укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 5. Побутова безпека
15:02
§ 5. Побутова безпека

§ 5. Побутова безпека

У цьому параграфі ви:
• повторите правила безпечної оселі;
• вивчите привила використання засобів побутової хімії;
• вивчите привила безпечного користування газовими приладами;
• вивчите привила безпечного користування пічним опаленням.
Безпечна оселя
Як кажуть, наш будинок — наша фортеця. Кожен будинок чи квартира оснащені великою кількістю побутових приладів, сантехнікою, тут є й певні запаси засобів побутової хімії. Дуже важливо правильно користуватися цими приладами й утримувати їх у справності, вчасно лагодити, перевіряти технічний стан. Але таку робот)' мають виконувати дорослі та відповідні фахівці. Л що потрібно знати вам, щоб ваша оселя була безпечною? Адже вдома можуть виникати певні проблеми, якщо ми порушуємо відповідні правила.
Розгляньте малюнки. Які порушення ви зауважили на ньому? Чим вони загрожують житлу?
Є правила безпечного користування побутовими електроприладами, електроплитами, водогоном, газовими плитами, системою пічного опалення тощо.
Електричний струм може вбити людину, вражаючи життєво важливі органи. Якщо випадково триматись одночасно за ввімкнену електроплиту та батарею, металеву мийку чи кран, може вразити струмом. Тому на кухні електроплита та система водопостачання мають бути розташовані на відстані не менше 1 м. Також не можна на кухні ходити босоніж по мокрій підлозі.
Які правила безпечного користування електроприладами вам відомі?
Пам'ятайте і про звичайний кран-змішувач води. Намагайтесь не торкатись тієї частини труби, що подає гарячу воду. У ванній кімнаті, на кухні, у душі басейну чи спортивного комплексу завжди вмикайте спочатку холодну воду, а потім гарячу.
Домашня аптечка
Підліткам і дітям дорослі зазвичай не дозволяють вільно користуватись домашньою аптечкою. Адже навіть такі звичні ліки як аспірин у разі безконтрольного вживання спричиняють зміну формули крові. Тому потрібно завжди дослухатись до порад лікаря. Уживайте ліки, тільки якщо їх вам дають батьки чи знайомі вам лікарі. Аптечки, як правило, мають певний набір компонентів: розчин йоду, зеленку, серцеві та заспокійливі препарати, перев'язочні матеріали тощо. Дуже небезпечним предметом в аптечці є ртутний термометр. Він скляний, а отже, може розбитись і поранити. Ще небезпечніше, якщо ртуть (рідкий метал) «розбіжиться» малесенькими кульками по різним шпаринкам і випаровуватиметься (за температури понад 20 ПС) з них. Пари ртуті, потрапивши в організм людини через органи дихання, виводяться дуже повільно, руйнуючи зуби, нігті, волосся.
Як слід вчинити, якщо розбився термометр у кімнаті?
Фахівці зазвичай рекомендують провести демеркуризацію приміщення — знешкодити небезпечну хімічну речовину. Через високу небезпечність ртутні термометри зараз замінюють на сучасні електронні чи сенсорні прилади для вимірювання температури тіла.
Які засоби побутової хімії і для яких господарських потреб використовуються сім'єю вдома?
Правила безпеки при використанні засобів побутової хімії
1. Перед використанням будь-якого засобу потрібно уважно прочитайте інструкцію.
2. Не слід перевищувати рекомендовану кількість засобу побутової хімії, використовуючи його.
3. Не можна змішувати різні засоби побутової хімії.
4. Слід щільно закривати засіб побутової хімії після його використання.
5. Зберігати й використовувати хімічні засоби потрібно в провітрюваних приміщеннях, подалі від дітей та окремо від харчових продуктів.
6. Усі хімікати мають бути підписані. У жодному разі не можна використовувати невідомі або не підписані хімікати.
7. Лаки, фарби та їх розчинники, ацетон і бензин мають бути щільно закриті.
8. Не можна зберігати засоби побутової хімії у великій кількості, слід складати їх у щільно зачинені шафи.
9. По можливості, слід заміняти засоби побутової хімії на безпечніші, наприклад питну соду, гідроген пероксид (стара назва — перекис водню), господарське мило.
10. Не варто користуватися хімічними речовинами з позначкою «Отрута».
• Чому пральний порошок краще зав'язувати у поліетиленовий пакет?
• Чому срарби, лаки, розчинники та засоби в аерозольних балонах потрібно тримати подалі від відкритого вогню та від нагрівальних приладів?
• Чому не можна змішувати засоби побутової' хімії?
Засобами по догляду за меблями, для миття вікон, знищення тарганів тощо в аерозольних балончиках дуже зручно користуватися. Ллє вони небезпечні, бо до їх складу можуть входити горючі й отруйні гази. Крім того, аерозолі негативно впливають на довкілля.
Перша вимога до сучасної побутової хімії — екологічна безпека.
Комп'ютер та телевізор
Комп'ютери є у багатьох родинах. Вони стали звичними домашніми приладами, і ними користуються навіть молодші діти. Але слід пам'ятати, що комп'ютер негативно впливає на організм людини, особливо дитини та підлітка. Небезпека загрожує, коли ви тривалий час проводите за комп'ютером. Через непомітне миготіння монітора та його випромінювання втомлюються очі, спричиняється почервоніння, сльозотеча, погіршення гостроти зору. Від надмірного сидіння перевтомлюється і спина, що може призвести до викривлення хребта.
