укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 51. Відносини з партнерами
14:34
§ 51. Відносини з партнерами

§ 51. Відносини з партнерами

1. Пошук партнера
Спосіб життя різних видів тварин дуже різниться. Є види зі складними відносинами у групі, а є одинаки, які майже не зустрічаються з родичами. Існують турботливі батьки та види, що зовсім не піклуються про потомство. Однак пошук партнерів для розмноження потребує характерної поведінки у більшості видів.
Рифоутворюючі коралові поліпи - прикріплені тварини. Розростання рифу забезпечується нестатевим розмноженням (брунькуванням). Але як можуть утворитися нові колонії? Поліпи викидають яйцеклітини та сперматозоїди просто в морську воду (мал. 329). Якщо різні колонії зроблять це не водночас, статеві продукти не зустрінуться й загинуть. Тому коралові поліпи викидають статеві продукти в певний сезон року та в певну фазу Місяця (її вони встановлюють за змінами освітленості).
Рухомі тварини самі шукають партнерів. Зазвичай більш активну роль у цих пошуках відіграють самці. Самка ж лише позначає певним чином своє положення. Як? Наприклад, за допомогою запаху.
У Червону книгу України занесено найбільшого нічного метелика Європи - сатурнію велику. Самці цього метелика мають великі гіллясті вусики (moil 330), завдяки яким самець здатний відчути запах самки свого виду з відстані понад 10 км!
Незвичайним способом приваблювання є світло. Ви, мабуть, бачили світляків? Вони можуть надати нічному лісу казкового вигляду. Світлякові - це родина жуків, проте на жука схожий лише самець. Самка ж безкрила й нагадує личинку. У звичайного світляка світло випромінюють малорухливі самки (мал. 331).
Стать, яка приваблює партнера, дуже ризикує. Адже на сигнал може прийти не лише партнер, а й хижак (мол. 332). Тому у видів, у яких самки є достатньо рухливими, найчастіше приваблюють партнерів самці. Усім відомі співи коників і сарани, безхвостих амфібій (мал. 333) та співочих птахів.
Якщо в певної групи самці приваблюють самок співом, пісні близьких видів відрізнятимуться. Це необхідно для того, щоб самки прийшли на поклик самців свого, а не чужого виду. Цікаво, що дослідник, який добре знає співи певної групи, на слух може визначити, які види мешкають у певній місцевості. Фахівець із вивчення птахів (орнітолог) наприкінці весни за декілька хвилин зможе перелічити співочих птахів, які живуть у лісі. Фахівець із вивчення амфібій (батрахолог) уночі тієї ж пори року встановить перелік безхвостих амфібій, які нерестяться в певній водоймі.
2. Змагання самців
Що буде, якщо одну самку знайдуть декілька самців? Найчастіше між ними виникне змагання (див. мал. 75). У багатьох видів ці бійки є типовою формою поведінки, пристосування до якої позначається на їх зовнішньому вигляді. Гадюки Нікольського на малюнку 151, морські ігуани та альпійські козли на малюнку 334 зайняті одним: самці змагаються за самок. Такі змагання мають назву шлюбних турнірів.
Чому самці змагаються за самок, а не навпаки? У більшості видів тварин самець може, якщо йому поталанить, залишити набагато більше нащадків, ніж самка. Щоб виробити певну кількість яйцеклітин, треба втратити набагато більше поживних речовин та енергії, ніж на таку саму кількість сперматозоїдів. Сперматозоїди є більш «дешевими». Зазвичай самець за один сезон розмноження може мати потомство з кількома самками, а самка - лише з одним самцем. Через це самки є більш перебірливими, ніж самці. Тож остаточний вибір партнера майже завжди робить самка.
Наслідком такої перебірливості самок є явище статевого добору. Самці, які можуть звернути на себе увагу самок, залишать більше нащадків, навіть якщо ці привабливі ознаки заважають їм у повсякденному житті. Саме тому в найрізноманітніших тварин відбуваються шлюбні демонстрації, які можуть бути етапом залицяння або частиною шлюбних турнірів (мал. 335). У деяких видів самець підтверджує свої якості тим, що вручає самці певний подарунок. Найчастіше це привабливий кормовий об'єкт (мал. 336). 
Репродуктивна поведінка багатьох видів є складною та видовищною. У типовому випадку самці змагаються за самок, привертаючи їхню увагу шлюбними демонстраціями, а іноді влаштовують шлюбні турніри.
Статевий добір; шлюбні турніри; шлюбні демонстрації. 
1. Чому в більшості видів самці змагаються за самок, а не навпаки?
2. Опишіть шлюбну поведінку будь-якого відомого вам виду.
З*. Є види, у яких самки приваблюють самців запахом і світлом, але немає таких, де самки робили б це співом. Як ви вважаєте, чому?
4*. У морських коників самець виношує молодь у виводковій сумці (мал. 337). Представники якої статі змагаються в коників за партнера?
Натхненні митці
Самці альтанників (тропічні птахи ряду Горобцеподібні) будують ритуальні майданчики. Вони прикрашають їх черепашками, камінцями, ягодами та квітками, які час від часу замінюють на нові. Деякі види споруджують на своїх майданчиках альтанки до 50 см заввишки з гілочок або стеблин (мал. 338). Самці окремих видів можуть розфарбовувати альтанку соком ягід, використовуючи паличку як пензель. Кожен самець охороняє свій майданчик або альтанку, чекаючи на самку. На майданчику відбуваються шлюбні демонстрації та парування. Після них самка будує гніздо в іншому місці.

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва