укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 52. Видова схильність до деяких форм поведінки
13:47
§ 52. Видова схильність до деяких форм поведінки

§ 52. Видова схильність до деяких форм поведінки

Для кожного виду тварин характерні певні прояви поведінки, що зумовлені генетичними особливостями виду, пристосованістю до умов існування. Кішка і собака - давні супутники людини, яких вона приручила багато тисяч років тому. Тривалий час вони живуть поруч з людиною, але зберегли ті форми поведінки, які властиві їх диким сородичам. Собака -тварина зграйна, для неї велику роль відіграє значення підпорядкування у зграї. Собака свою здобич може тривалий час переслідувати і наздоганяти, їй не потрібно бути непомітною. Тому собаки практично не приділяють уваги чистоті свого тіла, до здобичі не підкрадаються, мають прекрасний нюх і можуть знайти здобич за запахом (мал. 174,175). 
Кішки, навпаки, зграй не утворюють, полюють найчастіше поодинці, здобич свою довгий час вистежують. Коли нападають, то збивають жертву лапою. Дорослий лев, або тигр одним ударом лапи можуть перебити хребет великій антилопі. Тому кішки мають втяжні кігті. Це дозволяє зберегти їх гострими і безшумно підкрастись до здобичі. А ще, кішки подовгу себе вилизують, щоб запах не заважав їм вистежувати жертву. Нашим хатнім улюбленцям не потрібно шукати собі їжу, полювати, але видова схильність до таких форм поведінки у них зберігається і передається по спадковості.
Багато форм поведінки у тварин повторюються регулярно з тією або іншою періодичністю (від декількох хвилин до декількох років). У цьому випадку говорять про біологічні ритми. Частота може задаватися як будь-якими внутрішніми причинами ("біологічні годинники"), так і зовнішніми стимулами (зміна дня й ночі, місячні фази, пори року).
Яскравим прикладом таких проявів є пташині перельоти. Кожен вид перелітних птахів дотримується тих маршрутів, які були закладені інстинктивно у їх предків тисячі років тому. До цього часу вчені остаточно не дали відповідь на питання про те, як птахи находять дорогу, що допомагає їм орієнтуватися. Найпоширенішою є думка про те, що птахи запам'ятовують найбільш великі протяжні об'єкти: річки, певні форми рельєфу, також значну роль відіграє орієнтація за зорями. Адже птахи летять не лише вдень, а і вночі. Останнім часом стверджують, що у головному мозку птахів є своєрідний "компас", який сприймає магнітне поле Землі. Напевне, всі ці чинники разом і допомагають птахам орієнтуватися у просторі. Під час пташиних перельотів відбувається також научіння молодих птахів які летять вперше.
Невелика кількість тварин здатна орієнтуватись у просторі за допомогою ехолокації - сприйнятті відбитих від перешкоди ультразвукових хвиль. До таких тварин належать
представники ряду Рукокрилі. У них настільки високо розвинений цей тип сприйняття навколишнього середовища, що вони легко оминають у темряві навіть тонкі дроти.
Видова схильність до певних форм поведінки зумовлена не лише генетично, а й певною мірою залежить від научіння. Знову звернемось до наших домашніх улюбленців - кішок. Кошеня, яке виросло в штучних умовах, не буде вміти полювати на мишей. Впіймавши мишу, воно буде з нею бавитись. Якщо ж кошенят виховує кішка, то вона буде приносити їм мишу і вчити, як на неї полювати.
Прояви поведінки зумовлені як генетичними особливостями, властивими кожному виду живих організмів, що виникли у результаті пристосування до умов існування у процесі історичного розвитку органічного світу, так і научінням, що дозволяє тваринам перейняти досвід попередніх поколінь.
1. У чому проявляється видова схильність тварин до певних форм поведінки? 2. Чому кішка і собака мають різну поведінку? 3. Яку роль відіграє научіння у формуванні видової поведінки? 4. Чому пташині перельоти є проявом видової поведінки?
1. Бувають випадки, коли качині чи гусячі яйця висиджує курка. Якою буде її поведінка по відношенню до пташенят, які вилупляться з цих яєць?
ЛІіиі-проскт
Чому мігрують тварини.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання