укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 4. Деревина як конструкційний матеріал
11:17
§ 4. Деревина як конструкційний матеріал

§ 4. Деревина як конструкційний матеріал

Жодна галузь народного господарства не обходиться без деревини. її дістають із стовбурів дерев.
Спиляне й очищене від гілок дерево називають хлистом.
Розпилювання хлистів на частини називають розкряжову-вапням. Розкряжовуючи хлисти, дістають відрізки різної довжини, які називають колодами, кряжами, чурбаками.
Колоди- круглі лісоматеріали, які використовують цілими або як сировину для пиломатеріалів.
Кряжі- круглі лісоматеріали, з яких виготовляють спеціальну продукцію (фанеру, лижі, котушки, олівці тощо).
Чурбаки - відрізки кряжа, які за довжиною придатні для обробки на деревообробних верстатах (виготовлення шпону).
У зовнішній структурі дерева, тобто його умовному розрізі, розрізняють такі частини: крону (сукупність гілок і листя), стовбур та кореневу систему (мал. 9, а). Як зазначалося вище, промислове використання крони та коріння достатньо обмежене, тому основним джерелом промислової, «ділової» деревини є стовбур, який містить, залежно від породи, 65-90 % деревини.
Стовбур дерева складається з таких основних частин (мал. 8,6):
• серцевина - міститься в центрі стовбура та в розрізі має вигляд плями діаметром 2-5 мм, коричневого або бурого кольору І складається з м'якої тканини з низькими фізико-механіч-ними властивостями;
• ядро - найстигліша частина стовбура, яка вирізняється високою щільністю, твердістю, міцністю та стійкістю проти загнивання; у більшості порід ядро забарвлене в темніший колір, а в деяких породах дерев - воно відсутнє;
• заболонь - міститься між ядром І корою, має, порівняно з ядром, меншу щільність, а в розрізі - світліша, ніж ядро;
• камбій - вузьке, невидиме неозброєним оком кільце між корою та заболонню, клітини якого шляхом поділу щороку відкладають всередину стовбура клітини заболоні, а назовні стовбура - клітини кори;
• кора - зовнішня частина стовбура; товста кора дорослих дерев має два шари - зовнішній (кірка) і внутрішній (луб).
Унаслідок шарувато-волокнистої будови, певне уявлення про внутрішню структуру деревини можна отримати, розглядаючи три розрізи стовбура (мал. 8, в):
1) поперечний - площина розрізу перпендикулярна до осі стовбура;
2) радіальний - площина проходить уздовж осі стовбура через серцевину;
3) тангентальний - площина проходить паралельно стовбуру на деякій відстані від серцевини.
На поперечному розрізі стовбурів дерев видно концентричні шари, що оточують серцевину, - це так звані річні шари, які складаються з внутрішнього, світліше забарвленого і м'якого шару (рання деревина), та зовнішнього, темнішого і твердішого шару (пізня деревина). Капілярами річних шарів ранньої деревини стовбура волога переміщається догори; пізня деревина виконує здебільшого механічну роль. Оскільки пізня деревина щільніша, важча й міцніша за ранню, від її кількості залежить колір, щільність та міцність деревини.
Із курсу трудового навчання 5 класу ви знаєте, що найбільш загальним є поділ деревини на хвойні та листяні породи. Кожна з цих порід деревини має певне застосування залежно від своїх конструкційних властивостей.
Нагадаємо хвойні породи деревини.
Сосна. Має деревину червонувато-жовтого кольору, невелику кількість сучків. Застосовується у будівництві мостів, вагонів, маломірних суден, настилів підлоги.
Кедр. Деревина червонуватого кольору, гарно піддається обробці. Застосовується для виготовлення шпал, у будівництві житла, як матеріал для корпусу олівців.
Ялина. Має білу з жовтуватим відтінком деревину з достатньо великою кількістю сучків. Застосовується для виготовлення музичних інструментів, окремих деталей у будівни-цтваі (вікна, двері).
Модрина. Має деревину жовтуватого кольору. Застосовується для виготовлення музичних інструментів, будівельних деталей та конструкцій. 
Листяні породи деревини поділяються на дві групи: тверді (дуб, береза, граб) та м'які (липа, осика, вільха).
Дуб. Має тверду деревину коричнево-сірого кольору. Застосовується для виготовлення та оздоблення меблів, виготовлення виробів, на які діють великі навантаження: паркет, конструкції мостів, вагонів.
Береза. Має деревину білого кольору з дещо буруватим відтінком, досить тверда. Застосовується для виготовлення фанери, спортивного знаряддя, ручок для Інструментів, меблів, посуду.
Вільха. Деревина білого кольору, оброблена поверхня з часом червоніє, досить м'яка. Застосовується для виготовлення тарних ящиків та фанери, а також як матеріал для художнього різьблення.
Ліша. Деревина біла з ніжно-рожевим відтінком, м'яка, легка, схильна до загнивання. Застосовується для виготовлення креслярських дошок, будівельних матеріалів (різні види оздоблювальної дошки), як матеріал для різьблення та токарних робіт.
Осика. Деревина біла із зеленкуватим відтінком, м'яка, легка, схильна до загнивання. Застосовується для виготовлення сірників, іграшок, посуду.
Термін «камбій» та «текстура» - латинського походження, у перекладі означають відповідно «обмін» та «тканина, будова».
Цікаво знати
Термін «камбій» та «текстура» - латинського походження, у перекладі означають відповідно «обмін» та «тканина, будова».
Практична робота 2. Ознайомлення із зовнішнім виглядом різних порід деревини.
Матеріали та обладнання:
• кольорові малюнки текстури деревини різних порід (мал. 10, 11, 12, 13), зразки пиломатеріалів з добре видимою текстурою деревини, шліфувальна шкурка малої зернистості (80, 150).
Послідовність виконання роботи
1. Уразі потреби провести шліфування поверхонь зразків деревини з метою кращого виявлення текстури деревини.
2. Провести порівняння отриманих зразків з наявними зображеннями.
3. Зробити висновок про приналежність зразка деревини до тієї чи іншої породи.

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії, хімії, іноземної мови
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри, історії України, основам здоров'я