укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 52. Держави Європи
13:21
§ 52. Держави Європи

§ 52. Держави Європи

На політичній карті Європи сьогодні налічується 46 держав. Усі вони пройшли тривалий період історичного розвитку, змінювалися їх кордони, назви. Деякі з них зберігали практично незмінну територію протягом кількох століть - Швейцарія, Португалія. Інші пройшли складні етапи об'єднання земель - Німеччина, Італія. Є країни, що отримали незалежність порівняно недавно, у XX ст.: на початку століття - Норвегія, Фінляндія, а наприкінці - Україна, Білорусь, Молдова; на початку XXI ст. - Чорногорія.
Німеччина. Це одна з найрозвиненіших країн світу, яка посідає третє місце за обсягом виробництва і друге місце за обсягом товарообігу. Площа -357 тис. км2. Кількість населення - 82 мли осіб. Цс найбільш населена країна Європи. Столиця - Берлін, де проживає понад 3,4 млн жителів.
Німеччина є федеративною державою і складається з територіальних одиниць - земель, що мають певну самостійність. Німецький парламент має назву Бундестаг.
Країна межує з багатьма сусідами і має вихід до Північного і Балтійського морів. На території країни виділяють Північнонімсцьку низовину, Ссрсдньонімсцькі гори та Південну Німеччину, рельєф якої гористий.
М'який клімат з достатньою кількістю опадів дає змогу вирощувати різноманітні сільськогосподарські культури та кормові трави. Найбільшою річкою є Рейн, у південно-східній частині протікає Дунай.
94% населення країни - німці. У долині р. Рейн - найвища густота населення.
Країна має значні запаси вугілля, кам'яної та калійних солей, залізної руди.
Господарство Німеччини є одним із найрозвинутіших у світі. Традиційно провідними галузями є машинобудування, хімічна промисловість та металургія.
У сільському господарстві переважає тваринництво. Країна повністю забезпечує себе м'ясними і молочними продуктами.
Найбільшими містами Німеччини є Мюнхен, Берлін, Гамбург, Дюссельдорф. Морські судна, автомобілі («БМВ», «Фольксваген», «Мерседес», «Опель»), верстати, гірничодобувна техніка, телефонні апарати, оптичні та точні прилади - ця німецька продукція знана в усьому світі.
Порівняйте географічне положення Франції Великої Британії та її Італії. Як воно впливає на розвиток господарства країн?
- Німеччина, а точніше, її західна частина - Федеративна Республіка Німеччини, 1957 р. разом з Францією, Італією та іншими країнами створили Спільний ринок, який у майбутньому розвинувся і переріс у Європейський Союз (ЄС).
- 1990 р. відбулося об'єднання двох німецьких держав Федеративної Республіки Німеччини та Німецької Демократичної Республіки у єдину Німеччину.
Франція. Площа - 544 тис. км2. Кількість населення - 66 млн осіб. Франція здавна належить до розвинених країн Європи. Рельєф та кліматичні умови сприятливі для ведення господарства. На території країни є родовища корисних копалин: залізна та уранова руди, боксити (назва яких походить від французького селища Бо), кам'яне вугілля, сіль.
Найбільші річки - Рона, Луара, Сена. Ліси займають 1/5 території країни.
Францію поділено на 96 департаментів, має ще 5 заморських департаментів. Столиця - Париж.
У країні добре розвинена промисловість, зокрема атомна енергетика, машинобудування (автомобілі, судна, побутова техніка), хімічна промисловість, металургія. Франція є законодавцем мод у світі. Виробляє найкращі парфуми.
Сільське господарство країни орієнтується на розведення великої рогатої худоби та овець, тут вирощують пшеницю, цукровий буряк, овочі, виноград.
Франція є однією з найвідвіду-ваніших країн світу. Найбільші міста: Париж, Тулуза, Ліон, Марсель.
Останнім часом французи створили багато технічних новинок: найбільші у світі танкери, найшвидші у світі потяги. Почали активно досліджувати космічний простір, використовуючи космодроми, що розташовані у заморських департаментах країни.
Велика Британія. Це острівна держава, що займає острів Великобританію та північну частину острова Ірландія. Площа країни -244,9 тис. км2. Населення - 63,7 млн осіб.
Офіційна назва країни - Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. До складу Великої Британії входять: Англія, Шотландія, Уельс та Північна Ірландія. Столиця - Лондон, близько 9 млн осіб, є фінансовою і бізнесовою столицею світ}' (див. мал. 148,149).
Країна має неоднорідний рельєф, м'який морський клімат. Найважливішою з корисних копалин є нафта, яку добувають з Північного моря. Добувають кам'яне вугілля, природний газ. Ліси, які колись були гордістю британців, займають тепер лише 10% території країни.
На території Великої Британії проживають англійці, шотландці, валлійці, ірландці та інші народи.
Країна має одне з найрозвиненіших господарств у світі. Провідними галузями є машинобудування, металургія, легка промисловість. У світовому господарстві Велика Британія відзначається виробництвом авіаційної та ракетної техніки, виробництвом верстатів, тракторів, переробкою нафти. Здавна відомі текстильні підприємства Сполученого Королівства.
У сільському господарстві переважає тваринництво. Свої потреби у сільськогосподарській продукції, не зважаючи на природні умови, країна задовольняє на 75%.
У тваринництві важливу роль відіграють розведення великої рогатої худоби, свиней, овець, птахівництво. Країна виловлює багато океанічної риби.
Найбільші міста: Лондон, Лідс, Бірмінгем, Ґлазґо.
Італія - держава на півдні Європи, в Середземномор'ї, має площу 301 тис. км2. Населення 62 млн осіб. Столиця - Рим (3,3 млн жителів). Італія займає Апеннінський півострів, острови Сицилію та Сардинію. Країна відзначається давньою культурою, багатством античних та середньовічних
архітектурних форм, своєрідністю забудови міст.
Італія є переважно гірською країною. На півночі країни розкинулись Альпи, а вздовж Апенінського півострова простяглися середньовисокі гори, які дали назву півострову. Клімат країни м'який, у південній частині - посушливий. Надра Італії багаті на сірку, ртутні руди, є поклади свинцево-цинкових руд.
В Італії добре розвинене машинобудування, хімічна та легка промисловості. У сільському господарстві переважає рослинництво: вирощують пшеницю, виноград, маслини, цитрусові та овочі. Найбільші міста Італії - Рим, Мілан, Турин, Генуя, Неаполь. Багато італійських міст є об'єктами світового туризму.
• На території Європи, крім великих за розмірами країн, є невеликі, але потужні в економічному відношенні. Передусім цс Бельгія, Нідерланди, Люксембург. Бельгія має найгустішу у світі мережу залізниць та автошляхів. Половина промислової та 25% сільськогосподарської продукції Нідерландів експортується, на території країни розташований один із найбільших портів світу Роттердам. Люксембург називають сталевим герцогством, бо за виробництвом сталі на душу населення країна посідає перше місце у світі.
• На території Європи є зовсім маленькі за розмірами країни, або країни-карлики - Андорра, Ліхтенштейн, Сан-Марино, Монако, Ватикан, Люксембург.
• Ватикан - це найменша за площею держава світу, її главою є Папа Римський.
1. У Європі налічується 46 країн.
2. Німеччина є найрозвинутішою у господарському відношенні країною Європи.
3. Велика Британія - одна з розвинених країн світу, вона включає Англію, Шотландію, Уельс, Північну Ірландію.
1. Порівняйте природні умови Німеччини та Франції.
2. На контурних картах підпишіть найбільші країни Європи.
3. Охарактеризуйте ресурси та господарство Великої Британії.
4. Які основні відмінності в господарстві Німеччини та Італії?
Здійснення уявної подорожі уздовж 50-ї паралелі. Виявлення
природних закономірностей за маршрутом слідування, складання
карти маршруту з позначенням країн та унікальних природних об'єктів
На території Євразії знаходиться більшість країн світу, на їх території розташована значна частина природних об'єктів, занесених до Списку світової спадщин ЮНЕСКО. Завданням нашої подорожі є ознайомлення з окремими країнами материка та їх унікальними природними об'єктами. Свою подорож ми починаємо з України, з м. Харкова (знайдіть на картах атласу), в цьому місті знаходиться пам'ятник 50-й паралелі. 1-й варіант подорожуватиме на захід, а ІІ-й - на схід, проте завдання у всіх будуть подібними. 
Завдання.
1. Позначте на контурній карті назви країн Євразії, через які проходить 50-та паралель та вкажіть назви їх столиць.
2. У напрямку на захід / схід від Харкова, поетапно розробіть маршрут відвідування 5 унікальних природних об'єктів, дотичних до 50-ї паралелі.
3. Складіть опис хоча б одного природного, чи культурного об'єкта, внесеного до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, що знаходиться на 50-й паралелі, або поблизу неї.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії