісами з домішкою хвойних дерев. У вологих районах хвойні рослини домінують. Тут лісотвірними породами є європейська кедрова сосна та європейська модрина. Видове розмаїття фауни можна спостерігати лише в заповідниках. Збереглися тут бурий ведмідь, дикий кабан, середньоєвропейський олень, дика кішка, часто зустрічаються заєць сірий, русак, білка.
Субальпійський пояс простягнувся аж до висоти 2300 м. Для нього характерна сувора зима та коротке прохолодне літо із сильними вітрами. Тут панує чагарникова та високотравна рослинність. З кущів велике значення мають рододендрон, гірська вільха, кедровий сланник.
У альпійському поясі клімат ще суворіший, відзначається сухістю. Більша частина поверхні гір не має рослинності або являє собою скелі, вкриті лишайниками. Найвищий пояс - це високогірні кам'янисті та льодовикові пустелі.
Альпи завдяки своїм природним умовам перетворилися на оздоровчу та рекреаційну зону світового значення.
1. Степи Євразії дуже змінені людиною.
2. Субтропічні та тропічні пустелі материка характеризуються найбільш жарким та сухим кліматом.
3. Гігантська саламандра, японські макаки та бамбуковий ведмідь-рідкісні види тварин.
4. Висотна поясність Східних Гімалаїв включає в себе значно більше поясів рослинності ніж у Альпах.
1. Порівняйте степову та субтропічну рослинність середземноморського типу.
2. Порівняйте кліматичні умови, рослинність, тваринний світ пустель помірного поясу та тропічного поясу.
3. Охарактеризуйте природу зони змінно-вологих мусонних лісів.
4. Підготуйте розповідь про одну з пустель, про які згадується у параграфі.
5. Яким чином місцеве населення Гімалаїв пристосовується до умов високогір'я?

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови