укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 50. Вплив людини на природні комплекси
12:52
§ 50. Вплив людини на природні комплекси

§ 50. Вплив людини на природні комплекси

Зміна природи людиною. Протягом тривалого історичного часу природні умови материка були дуже змінені під впливом людини. У багатьох регіонах природна рослинність майже повністю знищена і замінена культурною. Особливо сильно постраждали зони степів і лісостепів. Сьогодні вони практично повністю розорані. Зони мішаних і широколистих лісів на Великій Китайській рівнині, по долинах Інду і Ґанґу, колись вкриті природною рослинністю, зайняті тепер полями; величезні площі займають території, покриті асфальтом, забудовані великими і малими населеними пунктами. У багатьох випадках у природі відбулися незворотні зміни, знищено велику кількість видів рослин і тварин, виснажені ґрунти. І сьогодні на Землі кожного дня зникає кілька видів рослин і тварин.
Євразія - батьківщина багатьох видів культурних рослин і домашніх тварин. Звідси по всьому світу поширилися основні зернові культури -рис, пшениця, жито, ячмінь, а також гречка, горох, боби, коренеплоди. На берегах Середземного моря були окультурені виноград і маслини. Багато плодових дерев - груша, яблуня, вишня - і досі зустрічаються в Євразії у дикому вигляді.
Східна і Південна Азія дали світові такі цінні рослини, як чайний кущ, цукрова тростина, цитрусові рослини мандарини, апельсини, лимони.
У Євразії були колись приручені дикі вівці, кози, коні, велика рогата худоба, свині, верблюди, кури і гуси.
Охорона природних комплексів. Завдяки великим розмірам території та тривалою історією природокористування Євразія має густу мережу заповідників, національних парків та інших природоохоронних об'єктів. Наприклад, у Японії діє понад ЗО національних парків, у Росії -25 природних національних парків та 85 заповідників, Німеччина має понад 1500 резерватів та природних парків. Багато із цих природних об'єктів входять до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Особливо велика кількість таких об'єктів на території Європи.
Більшість країн материка розробили відповідне природоохоронне законодавство. У деяких країнах проводились і проводяться кампанії для збереження рідкісних видів рослин і тварин. Це стосується і збереження бенгальського тигра (Індія), і великої панди (Китай).
У Європі вже давно започатковані міжнародні природоохоронні заходи. Є приклади створення заповідних територій зусиллями кількох держав. Наприклад, міждержавний заповідник «Східні Карпати», створений на території Польщі, Словаччини та України.
Екологічні проблеми материка. Не оминули Євразію й екологічні проблеми. Це і забруднення довкілля, і зникнення видів рослин та тварин. Серед них - проблема Аральського моря. Цс велике озеро, що розташоване у безстічній області, інтенсивно зменшується. Вода річок Сирдар'ї та Амудар'ї (знайдіть на карті) використовується для зрошення, тому Аральське морс не отримує відповідної кількості річкового живлення. Озеро висихає, а солона кірка розбивається пустельними вітрами і розноситься по навколишніх територіях. Від цього страждають мешканці Казахстану та Узбекистану.
На півночі материка у тундрі виявлено багато родовищ корисних копалин. Територія інтенсивно освоюється, прокладаються дороги, будуються промислові об'єкти. Усе це завдає непоправної шкоди природним комплексам. Лише грунти тундри після руху по них трактора чи всюдихода відновлюватимуться не менш як тисячу років.
На території Європи, в Україні, відбулася найбільша техногенна катастрофа за всю історію цивілізації. 26 квітня 1986 р. сталася аварія на Чорнобильській АЕС. У результаті були забруднені радіонуклідами великі території. Рівень радіації навіть за 1000 км від місця аварії значно перевищував норму. У 2011 р. сталася аварія на японській атомній електростанції Фукусіма, причиною якої було природне стихійне явище - цунамі.
1. Євразія - батьківщина багатьох культурних рослин (пшениця, жито, гречка та ін.) і тварин (вівці, кози, гуси та ін.).
2. На території материка є велика кількість природоохоронних об'єктів (заповідників, резерватів, національних парків).
3. На території материка сталася найбільша техногенна катастрофа світу (аварія на Чорнобильській АЕС).
1. Центри походження яких культурних рослин і в яких районах Євразії Ви знаєте?
2. Чому міждержавний заповідник «Східні Карпати» можна назвати прикладом міжнародного співробітництва?
3. Розкажіть про екологічні проблеми різних регіонів Євразії.
Чорноземний ґрунт є найродючішим у світі, він характерний для степів та лісостепів, цс зрозуміло всім. Але такий ґрунт - справжня дивина для багатьох мешканців планети. На початку XX ст. шар чорнозему завтовшки в 1 м, виставлений на Всесвітній виставці в Парижі, викликав не менший подив, ніж Ейфелева вежа, збудована спеціально для цього заходу. Україна володіє третиною світових чорноземів. На території нашої батьківщини - у заповіднику «Михайлівська цілина» - знаходяться найпотужніші чорноземи, їх товщина сягає 2 м.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології, світової літератури
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії, іноземної мови