укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 49. Структура поведінкового акту
13:42
§ 49. Структура поведінкового акту

§ 49. Структура поведінкового акту

Інстинктивна поведінка тварин складається з ряду послідовних реакцій - поведінкових актів. Це своєрідна одиниця поведінки, яка починається сприйняттям навколишнього світу і відповідною реакцією на нього. Розглянемо це на прикладі гніздування і розмноження птахів.
Першою стадією поведінкового акту є пошукова поведінка. На початку сезону гніздування самці більшості птахів, зокрема солов'їв, прилітають першими, обирають місце для гнізда, починають співати, тим самим приваблюють самку і показують іншим самцям, що місце зайняте. Вибір території для гніздування в одних випадках може обмежуватися прильотом птахів на минулорічні місця гніздівлі, а в інших - потребує довгих пошуків і боротьби з іншими самцями. Саме пошукова поведінка є засобом індивідуального пристосування тварин до оточуючого середовища. В основі формування пошукової поведінки лежить научіння.
Тварини, які мають більший життєвий досвід, краще і швидше вирішують проблеми пошуку, ніж молоді птахи.
Другою стадією поведінкового акту є знаковий стимул. Для самки птаха спів самця буде своєрідним знаком, який покаже, що самець закінчив будівництво гнізда. Самка, із декількох самців, обиратиме того, чий спів буде найкращий, найголосніший. Певні види птахів, зокрема журавлі, влаштовують своєрідні шлюбні танці (мал. 170). У самців горбуші у період нересту виростає на спині своєрідний горб. У деяких комах спостерігається прояв шлюбного забарвлення. Це все прояви знакових стимулів.
Третя стадія - завершальна. Як тільки самка вибере найкращого для себе самця, відбувається відкладання яєць, спів самця і будівництво гнізда припиняється.
Таким чином інстинктивна поведінка складається із ланцюжка послідовних поведінкових реакцій, завершення однієї реакції слугує сигналом для початку наступної.
Поведінка тварин має складну структуру. Своєрідною одиницею поведінки є поведінковий акт.
1. Що таке поведінковий акт? 2. Спробуйте на прикладі інстинктивної поведінки оси сфекса, полювання свійської кішки за горобцем виділити певні поведінкові акти.
Практична робота № 8
Мета: навчитися розпізнавати направленість поведінкових актів.
Обладнання: відеоматеріали, що ілюструють різні форми поведінки тварин (гніздування птахів, полювання хижих тварин, збирання пилку бджолами тощо).
Хід роботи
1. Розгляньте запропонований сюжет.
2.Визначте стратегію поведінки.
3.Виділіть певні поведінкові акти і визначте їх направленість: харчові (пошук їжі і спосіб її добування), захисні (захист від ворогів або чинників зовнішнього середовища), репродуктивні (будування гнізд, приваблення самок, шлюбні танці тощо)
4.Визначте стадії даних поведінкових актів.
5.Зробіть висновки.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання