укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 53. Суспільна поведінка тварин
13:49
§ 53. Суспільна поведінка тварин

§ 53. Суспільна поведінка тварин

Серед тварин є велика кількість таких, що мають суспільну організацію. У цьому випадку тварини утворюють міцні угруповання (зграя, вулик, мурашник), усередині якого різні представники цієї групи відіграють різні ролі. Суспільна організація відіграє важливу роль під час добування їжі, розмноження або захисту від ворогів. Вона підвищує життєздатність співтовариства тварин у цілому. Подібна форма поведінки властива деяким хребетним (як правило, у них окремі члени співтовариства можуть мінятися ролями) і гуртовим комахам - бджолам, мурахам і термітам, у яких роль кожної особини гурту визначається будовою тіла й "закріплена" за ним спадково (генетично). Суспільна поведінка - це поведінка організмів при взаємодії один з одним. Для тварин, що мають суспільну організацію, характерним є складна система комунікацій, розподіл праці між членами угруповання» прагнення членів угруповання триматись разом, постійність їх складу, не прийняття інших особин цього ж виду, але які не є членами цієї групи.
Для тварин таких угруповань обов'язково властиве домінування та територіальність. Домінування включає в себе різні види ієрархічної поведінки (з гр. "ієрархія" - поділ на вищі й нижчі посади, чини; суворий порядок підлеглості нижчих щодо посади або чину осіб вищим). Серед ссавців домінування спостерігається у таких тварин як гризуни, собачі, примати. У зграї собак або вовків, стаді павіанів або північних оленей, завжди є вожак, якому підкоряються усі інші члени групи.
Із величезної кількості суспільних тварин особливо виділяються мурашки. Так як і у бджіл, у них є одна або декілька плодючих маток, самці, робітники різних спеціалізацій. Крила мають лише ті мурашки, що мають здатність до розмноження. Весною чи на початку літа крилаті особини масово вилітають із гнізда. Спарювання відбувається у повітрі, самець після цього гине. Запліднена самка шукає собі нове помешкання для житття, скидає крила і дає початок новій колонії.
Кожен з вас бачив мурашники рудого лісового мурахи, які побудовані з різноманітних шматочків деревини, хвоїнок, і розташовані найчастіше біля пенька чи стовбура дерева. Мурашник - це складна споруда з багатьма ходами, сховищами, "спальнями" і "дитячими кімнатами". Приблизно 20 років складає тривалість життя однієї самки, навколо якої і вирує життя у мурашнику. На одному і тому ж місці мурашник може існувати до ста років. За цей час зміниться не одне покоління мурашок. За своє життя мурашка-робітник, а живе він приблизно 5-7 років, проходить різні шаблі у складній системі мурашника. Новонароджений мурашка спочатку займає найнижчий рівень у мурашиній сім'ї: він годує самку, потім він доглядає за яйцями, личинками, лялечками. Через 5-6 тижнів молоді мурашки вже можуть виходити із мурашника і набувають певної "спеціалізації". Вони можуть стати мурашками-робітниками, мурашками-розвідниками,
мурашками-солдатами. Виявляється, це залежить від того, чим їх годували після народження. Якщо личинку годували твердою їжею, то з неї пізніше розвинеться мурашка-солдат, а якщо рідкою їжею, то робітник.
Цікавим є спостереження за спілкуванням у мурашок. При зустрічі двох мурашок іх поведінкова реакція складається з декількох компонентів: взаємні дотики антенами, прийняття погрозливих поз якщо мурашки з іншого гнізда. За допомогою дотиків антен, а особливо завдяки обміну краплинами їжі у мурашок відбувається обмін інформацією. Пахучі залози мурашок можуть виділяти найрізноманітніші речовини, що впливають на їхню поведінку. За допомогою цих речовин мурашки передають інформацію про їжу, про небезпеку, тривогу. Навіть за запахом вони відрізняють мертву мурашку від живої, мурашку із свого мурашника від чужинця. Жити поодинці мурашки не можуть. Якщо самка-цариця не буде мати мурашок-робітників, вона загине.
Суспільна форма існування мурашок дозволяє їм бути менш залежними від зовнішнього середовища.
Найвідомішим і найбільш вивченим прикладом передачі інформації є танок бджіл. Бджоли, що збирають пилок, спочатку проводять розвідку території на якій розміщено вулик. Якщо вони знаходять багате джерело корму, то повертаються до вулика і виконують особливий танок-ритуал. Інші бджоли спостерігають за ними. При відстані до корму менше ніж 100 м, виконується коловий танок, якщо відстань більше ніж 100 м, то виконується "виляючий танок". Крім відстані до корму, бджоли-розвідники указують і напрям польоту. При цьому враховується кут між напрямом на Сонце і напрямом до корму. За цими даними інші бджоли знаходять корм.
Суспільна поведінка характерна для тварин, які живуть великими спільнотами, що діють за принципами ієрархічних відношень. Між особинами в таких популяціях виникають специфічні форми комунікації.
1. Яких тварин відносять до суспільних? Приведіть приклади таких тварин. 2. Які ієрархічні зв'язки існують у мурашиній сім'ї? 3. У чому перевага суспільного життя тварин?
Міні-проект
Спільноти тварин
Міні-проект
Як спілкуються тварини

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з хукраїнської мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з трудового навчання