• Як називаються захворювання, пов'язані з викривленням хребта?
• Що потрібно робити для профілактики цих захворювань?
• Якщо ви користуєтесь комп'ютером для роботи, потрібно намагатися зменшити негативний вплив — зробити робоче місце зручним і безпечним.
Яким має бути робоче місце за комп'ютером?
• Сидіть перед монітором, а не збоку. Відстань від очей до екрана монітора мас бути приблизно 50 см.
• Освітленість монітора та кімнати мають бути приблизно однакові.
• Через кожні 15-20 хв роботи за комп'ютером робіть актишіі перерий. Виконуйте инрани для очей.
• Працюйте за комп'ютером не дошиє, ніж одну годину на добу.
• У кімнаті з комп'ютером щоденно викопуйте вологе прибиралпія приміщення, частіше провітрюйте кімнату.
• Комп'ютер не повинен заміняти ігор з друзями, прогулянок па свіжому повітрі та спілкування з рідішми.
• Телевізор дивіться, сидячи навпроти па відстані 2,5-3 м. Не засиджуйтесь занадто довго за переглядом програм і фільмів.
• Потренуйтесь виконувати вправи для попередження стомлюваності очей:
• Міцно замружте очі на 3-5 с, потім відкрийте на 3-5 с. Повторіть 6-8 разів.
• Закрийте очі долонями, щоб не біло просвіту між пальцями. Посидьте так кілька хвилин.
Безпека користування газовими приладами
Деякі багатоповерхівки та сільські будинки оснащені не тільки газовими кухонними плитами, а й колонками для нагрівання води, системами автономного опааення. Паливний газ, що подається до осель, — природний газ метан. У селах можуть використовувати скраплений газ у балонах — пропан-бутанові суміші. Ці гази утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші. Вони не мають запаху, тому для визначення витоку, до них додають речовини, що мають дуже неприємний різкий запах навіть у незначних концентраціях.
У який колір пофарбовані газові труби?
Якого кольору газові балони?
Що слід робити, якщо у приміщенні відчувається специфічний запах газу?
Сучасні газові плити обладнують спеціальними пристроями запалювання полум'я за допомогою електричної іскри — п'єзопідпалювач або електропідпапювач. Такі пристрої забезпечують зручне запалювання полум'я без допомоги сірників або запальнички.
У разі появи найменшого запаху не можна вмикати електроприлади, користуватись відкритим вогнем. Потрібно перекрити газові крани, провітрити приміщення та повідомити дорослих.
Правила користування пічним опаленням
Приватні будинки, особливо в сільської місцевості, часто облашто
вують різноманітними системами опалення: печами, камінами, грубками, котлами тощо.
Для них використовують різне паливо: тверде (дрова, вугілля, торф) і газ. Якщо газ потрапляє в пристрій для згоряння по трубах, то потрібно дотримуватись загальних правил користування газовими приладами. А от у разі використання твердого палива потрібно запам'ятати кілька правил безпеки пічного опалення.
При нормальному горіння палива утворюється вуглекислий газ. Його надлишок не є корисним для людини, але він не такий шкідливий, як чадний газ, що утворюється при неповному згорянні палива. Це частіше за все відбувається коли до печі, каміну чи іншого пічного пристрою не потрапляє повітря у достатній кількості.
Чадний газ дуже небезпечний. Він утворює хімічну сполуку із гемоглобіном крові людини й організм відчуває дефіцит кисню. Вдихання чадного газу протягом кількох годин призводить до смерті. Проте людина' можна в якийсь момент урятувати, якщо винести її на свіже повітря, зігріти.
Обов'язково користуйтесь ременями безпеки в легкових автомобілях.
Правильно використовуйте побутові прилади, а батькам нагадуйте, щоб вони перевіряли їхній технічний стан. Зменшуйте негативний вплив комп'ютера — зробіть своє робоче місце зручним і безпечним, дотримуйтесь правил роботи за комп'ютером.
Не приймайте ліки самостійно й за порадою сторонніх людей. Будьте обережні зі ртутним термометром. Побутові паливні гази — метан і пропан-бутанові суміші є вибухонебезпечними.
Будьте обережні з газовими приладами та пічним опаленням. Не залишайте без нагляду працюючі побутові та газові пристрої.
Запитання і завдання
1. Розгляньте малюнки а, б. Які положення газового крану зображені на них?
2. Чи можна користуватись такою колонкою, яка зображена на малюнку в!
3. Навіщо перевіряти тягу перед користуванням газовими приладами та пічкою?
4. Складіть алгоритм розпалювання газової колонки.
5. Навіщо поміщають металевий лист перед пічним отвором?
6. Зазначте небезпеки, що можуть виникнути при зловживанні у використанні комп'ютера.
7. Розгляньте ситуації. Чим небезпечна кожна з них? Поясніть, як можна було їх уникнути. Запропонуйте найбезпечніше рішення.
8. Визначте рівні безпеки (отруйні, вогненебезпечні, відносно безпечні, безпечні) із етикеток засобів побутової хімії, що зберігаються у вас вдома. Складіть список найнебезпечні-ших з них.
9. Обговоріть з батьками правила зберігання та застосування засобів побутової хімії. Чи дотримуєте ви їх у своїй родині?