укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 5. Геологічна історія формування рельєфу материків
11:04
§ 5. Геологічна історія формування рельєфу материків

§ 5. Геологічна історія формування рельєфу материків

З яких шарів складається материкова земна кора?
Як відрізняється потужність земної кори на рівнинах та в горах?
Які прояви дії внутрішніх процесів Землі вам відомі?
Дайте визначення поняттю «рельєф».
Поверхня материків формувалася внаслідок безперервної взаємодії внутрішніх і зовнішніх процесів Землі. Внутрішні сили Землі невтомно створювали стрімкі гори й пласкі рівнини, а зовнішні - руйнували та перебудовували їх. Як наслідок, поверхня материків має доволі різноманітний рельєф, відбиваючи геологічні події, що сталися за тривалий час її існування.
За будовою земної кори, складом шарів гірських порід, їх послідовністю та характером залягання можна дізнатися про процеси розвитку рельєфу та життя на Землі. Рештки викопної фауни та флори дають достатній матеріал для встановлення обрисів суходолу та морів, особливостей клімату й атмосфери, глибин водойм та солоності морських вод.
Основні етапи розвитку природи Землі. Геологічна історія Землі поділяється на часові проміжки - ери, а вони - на періоди. Кожний період характеризується певним етапом розвитку життя на нашій планеті (мал. 13). Живі істоти розвивалися відповідно до змін природних умов, на які значною мірою вплинули епохи горотворення.
Архейська ера, або ера древнього (найдавнішого) життя, тривала близько 2 млрд років. Саме у ті часи на планеті з'являються одноклітинні організми, в тому числі й бактерії.
Земна кора тоді інтенсивно розвивалась, відбувалися процеси горотворення. Саме тоді сформувалися магматичні породи.
Протерозойська ера. Її ще називають ерою раннього життя, оскільки саме в той час на планеті розвивалися перші рослини - водорості, а серед тварин були вже різноманітні групи багатоклітинних, зокрема найдавніші ракоподібні.
Земна кора у протерозойську еру перейшла в наступну фазу розвитку, саме тоді утворилися платформи - її стійкі ділянки. Протерозойська ера була дещо подібна до архейської (особливо кліматичними умовами), тому їх часто об'єднують спільною назвою - докембрій. Льодовикові періоди та періоди потепління чергувалися.
Палеозойська ера ера давнього життя, включає в себе шість періодів з дуже мінливими умовами середовища. Так, наприклад, у девонському періоді значні площі Землі були вкриті водою, тому відбулося значне поширення риби та розвиток цієї групи тварин. Найголовнішими подіями у розвитку рослин і тварин світу в палеозойську еру стали:
1) вихід рослин на суходіл;
2) поява таких класів тварин, як земноводні та плазуни.
Земна кора розвивалася неоднорідно. Відбулося кілька етапів горотворення. Земля пережила проміжок активізації вулканізму та стрімкої зміни клімату, що створило умови для накопичення у певних ділянках тих чи інших корисних копалин. Так, у кам'яновугільному періоді були створені умови для утворення вугілля із залишків відмерлих рослин.
Мезозойська ера, або ера середнього життя. Вона характеризувалась подальшим розвитком материкової флори і фауни. У той час панували різноманітні плазуни: бронтозаври, іхтіозаври, птерозаври, динозаври. Однак різка зміна кліматичних умов призвела до їх раптового вимирання. Головними подіями мезозойської ери стали:
1) поширення квіткових рослин;
2) поширення комах;
3) поява перших ссавців.
Внаслідок переміщення літосферних плит сформувались величезні складчасті пояси та більша частина дна океану.
Кайнозойська ера - ера нового життя. Вона складається з трьох періодів. Антропогенний період триває й до сьогодні. Головною подією цього періоду стала поява на Землі людини. Кліматичні умови упродовж кайнозойської ери часто змінювалися, час від часу відбувались похолодання, клімат ставав суворішим, значні площі займали льодовики. У ці періоди формувалися холодостійка флора і фауна.
Проаналізуйте мал. 13 і визначіть:
1. Скільки років тому на Землі з'явилися перші організми?
2. Скільки років тривав період розквіту життя динозаврів і як давно це було?
3. Вважається, що пращури сучасної людини жили 5 млн років тому. Під час якої ери, періоду це було?
Платформи і пояси складчастості. Наведіть приклади магматичних, метаморфічних та осадових гірських порід.
Вчені стверджують, що геологічний вік нашої планети становить близько 4,6 млрд років. Спочатку вся земна кора була тонкою й рухливою. Надалі в ній утворилися перші жорсткі брили - давні платформи.
Платформи - це стійкі ділянки земної кори, які складаються з двох ярусів (мал.14). Нижній ярус (фундамент платформи) складається переважно з метаморфічних та магматичних гірських порід. Зверху фундамент вкритий шаром осадових порід, який називають осадовим чохлом платформи.
На давніх платформах є ділянки, на яких фундамент не вкритий осадовим чохлом. Такі ділянки називають щитами платформи.
Знайдіть на «Тектонічній карті світу» такі давні платформи: Східноєвропейську, Сибірську та Південноамериканську. За «Фізичною картою світу» визначіть, які форми рельєфу - рівнини чи гори - відповідають цим платформам.
Платформам у рельєфі відповідають рівнинні території. З осадовим чохлом платформ пов'язані родовища корисних копалин осадового походження, а зі щитами платформ - корисні копалини магматичного та метаморфічного походження.
За картами атласу, якими ви користувалися, виконуючи попереднє завдання, з'ясуйте, родовища яких корисних копалин є в межах Східноєвропейської платформи.
Внаслідок зіткнення літосферних плит, що мають материкову земну кору, формуються складчасті пояси. Таким чином відбувається горотворення. У геологічній історії Землі неодноразово були тривалі періоди активного горотворення, які називають епохами складчастості, а саме: байкальська, каледонська, герцинська, мезозойська та альпійська.
На «Тектонічній карті світу» атласу розгляньте схему «Основні етапи формування рельєфу Землі». За картою визначіть, коли сформувався гірський пояс Анд у Південній Америці; північна та південна частина Кордильєр у Північній Америці.
Отже, складчасті області у рельєфі материків відповідають гірським спорудам. Після утворення, з часом, гори зазнають на собі вплив вертикальних і горизонтальних рухів земної кори. Внаслідок цього складчасті гори перетворюються на складчасто-брилові (мал. 15).
У складчастих та складчасто-брилових горах зустрічаються корисні копалини метаморфічного, магматичного і, навіть, осадового походження.
За фізичною та тектонічною картами Південної Америки проаналізуйте корисні копалини Анд.
1. Геологічний вік Землі становить близько 4,6 млрд років.
2. Платформи - це стійкі ділянки земної кори, які складаються з кристалічного фундаменту та осадового чохла, і відповідають рівнинним ділянкам материків.
3. Складчасті пояси формувалися внаслідок зіткнення літосферних плит, що мають материкову земну кору. Вони відповідають гірським ділянкам материків.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри