укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 54. Територіальна поведінка тварин
13:52
§ 54. Територіальна поведінка тварин

§ 54. Територіальна поведінка тварин

Кожній істоті для свого нормального існування потрібна певна ділянка середовища яка може забезпечити її та її нащадків їжею, захистком. Така ділянка називається територією і повинна мати певні межі. Чи задумувались ви над тим чому птахи найголосніше співають саме навесні? Чому кішка треться об різні предмети в кімнаті і надворі, а собака піднімає задню лапу біля стіни будинку, дерева, стовпа чи стовпчика? Виявляється таким чином ці тварини мітять межі своєї території. Собака чи кішка заявляє про своє "право власності" на камінь у дворі, дерево або автомобіль, який вона охороняє. Птахи своїм співом демонструють кому належить ця територія.
Ссавці "наносять" мітки у вигляді пахучих речовин, що виділяють різні залози на тілі тварин, або за допомогою сечі. У куниць та соболів пахучі речовини виділяються на подушечках ніг, у антилоп попереду внутрішнього края очей, а представники собачих та котячих мітять територію сечею. Також широко поширені візуальні мітки, тобто ті які можна побачити( яскраве забарвлення тіла, демонстрація певної пози) та звукові, ті які можна почути (спів птахів, ревіння оленів, мавп). Ведмеді і великі кішки (леви, тигри, пантери) залишають глибокі подряпини на деревах. Такими мітками тварини попереджають один одного: "Територію зайнято. Я тут живу". Зазвичай цього буває достатньо, щоб інші тварини не зазіхали на зайняте місце.
Цікавою є територіальна поведінка тварин, які живуть великими угрупованнями, колоніями. Ховрахи влаштовують свої нори так, щоб їм вистачало місця для власного існування, але разом з тим, щоб не втрачати зв'язок з іншими членами колонії. При такому розміщенні зменшується конкуренція між особинами, але водночас підвищуються шанси на виживання. Якщо один із ховрашків помічає хижака, а це може бути хижий птах чи лисиця, він подає звуковий сигнал, який чують інші ховрашки і всі вони ховаються у нори.
Теріторіальна поведінка властива не лише ссавцям. Вперше примітний прояв такої поведінки спостерігається вже у кільчастих червів та молюсків. Більшість риб також у період розмноження проявляють територіальну поведінку. Самець триголкової колючки, про якого ми вже згадували раніше, після побудови гнізда і відкладання ікри самкою, відганяє і самку, і інших риб від свого гнізда. У багатьох представників акваріумних риб теж проявляється територіальна поведінка. Особливості такої поведінки потрібно знати тим, хто займається акваріумістикою.
Вивляється мітити свою територію тварини можуть не лише на землі, а й у повітрі. Самець бабки-красуні має свою індивідуальну ділянку в повітрі, яку виділяє у формі специфічного польоту. Він активно захищає свою ділянку від інших самців.
Великої складності досягає територіальна поведінка у мурашок. їх території суворо охороняються, через них проходить розгалужена сітка стежинок. Кожна група мурашок використовує лише певні стежинки. Таким чином загальна територія мурашника поділяється на території окремих груп. Межі таких територій промарковані пахучими мітками.
Яскравим проявом територіальної поведінки є її захист. Господар території проявляє досить агресивну поведінку по відношенню до будь яких представників цього ж самого виду, особливо до представників однієї статі. Досить часто така поведінка пов'язана лише з періодом розмноження і вигодовуванням малят. Досить спокійний і миролюбний свійський собака може стати дуже агресивним якщо інший собака, або, навіть, людина буде забирати в нього їжу чи становити загрозу цуценятам.
Людина повинна знати особливості територіальної поведінки тварин для їх успішного розведення і утримання, а також для безпечного поводження з ними.
Територіальна поведінка - це здатність створювати і розпізнавати межі своєї території необхідної для забезпечення себе та своїх нащадків їжею та житлом. Межі територій виділяються за допомогою хімічних речовин, певного забарвлення особин чи звукових сигналів. Яскравим проявом територіальної поведінки є її захист. Для успішного утримання або розведення тварин людина повинна знати особливості їх територіальної поведінки.
1. Що таке територіальна поведінка? Яке вона має біологічне значення? 2. Приведіть приклади прояву територіальної поведінки тваринами з вашого власного досвіду.
1. Яке значення для мисливців або туристів мають знання про територіальну поведінку тварин?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі, іноземної мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я, геометрії