укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 58. Характеристика Тихого океану
13:39
§ 58. Характеристика Тихого океану

§ 58. Характеристика Тихого океану

План характеристики океану:
1. Географічне положення океану (межі, площа, які материки омиває, з якими океанами межує).
2. Історія відкриття та освоєння.
3. Рельєф океанічного дна.
А. Острови в океані та їх походження.
5. Клімат та кліматичні пояси.
6. Океанічні води (температура, солоність, течії, крига в океані).
7. Рослинний і тваринний світ.
8. Природні ресурси та їх використання.
9. Охорона природи океану.
Спробуйте підрахувати, в скільки разів Тихий океан більший за кожний з інших океанів (скористайтеся атласом).
Географічне положення океану. Тихий океан називають ще Великим, адже він займає майже 50 % площі поверхні Світового океану і майже третини всієї земної поверхні. Він омиває береги всіх материків, окрім Африки. Найбільша довжина океану від Бсрингової протоки до шельфового льодовика Росса (Антарктида) майже 16 тис. км, а найбільша ширина із заходу на схід - 19 тис. км. Він перетинається екватором приблизно посередині, тому природа Тихого океану на північ і південь від екватора подібна.
Тихий океан значною мірою відмежований від інших океанів. З Північним Льодовитим океаном він зв'язаний мілкою і не широкою Беринговою протокою; з Атлантичним океаном сполучений протокою Дрейка. Більший вільний зв'язок океану з Індійським. Порахуйте, що і на скільки більше - площа Тихого океану чи площа суходолу планети?
Історія відкриття та освоєння. Назву океану дав Фсрнан Магеллан, який разом зі своїми супутниками перетнув його під час першої навколосвітньої експедиції у 1520 р. Він був вражений, за 3 місяці плавання невідомим океаном (від протоки, згодом названої його ім'ям, до Філіппінських островів) не було жодного помітного шторму. Проте цс лише легенда, насправді Тихий океан є найбурхливішим океаном Землі, в ньому часто виникають тайфуни і шторми.
Протягом XVI-XIX ст. океан вивчався численними натуралістами під час військових походів і торгових мореплавань. З початку XIX ст. розпочинаються перші великі океанографічні роботи у Тихому океані. Під час кругосвітнього плавання під керівництвом Івана Крузенштерна і Юрія Лисянського вимірювалася температура води на різних глибинах, проводилися спостереження за атмосферним тиском. Кругосвітня подорож англійського судна «Чсллснджср» досліджувала геологічну будову дна та особливості води океану. Значні дослідження провів наш співвітчизник адмірал Степан Макаров, який був членом експедиції на кораблі «Витязь».
У середині XX ст. американські дослідники відкрили гайоти - підводні гори із плоскими верхівками та підповерхневу протитечію Кромвела (рухається проти пасатних течій), а радянські вчені встановили глибину найбільшої западини (Маріанської - 11022 м) та виявили інші протитечії. Зараз у дослідженнях океану застосовують глибоководне буріння із спеціально обладнаних суден та батискафи. З їх допомогою океанологи занурюються у глибоководні жолоби, спостерігають за «розповзанням» літосферних плит, відкривають нові види живих організмів. 
Рельєф дна океану. За часом утворення западина Тихого океану набагато древніша ніж западини інших сучасних океанів. Вона утворилася біля 1,5 млрд років тому, проте на сьогодні на океанічному дні не знайдено земної кори, старішої за 180 млн років. Чому? Як Ви вже знаєте, земна кора весь час оновлюється в межах ссрсдинно-оксанічних хребтів. Зверніть увагу, що на відміну від інших океанів, вони проходять не посередині, а на східній і південній окраїні, де Тихоокеанська плита межує з іншими літосферними плитами. В рельєфі ссрсдинно-оксанічні хребти через велику ширину і протяжність схилів називають не хребтами, а підняттями.
Ложе океану займає 65 % площі дна, воно має складний розчленований рельєф. На дні Тихого океану є багато вулканів і ланцюжків підводних гір, окремі вершини яких піднімаються вище від рівня води. Ще однією особливістю рельєфу дна Тихого океану є слабкий розвиток шельфу. Він більше розвинутий на заході - у морях, що омивають австралійське та азіатське узбережжя. Перехідні зони від шельфу до океанічного ложа відрізняються великою крутизною і порізані підводними каньйонами.
Від півострова Аляски до Нової Зеландії розташовується система окраїнних морів із острівними дугами та пов'язаними з ними океанічними жолобами. Вздовж узбережжя океан}' по окраїнах материків, що його оточують, проходить відоме Тихоокеанське вулканічне кільце, де зосереджена більшість діючих вулканів планети і часто бувають сильні землетруси.
Середня глибина Тихого океану 3980 м. Це найглибший океан, саме тут знаходяться найглибоководнігаі ділянки планети і серед них -Маріанський жолоб з максимальною відміткою 11 022 м. Із 35 виявлених у Світовому океані глибоководних жолобів, 25 розташовані у Тихому океані!
За кількістю островів Тихий океан випереджає всі інші океани разом узяті. Материкові острови розташовані у західній окраїні океану. Вони є підтопленими ділянками материків. Це острови Сахалін, Тайвань, Японські острови, більшість островів узбережної смуги Північної та Південної Америки. Островами вулканічного походження є Гавайські острови, більша частина Курильських, Алеутських та Ґалапаґоських островів.
Чисельні острови центральної та південно-західної частини Тихого океану називають Океанією. їх близько 10 тис, вони мають різне походжсння і поділяються на Меланезію, Мікронезію, Полінезію та Нову Зеландію.
У тропічному і субтропічному поясі досить поширені острови коралового походження, які ще називають рифами (див. мал. 172). Велика кількість таких островів утворює Великий Бар'єрний риф поблизу узбережжя Австралії в акваторії Коралового моря. Якщо коралові рифи виростають навколо вершини підводної гори, виникають невеликі кільцеподібні острови атоли. Від Австралії Великий Бар'єрний риф відокремлений судноплавною лагуною. Лагуна - це морська затока, відділена від моря піщаною косою або смугою суходолу та зв'язана з ним вузькою протокою. Мілководні лагуни утворюються також в середині кільця атолів.
Клімат і води. Тихий океан простягається через усі кліматичні пояси за винятком арктичного на півночі. Найбільші площі океану розташовані в межах тропічного поясу, тому середня температура води в поверхневому шарі на 2°С вище, ніж в Атлантичному та Індійському океанах. Ось чому до всіх рекордів Тихого океану додамо ще один - це найтепліший океан Землі. Разом з тим у північно-західних морях (Бсринґовс, Охотське, Японське, Жовте) та поблизу Антарктиди утворюється крига. Біля крижаного материка у водах є багато айсбергів, які можуть досягти 46°-48° пд. ш. (Знайдіть на карті атласу). Температура води в Тихому океані змінюється від +25°...+29°С в екваторіальній зоні до -0,5°...-1°С у приполярних водах. Найвища солоність спостерігається у тропічних широтах (35,6 %о). У напрямку до екватора і полюсів солоність океану знижується.
Циркуляцію атмосфери над Тихим океаном визначають зональний розподіл постійних поясів атмосферного тиску та сезонний вплив Азійського антициклону. У тропічних і субтропічних широтах формуються пасати.
Поміркуйте, в якій півкулі вони будуть північно-східні, в якій - південно-східни Чому?
У тропічних широтах у теплу пору року часто зароджуються руйнівні тропічні урагани - тайфуни. У помірних широтах панівними вітрами є західні. У Південній півкулі вони особливо сильні і викликають шторми. Для північно-західної частини Тихого океану характерна мусонна циркуляція повітряних мас.
Загальна циркуляція атмосфери визначає і загальну схему течій Тихого океану. В океані утворюються два величезних кільця руху вод: північне і південне. Північне кільце включає Північну пасатну течію, Куросіо, Північнотихооксанську і Каліфорнійську течії. Південне кільце складають Південна пасатна, Східноавстралійська, течія Західних вітрів і Перуанська течія.
Морські течії зумовлюють відмінності в природі океану в межах одного географічного поясу.
Органічний світ І природні ресурси. Тихий океан вражає біорозмаїттям. Фітопланктон, який складається з мікроскопічних рослин, в основному водоростей, представлений 380 видами, а тваринний світ перевищує 100 тис. видів. Однак ще досі не вивчені всі живі істоти Тихого океану.
У зоні шельфу та материкового схилу зосереджена більша частина живих організмів. У тропіках найпоширенішими є зелені, червоні водорості, коралові поліпи та риби, яких тут близько 2000 видів, рідкісним є найбільший у світі двостулковий молюск тридакна. У помірних широтах поширені бурі водорості, особливо з родини ламінарії (зустрічаються гіганти довжиною до 200 м), також домінують риби, але їх видова різноманітність менша - до 800 видів. У високих широтах панують ссавці: кашалоти, полосатики, морські котики, сивучі, моржі. У фауні Тихого океану багато ендеміків - видів, які більше ніде не зустрічаються.
На частку Тихого океану припадає більше половини світового вилову риби та інших морепродуктів. Основним районом рибного промислу є північно-західна частина океану, де виловлюють тріску, скумбрію, мойву, хека, сайру, камчатського краба. Цінними об'єктами промислу є тихоокеанські лососеві риби, з яких отримують не лише червоне м'ясо, але і червону ікру. Унікальним районом за виловами риби є південно-східний район океану, де біля узбережжя Чилі і Перу щороку виловлюють мільйони тон анчоуса. В антарктичній частині Тихого океану виловлюють криля, льодяну рибу, нототенію.
На шельфі ведуть розробки розсипів металів. Біля берегів Каліфорнії та Австралії добувають нафту. На дні океану виявлені залізомарганцеві руди. Через найбільший океан нашої планети проходять важливі морські шляхи, що зв'язують чотири материки. Добре розвинене судноплавство, головним чином уздовж узбережжя материків. Міжоксанічні шляхи пролягають до Індійського океану через Малаккську протоку, до Атлантичного океану через Панамський канал. Узбережжя теплих тропічних островів та материків стало місцем цілорічного пляжного відпочинку, а національний парк на Ґалапаґоських островах осередком екологічного туризму.
Велику загрозу природі Тихого океану несе забруднення океанічних вод. Сміттєві відходи, особливо пластикові, дрейфують по поверхні океану і є смертельно небезпечними для живих організмів, які помилково сприймають їх за їжу. Течії збирають ці відходи у величезні «сміттєві острови», які повільно обертаються в центрі кілець циркуляції, отруюють як воду, так і повітря.
1. Тихий океан є найбільшим за площею, найдавнішим, найглибшим і найтеплішим океаном на планеті.
2. На заході океану знаходяться найдовші ланцюжки острівних дуг та найглибші жолоби світу.
3. Серединно-океанічні хребти, які в Тихому океані називають підняттями, зміщені на схід.
4. Материкові острови розташовані в основному в західній частині океану, коралові - в тропічному і субтропічному поясі.
5. Через величезні розміри океан має майже всі типи клімату і водних мас. Під впливом пасатів утворюються два величезних кільця руху вод: північне і південне.
6. Тихий океан має найбільшу видову різноманітність органічного світу. На нього припадає більше половини світового вилову риби та інших морепродуктів.
1. Кого вважають першовідкривачем Тихого океану?
2. У чому полягають особливості будови дна Тихого океану?
3. Які особливості температурного режиму вод та солоності океану?
4. Головоногий молюск наутилус, риби: сайра, сахалінський осетр, тихоокеанський лосось, китайський окунь та ссавці: північний морський котик, сивуч зустрічаються тільки в Тихому океані. Чому, на ваш погляд, у фауні Тихого океану багато ендеміків?
5. Найбільший «сміттєвий острів», який уміщує декілька млн тонн відходів, знаходиться між Гавайськими островами і півостровом Каліфорнія. Поясни як він міг утворитися.
6. За текстом параграфу складіть і запишіть до зошита свій план характеристики океану. Порівняйте його з наведеним зразком на початку параграфу.
Позначення географічних об'єктів та течій Тихого океану на контурній карті
На контурній карті підпишіть Маріанський жолоб та Східноокеанське підняття.
Позначте відповідним кольором течії: Північна пасатна та Південна пасатна, Куросіо, Західних вітрів, Каліфорнійська, Гумбольдта (Перуанська).
Якщо б на дно Маріанського жолоба опустити найвищу вершину світу - Джомолунгму; то над її вершиною був би ще шар води понад 2 км. Із глибинами тихоокеанських западин не можуть змагатися глибини інших океанів. Наприклад, найбільша відома глибина Атлантичного океану - 8742 м, Індійського - 7729 м, а Північного Льодовитого - лише 5527 м.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії