укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 59. Характеристика Атлантичного океану
13:44
§ 59. Характеристика Атлантичного океану

§ 59. Характеристика Атлантичного океану

Географічне положення океану. Атлантичний океан є найбільш вивченим і найбільш освоєним людиною. Він омиває береги всіх материків, крім Австралії. Атлантичний океан на заході обмежений берегами Північної та Південної Америки, на сході - берегами Європи та Африки до мису Голкового. Від цього мису умовна межа по меридіану 20е сх. д. проходить аж до Антарктиди, яка обмежує океан з півдня. За картами атласу прослідкуйте межу з Північним Льодовитим океаном.
За розмірами це другий океан Землі. Найбільша протяжність по меридіану 13 000 км, а по паралелі - вдвічі менша - 6 700 км.
Важливою ознакою океану є наявність Середземних морів та заток. На північному сході цс Балтійське море, на сході - Середземне, а на заході - Мексиканська затока і Карибське морс. Більша частина островів материкового походження (Ньюфаундленд, Великі й Малі Антильські, Канарські, Фолклендські), але трапляються і вулканічні (Ісландія, Азорські, Тристан-да-Кунья, Святої Єлени) та коралові (Багамські). Проте коралових островів дуже мало, оскільки в тропічних широтах океан відносно вузький і мало підводних гір, на яких би могли утворитися атоли.
Історія відкриття та освоєння. Освоєння Атлантичного океану почалося з прадавніх часів. Давні літописи свідчать, що фінікійці, плаваючи поблизу берегів Африки, заходили досліджувати цей океан. У середніх віках у північних широтах Атлантики подорожували нормани, саме вони освоїли острів Ісландію та південну частину Ґренландії. Є гіпотези, що давні африканці перепливали Атлантичний океан. Для перевірки цих припущень норвезький учений Тур Геєрдал у 70-х pp. XX століття організував міжнародні експедиції від західних берегів Африки до Південної Америки на папірусних човнах.
Після першої подорожі Христофора Колумба 1492 року почалося інтенсивне використання вод Атлантичного океану європейцями. Всі найбільші експедиції епохи Великих географічних відкриттів починалися саме з цього океану. Адже і Васко да Ґама, і Колумб, і Магеллан починали свої плавання у водах Атлантики.
Значну роль у досліджені вод та суходолу Атлантичного океану відіграли плавання Джона Дейвіса (наприкінці XVI ст.), Генрі Гудзона і Вільяма Баффіна на початку XVII ст.
З середини XVIII ст. почали вивчатися властивості води та океанічні течії. Тоді з'явилися перші карти Гольфстріму. А під час навколосвітньої подорожі Івана Крузенштерна та Юрія Лисянського, саме в Атлантиці було вперше застосовано батометр - прилад, для забору проб води з глибини. Англійська експедиція під керівництвом Чарльза Томсона, у другій половині XIX ст. розпочала комплексні дослідження океану, під час яких вивчалися властивості води, течії, особливості флори та фауни.
Інтенсивне вивчення океану триває і в наш час. Наукові судна більш як 40 країн систематично вивчають його природно-гсографічні особливості. Найбільш планомірно досліджують океан США, Франція, Росія, Норвегія, Велика Британія. Велику роль відіграють підводні дослідження, які започаткував французький учений Жак-Ів Кусто.
Геологічна будова та рельєф океанічного дна. Шельф займає 1/10 площі океанічного дна. Материковий схил відзначається значною крутизною, порізаний підводними каньйонами. Основними елементами рельєфу ложа Атлантичного океану є підводні хребти, підняття та котловини. Майже посередині океанічного дна з півночі на південь простягнувся Серединно-атлантичний хребет, по якому відбувається розсування океанічного дна. Гігантські симетричні вали хребта займають третину площі океану. Хребет має довжину 18 тис. км, а ширина досягає 1 тис. км. Як Ви вже знаєте, Атлантичний океан )пгворився в мезозойську еру, коли розколовся суперматерик Пангся. Тому за геологічними мірками він дуже молодий, ще тільки формується і його улоговина щороку зростає в ширину на декілька сантиметрів.
Знайдіть в атласі Серединно-атлантичний хребет. Встановіть, на скільки блоків він поділений.
Клімат і води. Через велику меридіональну протяжність Атлантичний океан розташовується у більшості кліматичних поясів, крім арктичного та антарктичного. Найбільшу ширину і площу океан має в помірних широтах, найменшу - в екваторіальних.
Ви мабуть здогадалися, що різниця зумовлена потужним охолоджуючим впливом Антарктиди.
Температура води на поверхні Атлантичного океану змінюється від +26...+28 °С на екваторі, до (Г...-1 °С на 60° пд. ш. Солоність вод Атлантики коливається в межах 34 %о-37 %о.
З Північного Льодовитого океану в Атлантичний виноситься велика кількість плавучої криги. У південній частині океану на узбережжі Антарктиди утворюються айсберги.
Під впливом атмосферної циркуляції в Атлантиці формується система океанічних течій. Проте через видовженість океану широтні течії проявляються слабко, більш вираженими є переміщення води в меридіональному напрямку. Як і в Тихому океані, в системі течій можна побачити симетрію відносно екватора. Північна і Південна антициклональні системи течій розділені Екваторіальною (Міжпасатною) протитечією. У субтропічних та тропічних широтах утворюються антициклональні системи течій, а в помірних широтах - циклональні системи (поясніть, чим відрізняються ці системи). Пасати тропічних широт зумовлюють потужні Північну і Південну пасатні течії, які несуть свої солоні й теплі води зі сходу на захід. Південна пасатна течія поблизу мису Кабу-Бранку (див. атлас) розпадається на Гвіанську течію, яка входить у Карибське морс, та Бразильську течію, яка огинає Південну Америку.
