укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 55. Значення ритуалів у поведінці тварин
13:54
§ 55. Значення ритуалів у поведінці тварин

§ 55. Значення ритуалів у поведінці тварин

Багато форм поведінки тварин у стандартних ситуаціях повторюються, стають стереотипними і набувають форми ритуала (від лат. ритуаліс - обрядовий).
У поведенці тварин можна виділити дві групи ритуалів: ритуали загрози і ритуали примирення, ті які гальмують агресію сильніших тварин. Тварини не здійснюють прямий напад, а лише імітують його у формі певних поведінкових реакцій. Такий прояв поведінки одержав назву ритуалізації. Якщо зустрічаються два собаки, то сильніша тварина повертає голову вбік і підставляє супернику саму незахищенну ділянку тіла - шию. Тим сами тварина ніби говорить: " Я тебе не боюся!". Але подібну поведінку можна спостерігати і тоді, коли слабшому собаці загрожує смертельна небезпека, тоді вона приймає позу покірності: падає на спину, виставляючи незахищений живіт. При демонстрації такої покорності сильніший, як правило припиняє боротьбу. Ніколи дві тварини одного виду у боротьбі між собою не нанесуть смертельного удару. 
Рітуалізація агресивності виявляється дуже важливою для збереження життя тих видів тварин які мають такі органи, що здатні заподіяти смертельний удар. Змії у боротьби одна з одною ніколи не пускають в хід смертельно небезпечні отруйні зуби, самці отруйних павуків у боротьбі між собою наносять безболісні удари кінцівками, але не пускають у діло отруйні хеліцери. Роги копитних тварин лише на перший погляд є небезпечною зброєю, але використовуються лише під час шлюбних турнірів. За допомогою таких рогів не можна нанести супротивнику серйозної травми, тому що вони загнуті всередину або назад. Крім того у боротьбу завжди вступають тварини приблизно однакової сили. Самці можуть за зовнішнім виглядом визначати силу суперника і дуже часто слабша тварина уникає сутички. Отже завдяки гарній ритуалізації зберігається життя між особинами однієї статі, але визначається їх ієрархічність.
Для більшості тварин має значення розмір суперника: хто більший, той і сильніший. Тому дуже часто у разі небезпеки вони намагаються збільшити свої розміри: птахи настовбурчують пір'я, тварини вздимають хутро, плащеносна ящірка надуває шийні складки, риби розправляють плавці. Тим самим тварини намагаються збільшити свої розміри, а значить виграти боротьбу до її початку.
Найбільшого значення набуває ритуалізація під час шлюбних ігор. Процесу спарювання передує період залицяння, під час якого здійснюються різноманітні танці, демонструються певні поведінкові форми. Досить часто самці дарують самкам різноманітні подарунки. Це можуть бути комахи, які підносять самкам павуки-самці, камінчики у риб і птахів, рибки у рибоїдних птахів. Неймовірно довго, цілий місяць, будують дивовижне гніздо птахи альтанники. Спочатку самець вибирає майданчик у центрі якого є дерево. Навколо цього дерева він будує курінь. Це дерево, стінки куріня і сам майданчик самець прикрашає пір'ям, мушлями, надкриллями жуків, монетами, склом, гвинтиками і багатьма іншими предметами, які тільки можуть знайти у лісі або в поселеннях людей. Іноді, вони навіть саджають справжні "сади" із моха. Потім запрошують до куреня самку і демонструють різноманітні "прикраси" які використовувались для будівництва. Самка вибирає того самця, чиє гніздо їй сподобається найбільше. Дивовижно красивими є шлюбні танці у журавлів, лебедів.
Ритуалізація є дуже важливою у збереженні життя тварин. Вона дозволяє уникнути справжньої агресії між представниками одного виду, досягти примирення, знайти статевих партнерів.
1. Приведіть приклади прояву ритуалізації поведінки свійських тварин. 2. Як ви думаєте, чому тварини одного виду (коти, леви, тигри, вовки, собаки тощо) не наносять
у боротьбі один одному смертельних ударів? 3. Яке значення мають шлюбні ігри у житті тварин?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі, іноземної мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я, геометрії