укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 58. Ланцюги живлення і потік енергії
14:00
§ 58. Ланцюги живлення і потік енергії

§ 58. Ланцюги живлення і потік енергії

Функціонування будь-якої екосистеми, як і окремого організму, пов'язане з перетворенням енергії. Енергія потрібна всім організмам для забезпечення процесів життєдіяльності: росту, розмноження, рухової активності тощо. Так само, як і окремі організми, екосистеми - відкриті системи, тому вони потребують постійного надходження енергії ззовні. Простежимо, які саме перетворення енергії відбуваються в екосистемах.
Трофічні рівні та ланцюги живлення. Живі організми, що належать до різних царств природи, по-різному отримують енергію для своєї життєдіяльності. Залежно від цього вони поділяються на продуцентів - утворювачів органічної речовини, консументів - споживачів живої органічної речовини, редуцентів - руйнівників органічних решток. Пригадайте з курсу "Природознавство", які живі організми належать до названих груп. Ці групи отримали назву трофічних рівнів (мал. 180).
Трофічний рівень - це сукупність усіх живих організмів, які належать до однієї ланки ланцюгу живлення.
Ірівень. Автотрофи (продуценти) - зелені рослини.
2 рівень. Гетеротрофи (консументи І порядку) - рослиноїдні тварини.
3 рівень. Гетеротрофи (консументи II порядку) - хижі тварини.
4 рівень. Гетеротрофи (редуценти) - бактерії, гриби.
Продуценти - утворювачі органічної речовини; консументи -споживачі живої органічної речовини; редуценти - руйнівники органічних решток - переважно мікроорганізмів, які розщеплюють органічні речовини до простих мінеральних сполук.
Співвідношення між продуцентами, консументами та редуцентами, а також співвідношення консументів з різним типом живлення називається екологічною структурою угруповання. Завдяки взаємодії між продуцентами, консументами та редуцентами виникає головна властивість екосистем - їх здатність до самопідтримки та саморегуляції.
Поживні речовини в екосистемі первинно походять з неживої природи, куди вони повертаються або в якості відходів життєдіяльності, або після загибелі чи руйнування живих організмів. Таким чином, в екосистемі відбувається постійний кругообіг поживних речовин, у якому беруть участь живі організми і нежива природа.
Ми можемо створити уявний ряд організмів, у якому особини одного виду, їхні рештки або продукти життєдіяльності слугують об'єктом живлення для представників іншого виду.
Ланцюг живлення - це взаємовідносини між організмами під час переносу енергії їжі від її джерела (зеленої рослини) через ряд організмів (шляхом поїдання) на більш високі трофічні рівні.
Правило екологічної піраміди. Що ж є рушійною силою кругообігу речовин та енергії в екосистемах? Це - енергія Сонця. Автотрофи безпосередньо використовують енергію сонячного світла, а потім передають її іншим живим організмам.
У результаті створюється потік енергії і поживних речовин через екосистему. Живі організми перетворюють енергію Сонця в енергію хімічних зв'язків і у внутрішню енергію. І кожен раз, коли відбувається таке перетворення енергії, частина її втрачається у вигляді тепла. Відбувається втрата корисної енергії у системі.
Ланцюги живлення - це живі канали, якими передається речовина та енергія. Оскільки система незамкнена, частина енергії губиться в процесі розкладання речовини, частина -накопичується у ґрунтах або торфі.
Усі види, що утворюють ланцюг живлення, існують за рахунок органічної
речовини, утвореної під час фотосинтезу зеленими
рослинами. Але сумарно лише 1% енергії Сонця, що потрапляє на рослину, перетворюється у внутрішню енергію хімічних зв'язків
синтезованих органічних речовин і може бути використаний гетеротрофами під час живлення. Коли тварина поїдає рослину, більша частина енергії, що міститься в їжі, витрачається на різноманітні процеси життєдіяльності тварини, перетворюючись при цьому у внутрішню енергію. Лише 5-20% енергії їжі переходить у створену речовину тіла тварини. Коли хижак поїдає рослиноїдну тварину, то знову втрачається більша частина енергії, що міститься в їжі. Через такі великі втрати енергії ланцюги живлення не можуть бути дуже довгими і, звичайно, вони складаються не більше як з 3-5 трофічних рівнів.
Внаслідок втрат енергії в ланцюгах живлення кількість органічної речовини, що утворюється на кожному наступному рівні живлення, різко зменшується. Кількість рослинної речовини, яка є основою ланцюга живлення, в декілька разів більша, ніж загальна маса рослиноїдних тварин. На кожному попередньому трофічному рівні кількість біомаси та енергії, яку запасають організми за одиницю часу, значно більша, ніж на наступних рівнях (в 5-10 разів). Цю закономірність називають правилом екологічної піраміди. Екологічна піраміда є графічним зображенням трофічної структури ланцюга живлення (мал. 181).
Екосистеми - відкриті системи, тому вони потребують постійного надходження енергії ззовні. В екосистемі існують трофічні рівні, що складаються з продуцентів, консументів, редуцентів. Ці живі організми утворюють ланки ланцюгу живлення - трофічні рівні. В ланцюгах живлення відбуваються втрати енергії, тому вони складаються не більше ніж з 3-5 трофічних рівнів.
1. Чому екосистеми потребують надходження енергії ззовні? 2. Яка подальша доля світлової енергії, яку засвоюють автотрофні організми? 3. Що таке ланцюги живлення? Завдяки чому вони формуються? 4. Чим визначається трофічний рівень, який займають організми певного виду в ланцюзі живлення?
1. Чому кількість ланок у певному ланцюзі живлення не перевищує 3-5?
2. Сформулюйте правило екологічної піраміди. Яка її біологічна основа?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі, іноземної мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я, геометрії