У результаті злиття теплої і дуже швидкої Флоридської течії із Антильською утворюється течія Гольфстрім.
Уважно вивчіть схему. Знайдіть на ній - основні потоки течій та самостійні вири, що відхиляються від основного потоку. Поясніть це явище.
Продовженням Гольфстріму є Північноатлантична течія. Саме вона та холодна Лабрадорська течія утворюють Північний циклональний кругооберт. Він разом з іншими чинниками впливає на те, що в затоці Фанді на сході Північної Америки (див. атлас) спостерігаються найвищі морські припливи, їх висота досягає 18 м.
Органічний світ і природні ресурси. Органічний світ Атлантичного океану за кількістю видів поступається Тихому та Індійському. Це пов'язано з його молодістю, тривалою ізоляцією від Індійського і Тихого океанів, сильним впливом холодного клімату в четвертинний період. Атлантичний океан населений двома мільйонами видів різноманітних організмів. Рослинні організми становлять основу фітопланктону, а дрібні ракоподібні - зоопланктону. Серед ракоподібних особливе значення має криль - дрібні рачки, що є основним кормом великих вусатих китів.
В антарктичних водах Атлантики планктону дуже мало, тому тут невелика різноманітність риб. Однак у цій частині океану багато ластоногих, є кити, на узбережжі та на дрібних островах велика кількість птахів, скупчуючись, утворюють так звані пташині базари.
У помірних широтах як Північної, так і Південної півкулі вирує життя - для них характерна велика кількість організмів при порівняно невеликій видовій різноманітності фауни. Типовими представниками є веслоногі ракоподібні, крилоногі молюски, оселедцеві, тріскові та камбалові риби, а також кити та ластоногі.
У тропічній частині Атлантичного океану спостерігається велика різноманітність флори і фауни. Тут поширені зелені, червоні та бурі водорості, останні з них, особливо сарґас, сягають гігантських розмірів - до 50 м. Тому Колумб свого часу переплутав зарості водоростів з берегами і помилково назвав частину океану Сарґасовим морем. Характерними представниками фауни є медузи, краби, летючі риби, акули.
Особливо слід сказати про гігантських кальмарів та восьминогів, які ведуть хижий спосіб життя і вирізняються складною поведінкою. Ці тварини мають промислове значення. Крім них, у цих водах також виловлюють таких промислових риб, як тунці, сардини, анчоуси.
Біля узбережжя Антарктиди видова різноманітність флори і фауни досить низька, але тут багато птахів, зокрема фрегати, альбатроси, пінгвіни. Всього в Атлантиці 15 тис. видів риб і близько 100 видів китів та ластоногих.
Природні багатства океану та їх використання. Дно Атлантики багате на корисні копалини, які широко використовуються різними країнами. Канада та Велика Британія видобувають кам'яне вугілля, Намібія і Південна Африка алмази. На шельфі Північного моря, узбережжях Мексиканської та Гвінейської заток видобувають нафту і газ. На дні океану є поклади різноманітних руд.
Атлантичний океан має виключні транспортні можливості. Він з'єднує Європу з Америкою та Африкою, його водами перевозять найрізноманітніші вантажі. На берегах Атлантичного океану знаходиться 2/3 всіх портів світу, а Роттердам (Нідерланди), Новий Орлеан (США) є одними із найбільших. Як і тисячі років тому, досить цінними є рибні запаси - оселедці, сардина, камбала, тріска. Щороку в океані та його морях виловлюють 1/3 світових виловів риби і морепродуктів (лангусти, омари, креветки, устриці). Головний район вилову риби знаходиться у північно-західній частині океану у берегів острова Ньюфаундленд, де на відмілині (яку моряки прозвали «банкою») зустрічаються води теплої течії Гольфстрім з холодною Лабрадорською течією. Важливе й оздоровче (курортне) значення Атлантики. На узбережжі Середземного і Чорного морів, Мексиканської затоки, Карибського моря, Бразилії розташовані всесвітньо відомі зони відпочинку.
Висновки
Атлантичний океан - другий за площею, він охоплює майже всі широти з півночі на південь.
Через свою геологічну молодість Атлантичний океан - найвужчий океан Землі. Майже в центральній частині океанічного дна лежить Серединно-атлантичний хребет, вздовж якого відбувається розсування дна. В системі течій спостерігається симетрія відносно екватору. У субтропічних та тропічних широтах утворюються антициклональні системи течій, а в помірних широтах - циклональні системи. У затоці Фанді спостерігаються найвищі у світі припливи -18м. За кількістю видів живих організмів Атлантичний океан поступається Тихому та Індійському. В Атлантичному океані 15 тисяч видів риб і близько 100 видів китів та ластоногих.
Практична ообота № 13
Позначення географічних об'єктів і течій Атлантичного океану на контурній карті
Підпишіть підводні хребти і позначте лініями напрямок їх простягання: Північноатлантичний, Південноатлантичний.
Позначте відповідним кольором течії: Гольфстрім, Північноатлантична, Канарська, Лабрадорська.
Гольфстрім - це тепла течія завширшки до 75 км. Вона рухається потужними потоком, що має глибину до 700 м і переносить у 20 разів більше води, ніж всі річки суходолу разом узяті.
1. Охарактеризуйте географічне положення Атлантичного океану, дотримуючись встановленого плану.
2. Які народи першими робили спроби досліджувати Атлантичний океан?
3. З'ясуйте, у яких ділянках океану розташовано найбільше островів. Нанесіть на контурну карту найбільші острови та архіпелаги.
4. Охарактеризуйте кліматичні особливості різних частин Атлантики. Як вони впливають на рух повітряних мас?
5. Як відрізняється флора і фауна у різних частинах Атлантики?

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії