укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 58. Угруповання та екосистеми
14:57
§ 58. Угруповання та екосистеми

§ 58. Угруповання та екосистеми

1.Угруповання
Ми встановили, що організми є частинами популяцій. А до складу яких систем входять популяції?
Угруповання - це сукупність усіх живих компонентів, які мешкають сумісно в тому чи іншому місцеперебуванні та утворюють певну єдність.
Залежно від місцеперебування до складу угруповання можуть входити або певні популяції, або лише їх частини. На форзаці 1 підручника зображене місцеперебування - ставок та його околиці. У цьому місцеперебуванні мешкають популяції одних видів (наприклад, окунів або планктонних рачків дафній) та окремі представники популяцій, що займають набагато більшу територію, як-от шуліки або лисиці.
У визначенні угруповання сказано, що воно утворює єдність. У чому вона виявляється? Які взаємозв'язки поєднують представників різних видів? Перш за все - ланцюги живлення. Дафнія (див. табл. 1, с. 43) відфільтровує планктонні водорості з іюди (мал. 382). її може з'їсти карась, а карася - окунь. Чапля з'їсть окуня. Коли чапля загине, її частково з'їсть шуліка, частково - лисиця. Рештки чаплі зруйнують гриби та бактерії, які повернуть неорганічні речовини, що в ній містилися, у ґрунт і воду. Такі зв'язки об'єднують усі групи живих істот в угрупованні: тварин, рослин, гриби та бактерії. Що відбувається з їжею в організмі будь-якої тварини, наприклад дафнії? Частина органічних речовин та енергії, яку вони містять, накопичується в тілі тварини. Частина енергії витрачається, частина речовин виводиться назовні (мал, 383). Що відбувається далі з речовинами, які тварини виводять у середовище?
2. Екосистема
Розглянемо живі організми сукупно з їх середовищем.
Екосистема - єдність живих організмів (угруповання) та середовища їх існування (місцеперебування).
Шляхи передачі речовин та енергії в екосистемі показано на схемі (мал, 384). Упевніться: шляхи переміщення неорганічних речовин утворюють замішену фігуру! Звісно, у цю фігуру не входить стрілка, що йде від окуня до хижаків, які в ланцюгу живлення розташовані вище за нього - до чаплі або, можливо, людини. Але й від них органічні та неорганічні речовини повернуться в середовище. Органічні речовини зруйнують гри-би та бактерії, що перетворять їх на неорганічні речовини. Неорганічні з часом використають рослини.
Отже, в екосистемі відбувається колообіг речовин! А як в екосистемі передається енергія? її накопичують рослини, які отримують енергію бід сонячного світла. Крок за кроком ця енергія передається ланцюгами живлення та витрачається на життєдіяльність усіх живих істот. Шляхи передачі енергії не утворюють замкнену фігуру, тож можна дійти висновку, що через екосистему тече потік енергії.
3. Екологічні ролі організмів
Ролі в обміні речовин, що виконують організми (і популяції), які зображені на схемі (мал. 384), поділяють на три групи: продуценти, кон-сументи й редуценти.
Продуценти виробляють органічні речовини з неорганічних із застосуванням зовнішнього джерела енергії. Усі вони є автотрофами. До продуцентів належать рослини та деякі бактерії. Більшість автотрофів, утворюючи органічну речовину, виділяють у середовище кисень.
Консументи й редуценти споживають органічні речовини, тобто є гете-ротрофами. Головна функція консументів полягає в тому, що вони виробляють нову органічну речовину, а редуцентів - у тому, що вони розкладають органічну речовину до неорганічної. Більшість консументів і редуцентів є аеробами, тобто для вивільнення енергії з органічної речовини використовують кисень, і виділяють у середовище воду та вуглекислий газ.
Зазвичай як консументів розглядають тварин, а як редуцентів - гриби та більшість бактерій.
4. Цілісні особливості угруповань та екосистем
Що робить угруповання та екосистеми цілісними (тобто об'єднаними внутрішніми зв'язками) системами? Угруповання поєдпують трофічні зв'язки. Через нього тече поїж речовин та енергії. Екосистему поєднує обмін речовин та енергії між угрупованням і місцеперебуванням (неживим середовищем). У екосистемі відбувається колообіг речовин, крізь неї тече потік енергії (мал. 385).
5. Найбільша екосистема - біосфера
Частиною якої системи є екосистема? Зверніть увагу, що в характеристику поняття «екосистема» не входить масштаб. Екосистемою є наш ставок, а водночас крапля води, і Світовий океан. Одні екосистеми є частиною інших, більших за розміром.
А яка екосистема є найбільшою ? Та,
яка займає усю поверхню Земної кулі. Вона називається біосферою. Як і в інших, менших за розмірами, екосистемах, у біосфері відбувається колообіг речовин і крізь неї тече потік енергії (мал. 386). Біосфера отримує від Сонця енергію у вигляді світла, багаторазово перетворює її за допомогою живих організмів, а також середовища їх існування, і, урешті-решт, віддає космічному простору у вигляді тепла.
Популяції та організми є частинами угруповань. Угруповання об'єднують трофічні зв'язки. Крізь нього тече потік речовин і енергії. Екосистему об'єднує обмін речовин та енергії між угрупованням І місцеперебуванням (неживим середовищем). У екосистемі відбувається колообіг речовин, крізь неї тече потік енергії. Найбільшою екосистемою є біосфера.
Угруповання; ланцюги живлення; трофічні зв'язки; колообіг речовин; потік енергії; продуценти, консументи та редуценти; екосистема; біосфера.
1. З якими організмами об'єднана трофічними зв'язками людина, зображена на форзаці 1 підручника?
2. Екосистемою є і ставок, і крапля води з нього, і Світовий океан. Які угруповання входять до складу цих екосистем?
3. Опишіть процеси життєдіяльності організмів, завдяки яким в екосистемі відбувається колообіг речовин.
4*. Намалюйте систему трофічних зв'язків в угрупованні за вашим вибором.
Обмін речовинами між екосистемами
Чи є колообіг речовин в екосистемі повністю замкненим? Ні. Існує багато екосистем, крізь які переносяться значні обсяги речовин. Уявіть річку, що тече через ліс. Листя, гілки, пил, ґрунт і багато іншого потрапляє у воду (наприклад, зноситься потоками води під час дощу). Назад повернеться лише невелика частина цієї речовини, а інша частина з водами річки потрапить до моря. Органічні речовини, що принесені в моря річками, перероблять морські тварини. Урешті ці речовини осядуть на морському дні та потраплять в осадові гірські породи. Через тривалий час горотвірні процеси або вулкани винесуть ці породи на поверхню суходолу. Вони поступово зруйнуються, і речовини з їх складу потраплятьу різні наземні екосистеми, наприклад у ліс...
Отже, біосфера - це єдина екосистема, у якій колообіг речовин є замкненим.

ГДЗ решебник 7 клас з  алгебри, української мови
Нові підручники 2015 року 7 клас з іноземної мови, світової літератури