укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 6 » § 4. Збалансоване харчування
18:20
§ 4. Збалансоване харчування

§ 4. Збалансоване харчування

Поміркуймо разом
Розкажіть про свої улюблені страви. Як ви вважаєте, чи корисні вони?
Щодня ти снідаєш, обідаєш та вечеряєш і ніколи не замислюєшся, чому людині потрібно приймати їжу.
Дитині треба їсти для того, щоб отримувати корисні речовини для нормального фізичного розвитку. Ти мусиш рости, набиратися сили, не хворіти. Від того, які страви ти вживаєш, залежать твої ріст і розвиток, настрій і самопочуття.
Спеціальна система харчування, яка допоможе тобі завжди бути енергійною, повною життя і найголовніше — здоровою людиною, називається збалансоване хар-чувапня. Твое щоденне збалансоване харчування повинне складатися з білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та якісної води. Давай з'ясуємо, для чого потрібні всі ці речовини і з якими продуктами вони можуть потрапити до твого організму.
Білки — це речовини, які забезпечують ріст, розвиток і діяльність усіх клітин організму. Продукти харчування, які містять білки, перетравлюються у шлунку й кишечнику і потрапляють до твоїх клітин. Білки ти знайдеш у багатьох харчових продуктах рослинного і тваринного походження. Білки рослинного походження вміщуються в бобах, квасолі, горосі, сої, горіхах та крупах (особливо у гречаній). Білки тваринного походження — у м'ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Для нормального розвитку білки потрібно споживати щоденно.
Жири потрібні для забезпечення організму енергією, вони надають гарного смаку стравам і допомагають організму засвоювати вітаміни. Жири бувають як рослинного, так і тваринного походження. Тобі необхідно вживати різні види жирів, тому намагайся щоденно вживати такі продукти: вершкове масло, рослинні олії, сало, горіхи, жовтки яєць, сметану або вершки.
Вуглеводи — це речовини, без яких неможливе енергетичне забезпечення твого організму. Знайти їх можна у продуктах рослинного і тваринного походження, особливо в овочах, крупах, фруктах, хлібобулочних та солодких виробах, молоці, м'ясі, макаронах. Вуглеводи потрібно споживати щодня, але слід бути обережними з солодощами.
Намагайся не вживати багато солодощів. Це може призвести до хвороби — ожиріння, що дуже шкодить організму.
Вітаміни необхідні для стабільної роботи клітин організму. Якщо в організмі не вистачатиме вітамінів, то будеш швидко втомлюватися. При достатній кількості вітамінів ти матимеш гарний настрій, гострий зір, красиву шкіру, блискуче волосся й міцні зуби.
Назва вітамінів має походження від латинського слова віта, що означає життя.
Вітаміни мають складну структуру, але називають їх однією літерою — А, В, С. Найбільша кількість вітамінів є в овочах та фруктах. Дуже важливо пам'ятати, що під впливом високих температур вітаміни у продуктах зникають. Саме тому намагайся їсти овочі та фрукти сирими й пити свіжі соки.
Мінеральні речовини складають увесь паш організм. Найпоширеніші — це кальцій, фосфор, калій, залізо, які входять до складу кісток, зубів, крові та м'язів. Є такі речовини, яких дуже мало в організмі, але без них неможливе існування багатьох процесів в організмі. Наприклад, мідь потрібна для кровотворення, фтор — для росту кісток і зубів, йод — для обміну речовин. Мінеральні речовини є в усіх продуктах у різній кількості. Для забезпечення здорового стану організму намагайся частіше вживати такі продукти: каші, рибу, морепродукти, молочні продукти, овочі та фрукти.
Пам'ятай! Щоденно треба вживати овочі, фрукти, м'ясо чи рибу, молочні продукти, каші. Тоді харчування буде збалансованим, що сприятиме твоєму нормальному розвитку без хвороб, і ти матимеш гарний настрій та бажання вчитися.
Твоя їжа повинна бути свіжою і якісною. Намагайся не вживати «їжу швидкого споживання» — це призведе до хвороб шлунка й ожиріння.
Не можна вживати багато смаженої та копченої їжі, це збільшує навантаження на твій організм і може призвести до ожиріння. Ретельно пережовуй їжу.
Попрацюймо разом
За допомогою прикладу щоденного меню складіть власне меню з урахуванням часу навчання у школі та власних уподобань щодо їжі.
Найважливіша речовина у твоєму організмі — це вода. Людина складається з води на 70%. Завдяки воді у твоєму організмі відбуваються всі процеси. Вода входить до складу крові, слини, травного соку. Вона виводить з організму всі шкідливі речовини. До організму вода потрапляє, коли ти п'єш і вживаєш рідкі страви. За добу тобі треба вжити не менше 2 літрів рідини.
у Пам'ятай! Вода повинна бути чистою та свіжою. Не можна пити воду з-під крана та з водоймищ. Там можуть знаходитися шкідливі речовини й мікроби. Бережи своє здоров'я.
Які групи продуктів харчування потрібні людині?
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки 
1. Поясни, що таке щоденне збалансоване харчування. 
2. Яке значення мають вітаміни, мінерали для здоров'я людини?
3. Охарактеризуй групи харчових продуктів.
Творче завдання
Випиши в зошит у два стовпчики твої звичайні страви. До лівого — корисні страви, до правого — некорисні. Проаналізуй своє харчування. Вияви недоліки і спробуй їх усунути.