укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 57. Популяції
14:54
§ 57. Популяції

§ 57. Популяції

1. Що таке популяція?
У § 3 ви ознайомилися з рівнями біологічних систем, що розташовані нижче за організмений. Але чи є організм найбільшою з відомих нам біосистем? Звісно, ні. А частиною яких біосистем є організм? Насамперед це популяції.
Популяція - це сукупність організмів одного виду, яка населяє певну територію та відносно ізольована від інших таких сукупностей. Зазвичай популяціями вважають такі сукупності, які внаслідок розмноження особин у своему складі Існують протягом багатьох поколінь.
Які території (або акваторії!) населяє популяція? Різні, залежно від того, який вид ми розглядаємо.
Зверніться do форзацу 1 підручника. У воді ми бачимо окуня. Популяція окуня населяє ставок. Водне середовище, у якому вони живуть, має чіткі межі, і популяція окуня існує саме в цих межах.
На окуня полює чапля. Вона прилетіла до ставка з колонії чапель (мал. 376), де побудувала свої гнізда певна кількість пар (зазвичай - кілька десятків). Чаплі цієї колонії теж утворюють популяцію. Це приклади локальних популяцій (під лат. locus - місце), що пов'язані з певним місцем.
Для кожного молодого птаха з колонії (локальної популяції) шансів утворити пару з іншим птахом із тієї самої колонії набагато більше, ніж знайти собі пару звідкись здалеку. Саме це є проявом відносної ізольованості локальних популяцій. Між ними є межі, але ці межі не чіткі. Шанси утворити пару з «чужинцем» усе-таки є.
Згадайте, що сірі чаплі відлітають на зимування в Африку. Повертаючись, деякі птахи можуть оселитися в якомусь іншому місці того ж регіону. Проте зустрітися, наприклад, із чаплею з Далекого Сходу, яка літає на зимування в Швденно-Східну Азію, для чаплі з України майже неможливо. Це - прояв ізольованості сукупності чапель, які населяють цілий регіон. Отже, колонія чапель є локальною популяцією, а сукупність колоній у певному регіоні утворює регіональну популяцію.
2. Дивовижна особливість популяцій
Ми переконалися, що популяції можуть існувати в певних межах, а також бути частинами популяцій вищого рівня. Чи варто в такому разі розглядати популяції як окремий рівень біосистем? Це треба робити, якщо біосистема вищого рівня має якісь ознаки, що відсутні в біосистемах нижчого рівня, які їх утворюють.
Які особливості популяцій відсутні в окремих особин? Відповідь вас здивує... Згадайте: кожна особина живе лише певний час і неминуче гине. А популяція може загинути, але може й жити нескінченно. Популяції є потенційно (тобто можливо) безсмертними!
Який вік мають популяції тих тварин, які ми згадували? Популяція окунів виникла, коли зробили станок. Його заселила частина популяції із сусідньої водойми. Можна сказати, що та популяція відділила від себе частин)'. Популяція чапель могла виникнути багато століть тому. Коли дерева, па яких гніздиться колонія, гинуть (бо чаплі шкодять деревам, на яких гніздяться), вони переміщуються на інші придатні для них дерева. Колись ця популяція виникла від іншої. Вірогідно, за час існування популяцій тварин, які зображені на форзаці 1, подібні до них популяції могли загинути. Але цим пощастило, і вони збереглися.
А коли виникла перша популяція, від якої пішла популяція окунів, а також: та, від якої пішла популяція чапель? Вид Річковий
окунь і вид Сіра чапля виникли внаслідок еволюції (мал. 377). Якби можна було простежити долею тих популяцій, до яких належать зображені на форзаці Іиідручника тварини, ми б побачили, що кілька мільйонів років тому їх предки належали до інших видів. А приблизно 400-420 мільйонів років тому існували популяції спільних предків чаплі та окуня (то були перші кісткові риби, спільні предки лоиатеиерих, від яких пішли чотириногі, і чапель зокрема, та промененерих, до яких належить окунь). Далі - безперервна черга популяцій більше ніж на три з половиною мільярди років у минуле (див. форзац 2 підручника). Переважна більшість популяцій, що виникли за цей час, загинули, але певна кількість (усі, що існують зараз на Землі) - вижили і мають шанс залишитися живими в майбутньому.
Ми - організми, і нам здається, що наша планета населена організмами. Водночас можна сказати, що її населяють потенційно безсмертні популяції...
3. Структура популяції
Крім потенційного безсмертя, популяції мають ще деякі характерні ознаки. До них належать, зокрема, вікова і статева структура. Пояснимо це на прикладі популяції окуня.
Що буде, якщо в ставку залишаться тільки дорослі окуні, а молоді не стане? Старі риби помруть, і з ними зникне популяція. А що буде, якщо в ставку залишаться тільки самки або тільки самці окунів? Розмноження зупиниться, і популяція загине. Тривале існування популяцій можливе лише тоді, коли вони мають певну статеву та вікову структуру.
У популяціях більшості видів тварин самок і самців приблизно порівну. А вікова структура у стійкій популяції має вигляд піраміди (мал. 378). Риба може загинути в будь-якому віці, тому молодих особин має бути більше, ніж зрілих. Щороку розмір окунів збільшується, а чисельність - зменшується.
Особини існують у складі популяцій - сукупностей представників одного виду, які населяють певну територію та відносно ізольовані від інших таких сукупностей. На відміну від організмів, популяції є потенційно безсмертними. Тривале існування популяції можливе за умови її певної вікової та статевої структури.
Локальні та регіональні популяції; ізоляція; потенційне безсмертя; статева та вікова структура популяції.
1. Чи може популяція загинути? Обґрунтуйте відповідь прикладами.
2. Наведіть приклади поділу однієї популяції на дві частини або, навпаки, об'єднання популяцій.
3. Чому неможливе тривале існування популяції, у якій кількість особин певного молодого віку залишається меншою за кількість особин якогось старшого віку?
4*. До якої локальної та регіональної популяції людей належите ви самі?
Чи можуть схрещуватися представники популяцій різних видів?
Ви зрозуміли, що в єдине ціле популяції поєднуються спільною участю особин у розмноженні. Однак іноді межі між популяціями різних видів (і відповідно межі між видами) долаються. Так виникають природні міжвидові гібриди. Явище це не дуже поширене, але й не рідкісне. Так, міжвидові гібриди відомі для 6 % видів європейських ссавців.
Через відмінності в наборі спадкової інформації, отриманої від батьків, зазвичай міжвидові гібриди не можуть утворювати статеві клітини. Прикладом таких гібридів є мул (гібрид самця коня та самки віслюка, мал. 379). Певні гібриди в рідкісних випадках народжують потомство, як лігри (гібриди самця лева та самки тигра, мал. 380). Унаслідок міжвидової гібридизації можуть виникати нові види. Це явище зареєстровано, наприклад, у ящірок і ропух.А в зелених жаб (мал. 381) утворюються гібриди, які виробляють статеві клітини того чи іншого батьківського вида. Такі гібриди називають напівклональними. Вони можуть жити і розмножуватися сумісно з представниками батьківських видів, утворюючи популяційні системи. При схрещуванні їстівної жаби, яка виробляє статеві клітини ставкової жаби, з озерною жабою усе потомство складається з їстівних жаб.

ГДЗ решебник 7 клас з  алгебри, української мови
Нові підручники 2015 року 7 клас з іноземної мови, світової літератури