укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 53. Росія та Японія
13:23
§ 53. Росія та Японія

§ 53. Росія та Японія

Чому Росію називають євразійською державою?
Росія. Росія займає північну та північно-східну частини материка Євразія. Вона омивається водами морів трьох океанів: Північного Льодовитого, Тихого та Атлантичного. Має різноманітні ґрунтові та кліматичні умови та величезну протяжність території із заходу на схід.
Країна має найбільшу площу у світі - 17098,2 тис. км2. За кількістю населення входить до найбільш населених країн - 142,5 млн жителів.
Природні умови дуже різноманітні, майже 70% території - рівнини, на півдні і сході країни переважають гори. Значна частина території лежить у межах субарктичного поясу. Незважаючи на те, що більша частина території знаходиться в помірному поясі, вона дуже витягнута із заходу на схід, до того ж велику частину цього поясу займає континентальна область, у якій спостерігається значна амплітуда річних температур, що ускладнює сільськогосподарське виробництво.
За обсягами водних ресурсів Росія посідає одне з перших місць у світі, але вони розміщені вкрай нерівномірно, більша їх частина розташована в малозаселених сибірських районах.
Близько 40% території Росії вкрито лісами.
Росія має одні з найбільших у світі нафтодобувні та газодобувні регіони.
Основні нафтогазоносні провінції: Західносибірська, Волго-Уральська, Печорська, Північнокавказька. Видобуток також здійснюється в шельфових зонах деяких морів. Росія багата на вугілля, руди металів: залізних, марганцевих, алюмінієвих, мідних, полімсталічних, золота. У Республіці Саха (Якутія) та районах Крайньої Півночі є родовища алмазів.
Населення Росії нерівномірно розподілене по території країни. Воно представлено близько 100 націями та народностями.
У господарстві Росії переважає важка промисловість. Країна виробляє значну кількість електроенергії, видобуває цінні паливні ресурси, її заводи випускають автомобілі, трактори, літаки, морські судна та іншу продукцію. У сільському господарстві провідну роль відіграє рослинництво. Головна культура - пшениця. Розводять велику рогату худобу, свиней, овець.
Найбільшими містами Росії є її столиця - Москва та Санкт-Петербурґ. Великими промисловими містами є Нижній Новгород, Новосибірськ, Єкатеринбург, Уфа, Чслябинськ, Перм.
Японія. Площа - 373 тис. км2. Кількість населення - 127 млн осіб. Цс острівна країна Східної Азії. До її складу входять 4 великих острови: Хоккайдо, Хонсю, Сікоку, Кюсю та велика кількість дрібних, найбільше скупчення яких утворює архіпелаг Рюкю (Нансей). Зв'язок Японії з навколишнім світом здійснюється через Тихий океан, Японське (Східне), Жовте, Східнокитайськс моря та повітряним шляхом. І Як впливає на розвиток країни острівне положення Японії?
Столиця Японії Токіо - одне з найбільших міст Азії.
Земна кора на Японських островах дуже рухлива, тут часті землетруси, налічується 108 діючих вулканів.
Найбільший серед них Фудзіяма - національна гордість японців. Рельєф островів переважно гористий, рівнини є лише на узбережжі.
Клімат в Японії теплий, опадів випадає набагато більше, ніж у сусідніх з нею районах материка. Значної шкоди господарству завдають тайфуни. Річки Японських островів невеликі, але зі швидкою течією, бо вони протікають переважно в горах.
Рослинність Японії дуже різноманітна: тропічні ліси, субтропічні ліси з вічнозелених дубів, камелій, камфорного лавру, хвойні ліси. Вершини гір вкриті кедровими чагарниками.
Основу населення країни становлять японці (понад 90%), іншим корінним народом є айни. Острови дуже густо заселені, особливо це стосується узбережних смуг.
Країна має високий рівень економічного розвитку. Період надзвичайного промислового зростання у 50 80-ті роки XX ст. назвали «японським дивом».
Головною галуззю економіки є машинобудування. Японія - світовий лідер з виробництва автомобілів, морських суден, електронної техніки, паперу, шовкових тканин. Японія посідає перше місце у світі з виробництва промислових роботів, випуску морських суден, автомобілів. Є одним із світових лідерів з випуску фотоапаратів та фотоапаратури. Добре розвинені й інші галузі, зокрема хімічна промисловість і металургія.
У сільському господарстві країни переважає рослинництво (вирощування рису, бобів, овочів). Тваринництво є другорядною галуззю. Велике значення має вилов риби.
Найбільшими містами Японії є Токіо, Осака, Йокогама, Саппоро.
Японці дивують світ своєю культурою, зокрема поезією та живописом, архітектурою, а також різноманітними единоборствами, мистецтвом ікебани та бонсай.
У будь-якій частині Країни Вранішнього Сонця, як називають Японію, лінія горизонту закрита блакитним маревом близьких чи далеких гір. Японія - гірська країна, 57% її території вкрито гірськими лісами і лише 16% придатні для ведення сільського господарства. Найвідомішою вершиною Японії є Фудзіяма, що височіє за 100 км від столиці Токіо. її висота 3776 м, але є в Японії і вищі гори, висота кількох з них понад 4000 м.
1. Росія є найбільшою за площею державою світу - більша її частина (2/3) розташована в Азії, а менша (1/3) - в Європі.
2. Японія - густонаселена країна, має найвищий рівень економічного розвитку в Азії.
1. Знайдіть на «Політичній карті Євразії» найбільші міста Росії та Японії.
2. У чому відмінність географічного положення Росії та Японії? Охарактеризуйте природно-ресурсний потенціал цих країн.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії