укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 54. Країни Азії - Китай та Індія
13:25
§ 54. Країни Азії - Китай та Індія

§ 54. Країни Азії - Китай та Індія

Пригадайте з курсу «Історія стародавнього світу», який внесок у розвиток світу зробили давньоіндійська та давньокитайська цивілізації? Порівняйте розміри території Китаю та Індії.
Китай. За розмірами території Китай посідає третє місце у світі, поступаючись Росії та Канаді. Його площа 9,54 млн км2. Китай межує з багатьма країнами та має широкий вихід до морів Тихого океану Столиця -Пекін.
Природа країни дуже різноманітна. На заході та півночі розташовані гірські хребти, вкриті хвойними і листяними лісами. У центральній частині течуть великі китайські річки - Янцзи та Хуанхе, а на півдні країни ростуть вологі тропічні ліси.
Надра Китаю багаті на корисні копалини: кам'яне вугілля, нафту, залізну руду, олово, золото та ін.
За кількістю населення Китай посідає перше місце у світі (1,3 млрд осіб). Незважаючи на те, що переважна більшість населення живе у сільській місцевості, у Китаї налічується до 100 міст-мільйонерів. Китай - багатонаціональна країна. Крім китайців, які називають себе «хань», тут живуть тибетці, монголи, уйгури та інші народи. Самі ж китайці утворюють численні спільноти в інших країнах.
Господарство Китаю надзвичайно потужне. Добре розвинена промисловість,якважка,такілегка. Сільське господарство розвивається прискореними темпами. Китай займає перше місце у світі за збором рису і пшениці, бавовни і тютюну, друге місце за збором кукурудзи і чаю; тут найбільше у світі поголів'я свиней.
Найбільшими містами Китаю є Шанхай, Пекін, Тяньцзінь, Гуанчжоу. У країні дуже багато пам'яток стародавньої культури, серед яких Великий китайський мур - цс одне з чудес світу (див. мал. 156). Його довжина становить 6700 км, а висота від 6 до 10 м. Башти заввишки 12 м збудовані через кожні 90 м.
Індія. Площа - 3287 тис. км2. Кількість населення - 1,2 млрд осіб. Країна розташована у Південній Азії, на узбережжі Індійського океану, займає півострів Індостан та прилеглі території.
Це друга за кількістю населення держава світу, самобутня азіатська країна, у якій до сьогодні збереглися давні культурні традиції, вулицями міст ходять священні корови.
Природа Індії дуже різноманітна. Північну частину займають гірські області Гімалаїв, далі на південь розташована Індо-Ґанґська низовина, яка поступово переходить у плоскогір'я Декан.
Надра Індії багаті на паливні (кам'яне вугілля) та рудні (залізна, мідна руди, золото) родовища корисних копалин. У країні є значні поклади коштовного каміння.
Клімат Індії теплий, навіть жаркий. Значну роль відіграє мусонна циркуляція повітряних мас. Мусон приносить дощі, тому клімат на значній території субекваторіальний.
Основою сільського господарства країни є рослинництво. Рівень механізації дуже низький, основні роботи виконуються вручну.
Внаслідок господарської діяльності дуже змінилася природа країни. Усе нові й нові землі відводяться під сільськогосподарське виробництво. Вирощують рис, чайний кущ, цукрову тростину, арахіс, джут та прянощі. Останнім часом швидкими темпами розвивається промисловість. Завдяки цьому Індія стала космічною державою, започаткувала серйозні наукові дослідження. В країні побудовані металургійні, машинобудівні та хімічні заводи. Не одне століття працюють підприємства по виробництву тканин.
Найбільші міста країни - Колката, Мумбаї, Чсннаї, Делі.
• Бурдж Халіфа - найвищий хмарочос у світі, побудований у місті Дубаї (Об'єднані Арабські Емірати). Цс найвища рукотворна споруда на планеті заввишки 828 м.
• У багатьох районах Індії та на півдні Китаю збирають по три врожаї сільськогосподарських культур на рік! Цьому сприяє теплий та вологий клімат.
Дуже низький рівень життя у країнах, що затиснуті між Індією та Китаєм на гірських просторах. Це країни Бутан та Непал.
До багатих країн Азії слід віднести Саудівську Аравію, Об'єднані
Арабські Емірати та невеликі за площею країни - Кувейт, Бахрейн, Катар.
Висновки
1. Китай та Індія - найбільш населені країни Євразії та світу.
2. Господарство Китаю розвивається дуже швидко. Країна виробляє як промислову, так і сільськогосподарську продукцію, багато різновидів якої вивозиться за кордон.
3. Більшість населення Індії зайнято у сільському господарстві.
1. Охарактеризуйте географічне положення та природні ресурси Китаю.
2. Спробуйте визначити, яка частка китайців у загальній кількості жителів Землі.
3. Дайте оцінку природно-кліматичним умовам Індії.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії