укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 5. Поняття про класифікацію тварин
11:03
§ 5. Поняття про класифікацію тварин

§ 5. Поняття про класифікацію тварин

Вивчаючи цю тему ви почнете своє знайомство з дивовижним світом царства Тварини. Ви дізнаєтесь про їх різноманітність, визначальні ознаки будови, які відрізняють представників однієї групи тварин від інших, про їх середовища існування, роль в природі та житті людини. Ви зможете пояснити чому тварини відрізняються своєю формою і розмірами, чому вони по різному пересуваються і мають різні покриви тіла.
Класифікація тварин. Кількість видів тварин у декілька разів перевищує чисельність видів рослин. До царства Тварини вчені сьогодні відносять більше ніж 1,5 млн. видів живих організмів.
В Україні налічується майже 45 тис. видів тварин. Основою вивчення цих дивовижних і цікавих організмів є одна з галузей зоології - систематика тварин. Систематика тварин - біологічна наука, яка вивчає систему тваринного світу, визначає місце кожної тварини у системі царства Тварини.
Основною систематичною одиницею класифікації тварин, як і рослин, є вид. Пригадаємо, що вид - це сукупність особин, які мають спільні спадкові особливості будови та життєві функції, спільне походження, живуть у схожих умовах, вільно схрещуються між собою та дають плодюче потомство.
Ви вже знаєте, що засновником класифікації тварин і рослин був шведський вчений Карл Лінней (1707 -1778). В його системі класифікації рослин і тварин було чотири систематичні категорії (таксони): вид, рід, порядок, клас. Саме К. Лінней ввів подвійні назви для кожного виду живих організмів, тобто бінарну номенклатуру. Першим словом у назві була назва роду, другим -виду. Наприклад, вид Ящірка прудка, вид Жаба озерна, вид Горобець польовий, вид Собака свійський (мал. 14).
В основу сучасної класифікації тварин покладено їх подібність у будові та історичну спорідненість (походження від спільного предка). Види, схожі за певними ознаками і близькі за походженням, об'єднуються вроди. Наприклад, Собака свійський займає в царстві Тварини певне місце. Собака свійський і схожий на нього Собака дикий або Вовк об'єднані в один рід Собака.
Роди тварин, що об'єднують подібні за будовою і походженням види, утворюють родини. Наприклад, рід Собака і рід Лисиця об'єднані в родину Собачі. У свою чергу, родини, подібні за будовою і походженням, утворюють ряди. Наприклад, родина Собачі і родина Ведмежі належать до ряду Хижі.
Близькі ряди складають класи. Наприклад, це такі класи як: Ссавці, Птахи, Риби та інші. Близькі класи об'єднують у типи. Класи Ссавці, Птахи, Плазуни, Земноводні, Риби відносять до типу Хордові. А усі типи тварин об'єднано у царство Тварини.
Крім основних таксономічних одиниць (вид, рід, родина, ряд, клас, тип, царство), в систематиці тварин використовують проміжні систематичні одиниці: підтип, підклас, підряд, підцарство, надцарство, розділ тощо.
Отже, будь-який вид тварин займає певне положення в системі всього органічного світу (мал. 15).
У світовій фауні налічується більше 1.5 млн видів тварин. Усю різноманітність тварин охоплено систематичними одиницями. Так, у межах царства Тварини види об'єднують у роди, роди - у родини, родини - у ряди, ряди - у класи, класи - у типи. Біологічна наука, яка будує систему тваринного світу, визначає місце кожної тварини у системі царства Тварини називається систематикою.
1. Назвіть основні систематичні категорії, за якими побудована сучасна природна система тваринного світу. 2. За якими спільними ознаками класифікують тварин? 3. Спробуйте визначити місце Лисиці звичайної у системі тваринного світу. 4. Дайте визначення виду.
1. Пригадайте з курсу біології 6 класу основні систематичні категорії царства Рослини. Які категорії відсутні у систематиці царства Тварини? 2. Поясни взаємозв'язок між рослинами і тваринами у природі.
Міні-проект
Тварини-рекорд смени.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики