укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 51. Використання тваринами знарядь праці
13:46
§ 51. Використання тваринами знарядь праці

§ 51. Використання тваринами знарядь праці

Найвищим рівнем поведінкових реакцій тварин є використання ними різноманітних знарядь праці. Знаряддям праці вважаються такі предмети, що ніби продовжують тіло тварини. Здатність тварин використовувати різноманітні знаряддя, розглядалась вченими як один із проявів інтелекту, а вміння виготовляти знаряддя праці довгий час вважалась ознакою лише людини.
Велика кількість тварин може використовувати ті чи інші предмети для досягнення певної мети, переважно для одержання їжі.
Така здатність властива вже навіть комахам. Найвідомішим прикладом є мурашки-лісторізи. Вони обрізають листки і використовують їх у якості ємностей для транспортування їжі та води. Оси можуть розбивати грудки землі за допомогою дрібних камінчиків.
Зустрічаються тварини-умільці і серед риб. Риба-бризкун живиться комахами, що літають над водою. А збиває їх за допомогою вузького струменя води, який досить точно випускає з рота.
Деякі птахи, зокрема стерв'ятник звичайний, може піднімати камінь в повітря і кидати його на яйця страуса. Галапагоський дятловий в'юрок використовує колючку кактуса, щоб дістати комах із тріщин кори дерева. Птахи альтанники не лише будують дивовижні гнізда у вигляді альтанок, а й використовують палички замість пензлика, щоб зафарбувати різноманітні предмети, які вони принесли в гніздо. Зелена кваква, що належить до родини Чаплевих, живиться рибою. Ловить вона її як заправський рибалка - на приманку. У неї завжди є з собою крихітки хліба, зернятка. Кваква розкидає їх по поверхні води і чекає коли підпливе рибка. Досить вмілими є папуги какаду. За допомогою шматочка металу, дерева чи пластмаси вони легко можуть відкрити клітку (мал. 173,1).
Дивовижною особливістю використовувати різноманітні знаряддя володіють слони. За допомогою своїх гнучких хоботів вони чухають собі спину палицями, гілками відганяють мух і, навіть, малюють картини за допомогою пензлів.
Звичайно, найвищий рівень використання знарядь праці властивий приматам. При спостереженні за дикими шимпанзе встановили, що вони для добування їжі використовують палки, прутики, стебельця рослин. Мавпи можуть їх надгризати, робити більш гострими. За допомогою таких знарядь шимпанзе добувають термітів, мед із бджолиних гнізд, викопують корінці рослин (мал. 173, 2). Крім того, мавпи, для того щоб вбирати воду із дупла дерева, можуть використовувати пожмакане листя або мох як губку. У дослідах над шимпанзе була одержана велика кількість доказів того, що шимпанзе вміло використовують знаряддя праці. Біля вольєру з мавпами поклали зв'язку бананів на такій відстані, що достати їх лапою з клітки було не можливо. У вольєр поклали дві короткі палиці, жодною з яких не можна було дістати банани. Через деякий час, шимпанзе змогли з'єднати короткі палиці разом і успішно дістали банани.
Усі ці приклади доводять, що поведінка тварин може змінюватись з часом. На перший погляд такі дії тварин здаються розумними. Але це не так. Усі вони мають інстинктивний характер.
Використання тваринами знарядь праці є найвищим рівнем поведінкових реакцій. Знаряддям праці вважаються такі предмети, що ніби продовжують тіло тварини. Використання тваринами знарядь праці має інстинктивний характер.
1. У представників яких класів тварин виражена здатність до використання знарядь праці? 2. У якому з випадків птахи будуть використовувати знаряддя праці: а) гриф кидає яйце страуса з висоти на каміння; б) гриф кидає камінь на яйце страуса? 3. Чому здатність слона малювати за допомогою хоботу не можна вважати розумною поведінкою?
Міні-проект
Як тварини користуються знаряддями праці.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання