укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 4 » 5-6. Прозорість та оксамит. Подорож за хмари
20:41
5-6. Прозорість та оксамит. Подорож за хмари

5-6. Прозорість та оксамит. Подорож за хмари

Роззирніться довкола. Яка чудова й багата природа нас оточує! Гори й долини, ліси й поля, річки й озера. Ми сприймаємо красу навколишнього світу, бо все навкруги розфарбовано в різні кольори. Свої думки й почуття можна висловлювати не тільки словами. Можна створити певний настрій за допомогою фарб та їх сполучення. Роздивіться, як художник змінює напрямок мазків на полотні, щоб передати зміну настрою.
• Порівняйте ілюстрації, виконані акварельною та гуашевою фарбами. У чому їх відмінність?
Усі художні фарби виготовляють із кольорового порошку (пігменту) і речовини, яка скріплює кольорові часточки.
Техніка акварельного живопису потребує неабиякої майстерності, адже прозорість фарб не дає змоги перемальовувати зображення.
З-поміж інших творів живопису акварель вирізняється прозорістю і м'якістю. Це єдина техніка, у якій зовсім не використовують білила. Якщо потрібен колір світлого тону, беруть дуже рідку фарбу, щоб крізь неї просвічував білий папір. Краса акварелі насамперед у її чистоті.
З гуашшю працюють художники різних напрямів — графіки, майстри театрально-декора ці йного мистецтва. Вона широко застосовується в декоративному живописі для виконання ескізів і кольорових начерків.
На відміну від акварелі гуаш непрозора, бо містить домішки крейди або свинцевих білил. Після висихання вона стає оксамитовою і матовою.
Cловник                                                                               
Акварель — прозора фарба, що легко розчиняється водою; твір живопису, виконаний такими фарбами.
Гуаш — непрозора фарба, розтерта на воді з домішками клею та білил; твір живопису, виконаний такими фарбами.
Вузлик на пам'ять
Акварельні фарби потрібно розводити на палітрі. Набирайте фарби із ванночок тільки чистим пензлем. Працюючи акварельними фарбами, набирайте багато води, щоб мазки були прозорі. Перш ніж покласти мазок, ви повинні чітко продумати послідовність кольорів — від найсвітліших до насичених.
Гуашевої фарби можна набрати зразу багато. Потрібно пам'ятати, що гуаш — недостатньо міцна фарба і при нанесенні товстим шаром може осипатися, утратити блиск.
Творче (практичне) завдання (на вибір)
Варіант 1. Намалюйте акварельною фарбою композицію на тему «Квітка щастя».
Варіант 2. Намалюйте гуашевою фарбою композицію на тему «Птах щастя».
Запитання та завдання
Чим відрізняються зображення, виконані акварельною та гуашевою фарбами?

Подорож за хмари
Згадайте яскраве літнє небо. Крізь пухнасті білі хмари прозирає небесна блакить. Як гарно вмоститися на запашній траві й дивитись у небо, можна побачити справжні дива. Над головою пропливають величні казкові замки й дракони. Одна хмарина скидається на фантастичну рибу, інша — на кумедне кошеня.
Чи можна сплутати кошеня із зайчам, яблуко із грушею? Розрізнити їх нам допомагають такі ознаки, як форма й колір.
Форми бувають геометричні та природні. До геометричних форм належать квадрат, трикутник, коло. Придивіться до годинника на стіні. Якої він форми? Якої форми вікно?
Форму багатьох предметів люди запозичили в природи. Наприклад, птахи підказали конструкторам форму літака, риби — підводного човна.
• Наведіть свої приклади предметів, форму яких люди запозичили в природи.
Усі предмети, що нас оточують, потребують художнього оформлення. їх прикрашають, або декорують, різноманітними візерунками. Завдяки такому оздобленню речі стають гарнішими й приємнішими в користуванні.
Словник
Візерунок — поєднання елементів у певній послідовності або вільна композиція з декоративних елементів.
Декор — сукупність декоративних елементів (прикрас) виробу або будівлі.
Вузлик на пам'ять
Візерунки або декор не існують самі по собі, вони завжди відповідають призначенню предмета.
Щоб створити візерунок, треба знати основні принципи його побудови. Стрічковий візерунок виконують простим повторенням одного чи кількох елементів, розміщених у межах стрічки.
Крім стрічкових, є візерунки у квадраті, колі, де їх розміщують по краю або в центрі. Візерунок на прямокутній формі, у ромбі, овалі виконують у найбільший частині між краєм і центром.
Творче (практичне) завдання (на вивір)
Варіант 1. Звичайні речі, які оточують людину, можуть багато розповісти про свого власника. Уявіть якогось казкового героя. Зробіть для нього ескіз підставки під чайник або дощечки для нарізання хліба. Прикрасьте відповідним візерунком. Узгоджуйте форму предмета й декорування.
Варіант 2. Намалюйте скриньку або тацю (піднос) оригінальної форми (можна вирізати). Продумайте композицію, тло, деталі візерунка.
Запитання та завдання
1. Які предмети мають геометричні форми?
2. Що таке візерунок?
3. Що означає слово декор?