укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 57. Органічний світ океану та діяльність людини
13:35
§ 57. Органічний світ океану та діяльність людини

§ 57. Органічний світ океану та діяльність людини

Пригадайте, як змінюються умови життя в океані з глибиною? Як відбувається світовий кругообіг води в природі?
Закономірності поширення життя у Світовому океані. Як Ви вже знаєте, у водах Світового океану живе багато тисяч рослин і тваринних організмів: планктонних, нектонних і бентосних. Вони становлять 43 % усіх живих організмів нашої планети.
Живі організми в океані поширені повсюдно, вони є навіть на дні глибоководних западин. Але їх розподіл нерівномірний за двома напрямками: 1) за глибиною; 2) за широтою місцевості. Як і на суходолі, живі організми океану потребують поживних речовин, кисню, світла і тепла. Тому найголовнішими чинниками, що визначають багатство життя у Світовому океані є: температура води, освітленість товщі води та кількість розчиненого в ній кисню.
Пригадайте, як змінюється температура водних мас в залежності - від широти і глибини.
Світло не дуже добре проникає у воду. Освітленими є лише верхні 50 м води, далі починаються сутінки, а глибше 200 м сонячні промені не пробиваються взагалі. Істоти, котрі живуть тут, по-різному пристосовуються до нестачі світла. Одні виробляють власне світло і світяться у темряві, інші мають великі опуклі очі.
Кисень потрапляє у воду переважно внаслідок фотосинтезу водних рослин та з атмосфери. Кількість кисню в морській воді залежить від температури і зростає від екватора до полюсів. Максимальна насиченість киснем води спостерігається в приполярних широтах та у приповерхневому шарі води.
Поживні речовини потрапляють у воду під час процесів розпаду і життєдіяльності мешканців океану, а також надходять з поверхні материків завдяки річкам, які виносять різноманітні органічні рештки - їжу для морських організмів.
Звідси висновок - чим глибше і далі від узбереж, тим менше життя. Наприклад, центральні частини Тихого океан}' з лазурово-синіми водами є величезними пустелями, а найбільш багатими на життя є прибережні води зеленуватого кольору. Такого відтінку воді надає фітопланктон. Його поїдає зоопланктон, який стає чудовим кормом як для дрібної риби, так і для багатотонних китів.
Найбільша кількість планктону спостерігається між 45° і 70° паралелями обох півкуль, оскільки водні маси в помірних широтах активно перемішуються і збагачені киснем. Саме тут живуть численні ракоподібні, риби і ссавці.
Води тропічних широт мають більш різноманітний за видовим складом, але менший за кількістю організмів світ тварин. Це пояснюється тилі, що тепла і насичена киснем вода зосереджена лише у верхньому, дуже тонкому шарі. Ця легка вода не може опуститися вниз, тому водні маси не перемішуються і не збагачуються киснем.
Океан і людина. З Космосу наша планета виглядає блакитною. Цей колір їй надають, разом з атмосферою, води океану, без якого неможливе життя на Землі. Саме з поверхні океану випаровується більша частина водяної пари, що надходить в атмосферне повітря і потім життєдайними опадами зволожує суходіл та пом'якшує клімат материків. Оскільки, чим далі від океану, тим менше вологи в повітрі, в центрі материків часто знаходяться посушливі території і навіть пустелі. Ось чому у смузі шириною 200 км від узбереж морів і океанів проживає більше половини населення світу.
Оксану належить провідна роль у підтримці життя на Землі, оскільки біля 70% кисню, що надходить в атмосферу планети, виробляється його планктоном у процесі фотосинтезу. Також океан дає людству продукти харчування (1/6 білків тваринного походження), корисні копалини, зв'язує найдешевшими морськими перевезеннями країни і народи. На сьогодні сформувалося справжнє морське господарство, що включає рибальство і штучне розведення морських організмів (аквакультура), видобуток корисних копалин з морського дна, опріснення води, використання енергії хвиль та припливів для виробництва електроенергії, морський туризм та відпочинок.
Екологічний стан та охорона природи Світового океану. Оксан і його моря відчувають негативний вплив через забруднення, хижацький вилов риби і молюсків, руйнування місць для нересту риби, погіршення стану берегів і коралових рифів. Одним із найбільших і найшкідливіших забруднювачів Світового океану є нафта, яка потрапляє у воду під час морського видобутку або транспортування підводними трубопроводами чи спеціальними суднами - супертанкерами. Одна тонна нафти може покрити тоненькою плівкою 12 км2 поверхні моря. Крім того, що нафта сама по собі є отруйною речовиною, ця плівка не дозволяє кисню розчинитися у морській воді. Першими гинуть планктон і мальки риб. о Подумайте, як поширення нафтової плівки впливає на атмосферу & Землі?
Не менш потужним джерелом забруднень є річки, з водами яких щороку в океан потрапляють мільйони тонн шкідливих речовин. Наприклад, приблизно третина мінеральних добрив, що людина вносить у грунт, вимивається опадами і через річки виноситься в океан.
Проблему охорони природи океану можна розв'язати тільки спільними зусиллями всіх країн. Адже морські течії не знають політичних кордонів і як писав відомий мандрівник Тур Гсєрдал: «Держави можуть ділити між собою сушу, але океан, що не знає нерухомості, океан, без якого неможливе життя, - завжди буде спільним і неподільним надбанням людства». Для збереження природної рівноваги Світового океану країни домовляються про обмеження вилову риби і морепродуктів, створюють прибережні і морські заповідники та національні парки.
• Криль - (у перекладі з голландської мови «дріб'язок») цс збірна назва дрібних планктонних ракоподібних. Промисловими вважаються ті, які досягли розмірів 6,5 см. їх виловлюють у помірних і полярних широтах обох півкуль.
• Найбільший морський заповідник у світі - морська зона архіпелагу Чаґос в Індійському океані. За розміром він перевищує Францію.
• На межі суходолу і тропічних морів виникають унікальні ліси -мангрові зарості. Для них характерні своєрідні рослини з наземними дихаючими коріннями. Це дитсадок та притулок для риб та морських тварин, фабрика кисню і потужний поглинач вуглекислих газів. Мангрові зарості захищають людину та природу від штормів та цунамі. Біля половини всіх мангрових заростей світу вже знищено. Усвідомивши значення мангрів, окремі країни (Індія, Таїланд, Філіппіни) почали їх висаджувати.
1. Життя в океані розподілено нерівномірно за глибиною і за широтою місцевості. Найбільш багаті життям прибережні води та води помірних широт.
2. Людина використовує природні багатства океану, які містяться у водах, на дні і в надрах земної кори.
3. Без океану неможливе життя на Землі. Він є основним постачальником вологи і кисню в атмосферу.
4. Для розв'язання екологічних проблем океану, потрібно об'єднати зусилля всіх країн, бо він є спільним і неподільним надбанням людства.
1. Чому майже весь світовий вилов риби припадає на акваторії океанів, що розташовані не в теплих тропічних, а у холодних помірних широтах?
2. Як Ви розумієте вислів відомого вченого-океанолога: «Зелені океанські хвилі за своєю родючістю можуть зрівнятися з кращими чорноземними ґрунтами». Покажіть на карті Світового океану області поширення найбільш «родючих» водних мас.
3. Чому без океану неможливе життя на Землі?
4. Назвіть види господарської діяльності людини в океані.
5. Як забруднення Світового океану нафтою впливає на природу Землі?
6. Наведіть приклади погіршення екологічного стану Світового океану.
1. На відстані не більше ніж 50 км від берега моря проживає 30% населення світу. Які переваги і які загрози людям несе таке сусідство з океаном?
2. Як країни, що не мають виходу до моря можуть прийняти участь в охороні природи Світового океану.
Використовуючи наведену схему, побудуйте ланцюжки причинно-наслідкових зв'язків взаємодії Світового океану, атмосфери та суходолу. Ви можете змінювати порядок розташування блоків, напрямки стрілочок. Намагайтесь побудувати якомога більшу кількість таких ланцюжків.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії