укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 51. Населення
13:18
§ 51. Населення

§ 51. Населення

Які причини великої кількості населення на території Євразії Вам відомі?
Загальна характеристика населення. Євразія має найбільшу чисельність населення. Лише в одній Азії проживає половина населення земної
кулі близько З млрд осіб. Особливо високий природний приріст мас населення Південної та Південно-Східної Азії. Тут у сім'ях нерідко буває по 10-15 дітей.
Що вам відомо про гірські народи Азії?
По території континенту населення розміщене доволі нерівномірно. Європа є найбільш населеною частиною світу. (Поміркуйте чому?) Здавна вона була осередком високорозвинсної цивілізації, а тепер тут проживає близько 700 млн осіб. Велика густота населення у Східній і Південній Азії (дельта р. Ґанґ, острів Ява, нижня течія р. Янзци). Тут густота населення сягає 700 осіб на 1 км2. У дрібній острівній державі Сінгапурі густота населення перевищує 4000 осіб на 1 км2.
Доволі безлюдними є нагір'я Тибет, пустеля Гобі в Центральній Азії, пустелі Аравійського півострова. Майже не мають населення арктичні простори Азії.
На території Євразії живуть представники всіх людських рас європеоїдної, монголоїдної, австралоїдної.
Більша частина населення належить до європеоїдної раси. Представники цієї раси переважають у Європі, Індії, Південно-Західній Азії.
Китайці, корейці, монголи, маньчжури, якути, в'єтнамці, японці та ін. утворюють монголоїдну расу. Ця раса друга за чисельністю населення. (Пригадайте ознаки цієї раси)
Представники австралоїдної раси живуть на невеликих територіях -крайньому півдні півострова Індостан (веди) та ланкійці, що живуть на острові Шрі-Ланка.
Народи Євразії та їхня мова. У Євразії живе багато народів. Кожен з них має свою мову, звичаї, спосіб життя і займає певну територію - країну або її частин. Є також багато племен, які нараховують усього кількасот людей.
За мовною ознакою до слов'янської групи належать українці, росіяни, білоруси (східні слов'яни); поляки, чехи, словаки (західні слов'яни); серби, хорвати, болгари (південні слов'яни). Слов'яни живуть у Східній, Центральній та Південній Європі, у Сибіру, Казахстані.
Народи германської групи (німці, англійці, норвежці, данці, голландці) живуть у Північній та Західній Європі.
Італійці, французи, іспанці, португальці, молдавани та румуни утворюють романську групу. Вони живуть у Західній та Південній Європі.
Великою є група індоарійських народів. Наприклад, хіндустанці і бенгальці є одними з найчисельніших народів світу. До іранських народів належать перси, афганці, таджики.
До китайсько-тибстських народів належать китайці, тибетці, в'єтнамці, бірманці, лао та ін. До великих народів належать індонезійці та японці.
1. На території Євразії проживає більшість населення планети.
2. В Азії проживає більша кількість населення, але Європа має більшу густоту населення.
3. На материку живуть представники усіх рас та багатьох мовних груп.
1. Як змінюється густота населення на материку Євразії?
2. Представники яких рас населяють материк?
3. До яких мовних груп належать народи Євразії?
Чимало українців були знаними людьми в Європі. Серед них син славнозвісного Пилипа Орлика - автора першої української конституції -Петро-Григорій Орлик. Він був похресником гетьмана Мазепи, став першою дитиною-політемігрантом в історії гетьманщини, а пізніше -розвідником і дипломатом, мав чин французького табірного маршала. На початку Семилітньої війни його титул звучав так: «ГГєр Григор Орлик, граф де Лазіскі Дентевіль, лейтенант-генерал армії, член Таємного кабінету короля Людовіка XV, генерал-ад'ютант короля Польщі Станіслава Лещинського, командир полку Синіх шведів короля, кавалер Хреста Святого Людовика, військового ордена Меч Швеції, польського ордена Білого орла, Амбасадор козацької нації».

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії