укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 56. Еволюція поведінки тварин
13:55
§ 56. Еволюція поведінки тварин

§ 56. Еволюція поведінки тварин

Уся різноманітність поведінки, з якою ми з вами ознайомились, сформувалась у результаті довготривалого процесу розвитку органічного світу і носить пристосувальний характер. У процесі еволюції із різноманітних форм поведінки відбиралися лише ті, які сприяли виживанню тварин певного виду. Пристосувальні поведінкові форми дають можливість тваринам реагувати на суттєві з погляду виживання світлові, звукові та інші подразники.
Подразливість, як загальна здатність усіх живих організмів, властива вже найпримітивнішим одноклітинним. Якщо до амеби доторкнутись голкою, то вона скрутиться у грудочку, інфузорії рухаються до джерела їжі - це все прояви таксисів. Завдяки наявності таксисів найпростіші організми мають можливість вижити. З ускладненням будови нервової системи живих організмів, ускладнюються і поведінкові реакції. З появою нервової системи виникають рефлекси. Вроджені форми поведінки проявляються у вигляді інстинктів. Якщо інстинкти сприяють виживанню організму вони закріплюються і передаються по спадковості. Ще складнішою формою поведінки є різноманітні умовні рефлекси.
Поступовий розвиток нервової системи приводить до здатності організмів реагувати на декілька подразників одночасно. Така поведінка характерна для хребетних тварин.
Поведінка особини починає розвиватись відразу після народження. Здатність предметного сприйняття оточуючого середовища формує у тварин певні поведінкові навики. Тварина може багато разів повторювати певні рухи, що складають основу придбаного навика. Найвищою стадією розвитку поведінки є стадія інтелектуальної поведінки. Вона властива вищим приматам та дельфінам.
Одні типи поведінки цілком природжені, інші - повністю придбані. Більша ж частина поведінкових форм - це складне поєднання вроджених і придбаних рис поведінки.
Усі форми поведінки у процесі еволюції відбираються і закріплюються настільки, наскількі вони сприяють виживанню певного виду тварин. У першу чергу це стосується репродуктивної поведінки. Якщо існуючі форми поведінки сприяють розмноженню тварин даного виду, то вони закріплюються і передаються по спадковості, якщо ж ні - то ведуть до вимирання.
На коротких проміжках часу поведінка дозволяє вирішувати короткі одномоментні проблеми. Щоб тварина могла виживати, розмножуватися, то вона повинна знаходити собі їжу, притулок, уникати ворогів. Ці дії здійснюються у вигляді поведінкових актів.
У процесі розвитку органічного світу розвиток поведінкових реакцій відбувався у послідовності: таксис-інстинкт-умовний рефлекс-інтелектуальна поведінка.
Поведінка тварин має пристосувальний характер. У процесі еволюції закріплюються ті форми поведінки, що сприяють збереженню певного виду тварин. Більша
частина поведінкових форм - це складне поєднання вроджених і придбаних рис поведінки.
1. У якій формі здійснюється поведінкова реакція у найпростіших організмів? 2. Приведіть приклади інстинктів. 3. У чому різниця між поведінкою безхребетних та хребетних тварин?
1. Приведіть приклади, що доводять пристосувальний характер поведінки, спрямований на збереження виду.
Підведемо підсумки. Вивчивши цю тему ви
- можете назвати методи дослідження поведінки тварин;
- навчились визначати типи поведінкових реакцій тварин;
- з'ясували біологічне значення інстинкту та научіння;
- знаєте особливості територіальної і соціальної поведінки;
- можете привести приклади проявів загальних закономірностей природи у поведінці тварин.
Питання для самоперевірки знань з теми "Поведінка тварин"
1. Що таке поведінка тварин та які методи її вивчення?
2. Що таке інстинкт та яке біологічне значення він має?
З.Яку структуру має поведінковий акт?
4.Приведіть приклади типів поведінкових реакцій.
5.Приведіть приклади суспільної поведінки тварин.
6.Приведіть приклади територіальної поведінки тварин.
7.Доведіть пристосувальне значення поведінки тварин.
8.Доведіть, що інстинкт самозбереження, збереження роду, виду, свого довкілля є виразом закономірності збереження.
*9. Спробуйте об'єднати отримані в темі знання за домопогою структурно-логічної схеми, побудованої на основі загальних закономірностей природи.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі, іноземної мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я, геометрії