укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 55. Соціальні комахи
14:46
§ 55. Соціальні комахи

§ 55. Соціальні комахи

1. Розподіл функцій у колонії
Деякі комахи живуть поодинці, інші - збираються величезними зграями. Соціальні ж комахи не просто мешкають разом, а утворюють колонії. Соціальними с всі представники ряду Терміти й усі мурахи (ряд Перетинчастокрилі), а також деякі представники інших груп перетинчастокрилих: оси, джмелі та бджоли. Подібний спосіб життя відомий здебільшого в комах, хоча є і соціальні звірі (див. мая. 188).
Колонії соціальних комах складаються з особин різного віку, обов'язки яких чітко розподілені: одні з них доглядають потомство, другі - збирають поживу, треті - охороняють колонію. Колонії можуть складатися і з десятків, і з мільйонів особин. Зазвичай у ній є тільки одна плодюча самка - матка (цариця). її робота - безперервне відкладання яєць (мал. 362). Іншу роботу виконують нездатні до розмноження особини. Серед них можна вирізнити декілька груп: робочі - упорядковують гніздо, годують і чистять потомство, збирають поживу; солдати - захищають колонію від можливої небезпеки. У медоносних бджіл кожна робоча бджола, у міру того як дорослішає, переходить від одних робіт до інших. У мурах і термітів кожен із робочих усе життя займається однією роботою.
Ще 200 років тому вчені вважали, що колонії комах улаштовані так само, як людське суспільство. Однак дослідження не підтвердили цю думку. По-перше, основою соціальної поведінки комах є інстинкти. По-друге, різні групи в колонії можуть відрізнятися за будовою та зовнішнім виглядом особин. Часто ці відмінності пов'язані з різним «вихованням» молоді. Так, усі личинки медоносної бджоли в перші дні після вилуплення живляться виділеннями особливих залоз робочих бджіл - маточним молочком. Через декілька днів більшість личинок переходить на живлення іншим кормом (сумішшю меду та пилку). Із них виростають робочі бджоли. Деяких личинок годуватимуть маточним молочком аж до заляльковування, Із них розвиваються майбутні матки.
Матка є справжнім центром колонії. її тіло виділяє хімічні речовини, що виливають на розвиток усіх інших особин. Робочі особини, які облизують її тіло (мал, 362), передають ці речовини одна одній, і кожна особина в колонії отримує хімічні сигнали від матки. Час від часу з кожного гнізда вилітають крилаті самки й самці. Якщо їм пощастить, вони засновують нові колонії.
2. Колонії термітів
Відомо понад 2800 видів ряду Терміти. Це комахи з неповним перетворенням, які дещо нагадують тарганів. їх основний корм - деревина. Тонкі покриви термітів погано захищають їх тіло від висихання. Щоб захиститися від сухого повітря, вони виїдають лише внутрішню частину дерева, лишаючи тонкий зовнішній шар. Якщо на шляху до дерева з'являється нездоланна перешкода, комахи влаштовують критий перехід із грудочок фунту, які склеюють слиною. Із цього ж матеріалу вони будують і гнізда, що іноді сягають значних розмірів, а своєю міцністю не поступаються бетону. На півдні України, у Причорномор'ї, мешкає середземноморський терміт. Його гнізда знаходяться під землею, а чисельність невелика.
3. Мурахи, оси, бджоли
На відміну від термітів, більшість мурах не боїться виходити на відкритий простір, де вони шукають собі здобич - різноманітних комах. Серед них спостерігається «скотарство»: багато які з мурах здатні вирощувати попелиць, щоб живитись їхніми цукристими виділеннями (мая. 363).
У сиекотні літні дні можна побачити паперових ос, які метушливо шукають солодку їжу для себе та м'ясну - для своїх личинок. Гнізда вони будують із паперу, який «винайшли» набагато раніше за людей (мая. 364). Це пережована кора, склеєна слиною. У кожній комірці гнізда розвивається личинка оси.
Деякі мурахи опанували вирощування їстівних грибів на компості з листя дерев (мал. 365).
Одну із соціальних комах ще здавна успішно одомашнила людина (мал. 366). Це медоносна бджола. Дикі бджоли влаштовують гнізда в дуплах, порожнинах під корою, іноді - просто на гілках дерев. Комірки у гніздах бджіл побудовані з носку - м'якого матеріалу, який виробляють особливі залози робочих особин. Такі комірки використовуються не лише для вирощування потомства: у деяких із них запасається мед - продукт переробки квіткового нектару. Заради меду та воску бджіл утримують па пасіках у дерев'яних розбірних вуликах.
У фруктових садах, на полях соняшника чи гречки, розташованих поблизу насік, запилення квіток завжди буває успішнішим, ніж віддалік насік. Це заслуга медоносних бджіл.
Терміти, мурахи, джмелі, деякі бджоли та оси є соціальними комахами. Вони живуть колоніями, де спостерігається розподіл функцій між окремими особинами. У багатьох соціальних комах колонії складаються з окремих груп особин, які відрізняються за розмірами та особливостями будови. У типовому випадку в колонії відкладає яйця лише одна особина - матка.
1. Чим відрізняється колонія від звичайних скупчень комах?
2. Як розподіляються функції у соціальних комах? Із чим це пов'язано?
3. У чому полягає відмінність між колоніями комах і колоніями коралових поліпів? Чим вони подібні?
4. Які особини в колоніях термітів і мурах мають крила? Чому?
5*. Складіть порівняльну характеристику життя колонії соціальних комах і людського суспільства на прикладі невеликого поселення або колективу підприємства. Якрозподілено ролі втакій колонії та суспільстві: відтворення потомства? засвоєння і накопичення нових знань? захист поселення?
Мурахи-кочівники
Деякі види мурах, що живуть у тропічних лісах, кочують усією сім'єю з місця на місце (мал. 367). Колони таких кочівників можуть простягатися на 1 км! Іноді вони зупиняються, робочі сплітаються своїми тілами й утворюють мурашник, де самка відкладає яйця. У разі наближення колони мурах-кочівників місцеве населення залишає свої домівки і забирає свійських тварин, адже мурахи-кочівники здатні вбити і з'їсти свиню й навіть людину! Однак головна їхня здобич - колонії ос, бджіл, термітів та інших соціальних комах.

ГДЗ решебник 7 клас з  алгебри, української мови
Нові підручники 2015 року 7 клас з іноземної мови, світової літератури