укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 50. Типи поведінкових реакцій
13:44
§ 50. Типи поведінкових реакцій

§ 50. Типи поведінкових реакцій

Для будь-яких тварин властива здатність змінювати свої дії під впливом чинників зовнішнього чи внутрішнього середовища. Усі такі зміни носять пристосувальний характер і властиві як для високоорганізованих тварин, так і для примітивних форм.
Одноклітинні, як всі живі організми, мають здатність відповідати на механічні, хімічні, термічні, світлові, електричні подразнення. Найчастіше реакції на зовнішні подразнення виражаються в зміні напрямку руху і називаються таксисами. Реакцію на хімічні подразнення називають хемотаксисам, реакцію на світло - фототаксисом. У залежності від напряму дії розрізняють позитивні і негативні таксиси. Якщо взяти дві крапельки води і в одну з них помістити інфузорій, а в другу - суспензію мікроорганізмів, а потім з'єднати ці крапельки тоненьким водяним містком, то інфузорії почнуть перепливати з однієї краплі в іншу. Це буде прояв позитивного хемотаксису. А якщо до краплі води з інфузоріями покласти кристалик солі, то вони будуть перепливати до краплі з чистою водою, це - негативний хемотаксис. Проявом позитивного фототаксису буде пересування евглен до більш освітлених ділянок водойми.
Багатоклітинні організми реагують на зміни чинників зовнішнього та внутрішнього середовища за участю нервової системи. Такі реакції, як вам відомо, називаються рефлексами.
Умовні рефлекси дозволяють організмам пристосуватися до нових умов середовища. Вони можуть проявлятися у вигляді різноманітних поведінкових реакцій: погрози, агресії, захисту, піклування про нащадків, пошуків їжі тощо.
Поведінкова реакція збереження. Пінгвіни під час сильних сніговіїв збираються в щільні зграї. Птахи, які опинились з краю, через деякий час пробираються до середини, а ті що були в середині опиняються з краю. Таким чином, птахи постійно переміщаються і зігрівають один одного.
Поведінкова реакція погрози і агресії. У разі небезпеки тварини, навіть цілком безпечні, можуть приймати погрозливу позу. Погрозливі пози у тварин є дуже різноманітними: вишкіряння зубів, вигинання спини дугою, наїжачення шерсті, притискування вух у котів (мал. 171,2) і собак, биття копитом у коней, роздування шийної складки у плащеносної ящірки (мал. 171, 1). Індики погрожуючи, настовбурчують пір'я і розпускають віялом хвіст, а гуси грізно шиплять.
Поведінкова реакція піклування про нащадків. У всіх тварин сильно виражені поведінкові реакції, спрямовані на піклування про нащадків. Куріпка прикидається пораненою, злітає і падає, відводячи лисицю подалі від свого гнізда. Самець риби триголкової колючки будує під час нересту гніздо і після того, як самка відкладе ікру постійно проганяє плавцями через нього воду, забезпечуючи ікринки киснем (мал. 172, 1). Цікаво відбувається турбота про потомство у риби тиляпії. У разі небезпеки мальки цієї риби запливають до неї до рота. Деякі змії обвиваються навколо своєї кладки яєць, щоб вберегти їх від переохолодження. При цьому змія робить постійні рухи м'язами, напружуючи і розслаблюючи їх, завдяки цьому температура всередині такого м'язового кільця підвищується на 10-15 градусів вище температури навколишнього середовища. Дуже складні поведінкові реакції, пов'язані з турботою про потомство спостерігають у сміттєвих кур в Австралії. Вони відкладають свої яйця у купи сміття, де ті розвиваються за рахунок тепла, що виділяється під час гниття рослин. На шкірі дзьоба у самця є своєрідний "термометр", яким птах відстежує температуру "сміттєвого інкубатора" і або розкопує яйця, або сильніше загрібає їх сміттям (мал. 172, 2).
Реакції організму на зміни чинників зовнішнього чи внутрішнього середовища виражаються в залежності від рівня організації у вигляді таксисів чи рефлексів, а проявляються у вигляді поведінкових реакцій.
1. У чому різниця між таксисами та рефлексами. 2. Наведіть приклади позитивних та негативних таксисів. 3. Наведіть приклади різних поведінкових реакцій.
1. У тварин яких систематичних груп будуть складніші поведінкові реакції? Як ви думаєте, від чого це залежить?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання