укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 4. Безпека на дорогах
14:58
§ 4. Безпека на дорогах

§ 4. Безпека на дорогах

У цьому параграфі ви дізнаєтеся про:
• засоби безпеки легкового автомобіля;
• правила поведінки пасажирів легкового і вантажного автомобілів;
• небезпечні вантажі;
• різновиди ДТП;
• як знизити ризики;
• травмування під час ДТП;
• як слід діяти, якщо ви стали свідком ДТП
Засоби безпеки легкового автомобіля
Чимало громадян мають власні легкові автомобілі. Від вправного управління транспортним засобом залежить безпека на дорозі.
Легковий автомобіль — автомобіль, що за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів та їхнього багажу із забезпеченням необхідного комсрорту та безпеки. Кількість місць для сидіння — до дев'яти, ураховуючи місце водія.
Сучасні автомобілі постійно вдосконалюються. Найсучасніші з них мають протиударний корпус і безпечний салон. Автомобілі обладнують подушками та ременями безпеки, підголівниками тощо. Ці додаткові засоби безпеки допомагають під час аварії.
Подушка безпеки захищає від удару та розбитого скла. Цей пристрій ось уже кілька десятиліть рятує людські життя, але за умови, що пасажир пристебнув ремені безпеки. Якщо він забув або полінувався зробити це, то подушка може сильно травмувати. Під час аварії навіть за невеликої швидкості автомобіля тіло за інерцією рухається вперед, подушка, що розкрилася, його зупинить, зате голову з великою швидкістю відкине назад. І тут допоможуть підголівники, які підтримають голову.
Ремені безпеки з'явилися набагато раніше за подушку і також постійно удосконалювались. Зараз ними обладнані всі автомобілі вітчизняного й іноземного виробництва. їх обов'язково потрібно використовувати за будь-яких обставин і будь-якої швидкості.
Але навіть усі описані вище системи не можуть гарантувати безпеку. Насамперед водії мають бути свідомі й дотримувати належну швидкість, правила дорожнього руху, культуру на дорогах.
Цікава знати, що... перші подушки були як бронебійний снаряд — розкривалися під впливом датчиків удару і вистрілювали назустріч тілу із швидкістю 300 км/год. Людина в момент удару відчувала жах. Тепер подушки розкривються з різною швидкістю залежно від сили зіткнення.
Ідея прив'язати людину до сидіння, щоб врятувати її у випадку авари, з'явилася ще в 1907 р. Водія та пасажирів пристібали тільки на рівні тали. На серійних автомобілях першою ремені безпеки встановила шведська компанія Volvo в 1959 році. Із загиблих в аваріях ста осіб, що були не пристебнуті, 75 (!) залишилися б живі, якщо б пристебнули ремінь безпеки!
Провила поведінки пасажирів легкового автомобіля
Визначальне значення для безпеки пасажира має його поведінка в транспортному засобі.
На передньому місці легкового автомобіля, мікроавтобуса та на задньому сидінні мотоцикла заборонено перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або тих, які не досягли 12-річного віку. Не можна заважати водію керувати транспортним засобом і обмежувати оглядовість. Під час руху водій має бути уважним, стежити за ситуацією на дорозі та іншими транспортними засобами, тому не можна відволікати його різкими вигуками, проханнями чи запитаннями. Рух автомобіля нерівномірний, отож не можна під час руху пити, їсти, користуватися гострими, колючими та ріжучими предметами.
Чому не можна перевозити на передньому сидіння автомобіля дітей, зріст яких менше від 145 см?
Правила поведінки пасажирів вантажного автомобіля
Для перевезення пасажирів іноді використовуються також і вантажні автомобілі. Але дітей до 16-річного віку забороняється перевозити в кузові будь-якого вантажного автомобіля, у том)' числі й в автомобілях спеціального призначення (самоскид, трактор), а також у кузові вантажного мотоцикла. Кількість пасажирів, яких перевозять у кузові вантажного автомобіля, не має перевищувати кількості обладнаних для сидіння місць. Найбезпечнішими є місця біля кабіни й далі від бортів.
Небезпечні вантажі
Як слід діяти під час ДТП із вантажним автомобілем, що перевозить вибухонебезпечні, легкозаймисті чи отруйні речовини? Навколо чимало людей, які спостерігають за подіями. Як ви вчините: приєднаєтеся до них чи якнайшвидше залишите місце події? Чому?
Автомобілі, які перевозять небезпечні вантажі, позначають спеціальними знаками небезпеки.
Небезпечні вантажі — це речовини, вироби або матеріали, які можуть під час перевезення спричинити вибух, пожежу тощо, заподіяти матеріальні збитки та шкоду довкіллю, призвести до загибелі, травмування, отруєння людей та тварин. Транспортний засіб, що перевозить небезпечні вантажі, має рухатися з увімкненими проблисковими маячками оранжевого кольору, ближнім світлом фар, задніми габаритними фарами. На автомобілі мають бути встановлені розпізнавальні знаки — «Небезпечний вантаж».
Ліквідацією аварій з автомобілем, що перевозить небезпечний вантаж, займаються спеціальні загони. Стороннім людям слід якнайшвидше покинути місце аварії. Залишатися там дуже небезпечної Адже в разі ДТП можливе розсипання чи розливання небезпечних речовин, загоряння чи навіть вибух.
Як слід діяти пасажиру при падінні транспортного засобу у воду?
При ДТП часто бувають постраждалі. Якщо небезпеки вибуху немає, то краще не чіпати постраждалих, тому що під час ДТП найчастіше ушкоджується хребет. Якщо неправильно зрушити потерпілого, це може призвести до травми спинного мозку і викликати ще гірші наслідки.
Запам'ятайте: що менше ми зрушуємо потерпілого, то менше страждань йому завдаємо.
Краще поговоріть з пораненим, заспокойте та підтримайте його. У більшості випадків це найкраще, що можна зробити до приїзду медичних працівників.
Обов'язково користуйтесь ременями безпеки в легкових автомобілях.
Води мають дотримуватися режиму швидкості, правил дорожнього руху та культури поведінки на дорогах. Правильна поведінка пасажира в транспортному засобі — запорука його безпеки.
До 16-річного віку забороняється їздити в кузові будь-якого вантажного автомобіля та вантажного мотоцикла. Транспортний засіб, що здійснює перевезення небезпечних вантажів, має спеціальний розпізнавальний знак — «Небезпечний вантаж». Якщо сталась ДТП з таким транспортним засобом, потрібно якнайшвидше покинути місце авари.
Про аварію, перш за все, потрібно сповістити служби захисту населення.
Запитання і завдання
1. Назвіть засоби безпеки легкового автомобіля.
2. Що є визначальним щодо безпеки дорожнього руху?
3. Які вантажі є небезпечними?
4. Назвіть види можливих ДТП.
5. Чому забороняється перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або тих, які не досягли 12-річного віку, на передньому місці легкового автомобіля, мікроавтобуса і на задньому сидінні мотоцикла?
6. Сформулюйте правила перевезення пасажирів вантажними автомобілями.
7. Поясніть, чим можуть бути небезпечні для свідків ДТП такі ситуації:
• автомобіль збив стовп електромережі;
• аварія сталася на багатосмуговій дорозі з інтенсивним рухом;
• автомобілем зламано дерево і великі гілки ледь тримаються;
• на місці аварії розлилось пальне;
• перевернувся великий вантажний автомобіль із цистерною, що містить небезпечну їдку речовину;
• розірвалися кріплення вантажу.
7. Розгляньте малюнки. Поясніть, що означають ці знаки та яких учасників руху вони стосуються: водіїв, пасажирів чи пішоходів.
Поведінка пасажира при ДТП
Якщо ви подорожуєте у автомобілі з батьками чи знайомими, перед початком руху обов'язково відрегулюйте підголівник, пристебніться ременями безпеки. Це допоможе зменшити важкість травм при можливих ДТП.
Якщо є висока ймовірність зіткнення, сильно напружте всі м'язи тіла, втягніть голову в плечі. Згрупуйтесь та прийміть безпечну позу. Потренуйтесь групуватись так, щоб руками захистити голову. Як правило час між загрозою зіткнення і власне ДТП дуже малий — кілька секунд, чи навіть менше секунди. За цей час можна й не встигнути зреагувати, тому краще, якщо водії коректні на дорозі і не допускають настання ДТП.
Не варто вистрибувати з автомобіля при його зіткненні чи перевертанні. Слід залишатись усередині до його повної зупинки, адже шансів уціліти так більше.
1. Обговоріть алгоритм поведінки пасажира при ДТП — зіткненні авто.
2. Складіть алгоритм поведінки пасажирів автомобіля, що впав у воду.
3. Вдома з батьками, якщо є машина, потренуйтесь пристебнутись ременем безпеки та відрегулювати підголівник для себе. Також попробуйте групуватись та приймати безпечну позу при ДТП.