укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 54. Поведінка в просторі та часу
14:44
§ 54. Поведінка в просторі та часу

§ 54. Поведінка в просторі та часу

1. Територівльність.
Чи доводилося вам спостерігати за поведінкою свійського собаки, особливо самця? А можливо, ви маєте досвід прогулянки містом із собакою на поводку? У такому разі вас не дратувало, що ви маєте зупинятися бІЛЯ кожного дерева чи стовпа, щоб собака міг, балансуючи на трьох лапах, помітити його своєю сечею (мал, 354)?
Чому він це робить? Собака - одомашнений потомок вовка, який зберіг чимало вовчих інстинктів. Група вовків охороняє від інших представників свого виду певну територію. Вовки позначають її, застосовуючи запахові мітки.
Річ у тому, що нюх - головне чуття в більшості ссавців. Це людина, чиї предки жили в кронах дерев, мас чудовий зір, не характерний для інших ссавців. Коли вона опиняється в незнайомому місці, то озирається на всі боки. Собаки, як і більшість ссавців, принюхуються, перебуваючи у світі різноманітних запахів. Собака добре відрізняє індивідуальний запах кожної особини, який дуже добре передається із сечею.
Коли вовк обходить групову територію, він відчуває свій запах і запах відомих йому особин. На межі ділянки з'являються мітки чужаків із сусідньої групи. Вовк старанно перекриває їх своїми мітками. А тепер уявіть, що відчуває собака в місті! Ось і доводиться мітити чи не кожне дерево.
А як мітять ділянки птахи? Як і люди, вони орієнтуються передусім, завдяки зору. Водночас вони мають гарний слух. Спів птахів - це спосіб помітити свою територію.
Яке значення має індивідуальна або групова ділянка? Це - територія, на якій достатньо ресурсів для життя її хазяїв. У багатьох видів розмножуються лише ті особини, які мають свою ділянку. Це є запорукою того, що потомство буде чим вигодувати. А що робити тим, у кого немає ділянки? Шукати вільну ділянку або вступати у двобій із власником території.
2. Ритуалізація конфлікту
Чи означає сказане, що життя власника території буде сповнене безперервних сутичок? На щастя, ні. Результат більшості з них можна передбачити заздалегідь. Суперники заміняють справжній двобій демонстрацією своїх якостей. Зазвичай особина, яка є більшою за розміром та яскравіше прикрашена, є й сильнішою. Так, швидше за все, вона й отримає перемогу. Заміна справжнього конфлікту демонстраціями, умовними позначеннями агресивних дій має назву ритуалізація конфлікту (мал. 355).
Види тварин, що мають небезпечну «зброю», зазвичай не застосовують її під час ритуальних двобоїв. Кожен із гримучників може вбити іншого своєю отрутою (мол. 356). Однак вони не застосовують отруйні зуби під час ритуалізованих конфліктів і змагаються, лише вимірюючись довжиною та силою.
У Південно-Східній Азії поширена бійцівська рибка. Самець охороняє ділянку, на якій робить гніздо з бульбашок і вирощує потомство. Місцеві мешканці здавна штучно вирощують цих рибок, примушуючи до ритуальних конфліктів. Для цього достатньо поставити поряд посудини з двома самцями (мал. 357). Потім рибок уміщують в одну посудину й визначають переможця.
3. Міграції
Життєвий цикл багатьох видів потребує значних територіальних переміщень - міграцій. Найхарактернішими міграції є для птахів.
Осідлі птахи взимку не відлітають, бо здатні знаходити собі корм і в цю пору року. Це горобці, ворони, синиці тощо. Часто вони прилітають узимку до населених пунктів, де тепліше й легше знайти їжу. Кочові птахи з настанням холодів відлітають за кількасот кілометрів на південь. В Україні це омелюхи та снігурі. Перелітні птахи мандрують на тисячі кілометрів, як білий лелека (табл. 9, с. 103-104). Рекордсменом із дальності перельотів є полярний крячок (мол. 358).
Для вивчення перельотів птахів кільцюють, чіпляючи їм на ногу металеве кільце. Якщо такого птаха спіймають удруге, можна буде визначати відстань, яку він подолав за час, що минув.
4. Річний цикл
Як тварини «дізнаються», що настав час для міграцій або, припустимо, для розмноження? Вам відомо, що найкоротшим є день 22 грудня, а найдовшим - 22 червня. На певній географічній широті кожному дню календаря відповідає своя тривалість світлої частини доби (фотоперіоду). Регуляція річного циклу за довжиною світлої частини доби дістала назву фотоперіодизм. Саме фотоперіодизм ііідиовідає за більшість річних змін тварин (мал. 359) і рослин. Наприклад, у куріпок час линяння залежить під довжини світлового дня. Інший важливий чинник, що визначає зміни в поведінці та життєдіяльності тварин протягом року, - температура.
У керуванні річним циклом важливу роль відіграє ендокринна система (див. мал. 10). Рівень гормонів виливає на нервову систему і активує ту потребу (див. мал. 325), що має задовольнятися саме в цю пору року.
Територіальні тварини охороняють індивідуальні або групові ділянки території, на яких є все, необхідне для їх життя та розмноження. За ділянки виникають конфлікти; здебільшого вони не потребують прямого зіткнення, а відбуваються 8 ритуалізованій формі. Частиною річного циклу багатьох видів є міграції. Один із поширених механізмів регуляції річного циклу - фотоперіодизм, його залежність від тривалості світлового дня.
Територіальність; ритуалізація конфлікту; міграції; осідлі, кочові та перелітні птахи; фотоперіодизм.
1. Навіщо деякі тварини захищають певні ділянки території? 
2. Чим корисна ритуалізація територіальних конфліктів?
3. Чому під час прогулянки стовбури дерев нюхають собаки обох статей, а мітять їх лише самці? 
4*. Як ви вважаєте, чому тварини, які мають небезпечну природню зброю,
не застосовують її під час ритуальних конфліктів? Чиє подібні вроджені
заборони у людини?
Орієнтація під час міграцій
Як тварини, які мігрують, потрапляють за місцем призначення?
Перелітні птахи орієнтуються за помітними особливостями земної поверхні (мал. 360) та, вірогідно, за магнітним полем Землі. Деякі птахи (як лелекі) мають уроджену програму, завдяки якій вони знаходять шлях до місця зимування. Інші (якжуравлі) вивчають шлях підчас перельоту з досвідченими птахами. До того ж перелітні птахи хоча б бачать земну поверхню. Набагато дивнішим є здатність до орієнтування в морських тварин, зокрема в черепах (див. мал. 145, 146).
Морські черепахи народжуються з яєць, що їх мати відклала на якомусь теплому піщаному пляжі. Протягом свого життя, що може тривати 70-80 років, вони переміщуються усіма океанами, раз за разом повертаючись до рідного пляжу. Міграції черепах вивчають за допомогою передавачів, які прикріплюють їм на панцир (мал. 361). Зареєстровано випадок, коли шкіряста черепаха перепливла Тихий океан між Індонезією та США (понад 20 000 км) за 647 діб. Як орієнтуються черепахи, досі невідомо. Припускають, що за час своїх мандрівок вони складають певну «мапу» особливостей магнітного поля Землі в усьому Світовому океані.

ГДЗ решебник 7 клас з  алгебри, української мови
Нові підручники 2015 року 7 клас з іноземної мови, світової літератури