укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 52. Батьки та діти
14:37
§ 52. Батьки та діти

§ 52. Батьки та діти

1. Нескінченна черга переможців
Передусім повідомимо вам, читачу, дещо особисто про вас. Бодай одна дитина ваших батьків досягла певного віку. У вас є два діда та дві бабки; усі вони успішно залишили нащадків, які теж мають потомство. Те саме можна сказати про всіх чотирьох ваших прадідів і чотирьох прабабок, восьми прапрадідів...
Звідки ми це знаємо? Якщо хоча б один із черги ваших предків, що тягнеться більше, ніж на три с половиною мільярди років, не залишив нащадків, вас не було б. Будь-яка жива істота є потомком величезної кількості переможців у боротьбі за успішне розмноження. І навпаки: місце будь-якого організму, що не мав нащадків, займуть діти тих, хто зміг їх залишити. Головний рушій еволюції - природний добір - безслідно стирає і тих, хто не дожив до віку розмноження, і тих, хто не розмножився, і тих, чиї діти не дожили до свого розмноження.
Тепер ви розумієте, чому будь-який вид має пристосування, що дають змогу його представникам залишати плідне потомство?
2. Стратегії розмноження
Вам відомо поняття «стратегія»? Коли йдеться про дії людей, стратегія - це спосіб досягнення довгострокових цілей; правило, за яким визначається спосіб дій. На відміну від людей стратегії видів не є наслідком свідомого вибору - це наслідок еволюції. У біології стратегія - це відображення у функціях і діях організму відносної важливості різних результатів його активності. Щоб краще зрозуміти це, розглянемо приклад.
Самка величезної риби-місяця (мал. 339) за один раз продукує до 300 мільйонів ікринок і має дуже просту поведінку. Зрозуміло, що більшість цих ікринок і мальків, які з них вивелися, швидко гине. А ось три-голкова колючка (див. мал. 323) виробляє лише близько 100 відносно великих ікринок, причому самець дбайливо доглядає за ікрою та мальками. Це потребує від нього досить складної поведінки.
Краще залишити багато иотомків, ніж мало; краще, щоб кожен із них був життєздатним, ніж тендітним. Але водночас підвищувати і кількість нащадків, і їх життєздатність неможливо. Стратегія риби-місяця спрямована на збільшення кількості нащадків, а колючки - на збільшення їх якості (життєздатності). Саме в цьому виявляється різна відносна важливість результатів активності організму, про яку згадувалося у визначенні поняття «стратегія».
3. Турбота про нащадків
Ви вже зрозуміли, що турбота про нащадків збільшує шанси потомства на виживання. Утім це дуже затратна форма поведінки: ті види, яким властива така турбота, народжують у середньому менше иотомків, ніж ті, у яких батьки не обтяжують себе клопотом. Ви вже знаєте багато прикладів турботи про потомство. І самка тарантула (див. мал. 64), і самка восьминога (мал. 97), і самка алігатора (мал. 147) захищають дитинчат. Пара мокриць (мал. 306) ще й приносить їм певний час їжу. Але, звісно, найпоширенішою є турбота про нащадків серед птахів (МОЛ, 166) і ссавців (мал. 180, 184).
У різних видів батьківська поведінка дуже різна. Вона відображає характерні особливості способу життя виду та основні потреби дитинчат (мол. 340). Чим складнішою є поведінка виду, тим більше значення має досвід спілкування з батьками, який отримує молода особина (мал. 341). У ссавців із видів, що належать до рядів Хижі, Китоподібні, Примати, Хоботні, а також у багатьох птахів особина, яка не набула досвіду спілкування з батьками, опиниться непристосованою до життя. Важливу роль у пристосованості відіїрають ознаки, що передаються культурно. Наприклад, хижі кити косатки вчаться складному для них умінню полювати, викидаючись на мілину, а морські леви, їхні жертви, вчаться заздалегідь помічати наближення косатки і рятуватися від неї (мал. 342).
Важливим чинником стратегії багатьох видів є турбота про нащадків. Стратегія - це відображення у відносній важливості для організму різних наслідків його активності. Батьківська поведінка допомагає видам, які продукують небагато потомків, забезпечити їх виживання.
Стратегія; турбота про нащадків.
1. Прокоментуйте, що відбувається на світлинах, на які наведено посилання в параграфі.
2. Як пов'язана кількість потомків, що з'являються на світ, з турботою про них? А як - частка нащадків, що виживе та залишить своє потомство?
3. Поясніть різні значення поняття «стратегія».
4*. Опишіть особливості турботи про нащадків у людини. Як вона може виявлятися?
Найтурботливіший вид
Ми впевнилися, що види відрізняються кількістю зусиль, яких докладають батьки, піклуючись про потомство. Та цікаво встановити, який вид є найтурботливішим. Представники цього виду мають дуже тривалу вагітність (близько 9 місяців). Самкам доводиться народжувати велике за розміром дитинча, яке довгі роки повністю залежить від батьків. Зусилля, необхідні для його вирощування, такі великі, що самка (у природних для цього виду умовах) має досить незначні шанси виростити дитинча самостійно. Тому для цього виду характерним є те, що батьки вдвох докладають багато зусиль для вирощування власних дітей. У сучасних умовах, у яких живуть представники цього виду, самка може виростити дитину й самостійно, проте це буде для неї складним багаторічним завданням. Так, ми розповідали саме про наш вид, Homo sapiens, людину розумну. А чому саме представники нашого виду докладають стільки зусиль для вирощування своїх нащадків? Особливістю пристосування людини до середовища є те, що головним для нас є культурне спадкування та розвиток інтелекту. Щоб забезпечити поведінку, яка є характерною для нашого виду (див. мал. 328), треба протягом багатьох років розвивати головний мозок. Необхідною ціною цього є довгі роки дитячої безпорадності, що потребують батьківської турботи. Саме тому психічно здорові люди мають уроджену готовність до батьківської поведінки (мал. 343).

Відповіді ГДЗ для 7 класу з предметів шкільної програми, а саме, біології
Нові підручники 7 клас за програмою 2015 року з образотворчого мистецтва