укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 60. Характеристика Індійського океану
13:49
§ 60. Характеристика Індійського океану

§ 60. Характеристика Індійського океану

Порівняйте форму Атлантичного та Індійського океанів. Чим вони відрізняються? У скільки разів Тихий океан більший за Індійський?
Географічне положення. Понад 80% Індійського океану знаходиться у Південній півкулі. Південний тропік розділяє океан майже навпіл. На відміну від інших океанів він має приблизно однакову протяжність у меридіональному - 11 450 км та широтному - 10 180 км напрямках. Цс третій за площею і об'ємом води океан. На півночі Індійський океан омиває береги Євразії, на заході - Африки, на сході - Австралії. Від Тихого океану він відокремлений Великими Зондськими островами, о. Нова Гвінея та Австралією.
Історія відкриття та освоєння. Перші уявлення про природу Індійського океану складалися у стародавніх народів (індійців, єгиптян, фінікійців, арабів), які у торгових і військових цілях здійснювали плавання по різних частинах океану. Після відкриття Індії Васко да Ґамою в 1499 р. європейці почали освоювати Індійський океан. Морські експедиції починають проводити перші океанографічні дослідження океану з кінця XVIII ст. Під час плавання Джеймса Кука у 1772-1775 pp. вимірювалася температура води до глибини 200 м. Океанографічні роботи в Індійському океані проводилися також першою російською навколосвітньою експедицією І. Крузенштерна і Ю. Лисянського. У XIX ст. та на початку XX ст. розгорнулося більш широке вивчення океану. Розвитку глибоководних досліджень сприяли роботи з прокладання підводних кабелів для потреб зв'язку. У середині XX ст. виявили «відсутність» південно-західної гілки Серединноіндійського хребта, завдяки цьому було встановлено існування єдиної глобальної системи серединних хребтів Світового океану. Величезний обсяг інформації зібрала Міжнародна індооксанська експедиція, в якій брали участь науковці близько 20 країн.
В наш час продовжуються дослідження природи Індійського океану та його ресурсів, створюються станції спостережень за станом води, розробляється система попередження про цунамі.
Геологічна будова та рельєф дна. Індійський океан утворився в результаті розколу давнього материка Гондвани і розсування один від одного Африки, Австралії, Антарктиди та Індостану. Він знаходиться в межах трьох літосферних плит (за «Тектонічною картою світу» назвіть їх). Тому, серединно-оксанічні хребти Індійського океану складаються з трьох відгалужень, що розходяться з його центральної частини і поділяють океанічне ложе на три великі ділянки. Океанічне ложе має глибини більш як 3000 м і займає понад половини площі океанічного дна. Воно розчленоване вулканічними горами, гірськими хребтами і валами.
Індійський океан має невеликий шельф, ширина якого до 100 км. На ньому накопичилась значна кількість осадового матеріалу, що виноситься в океан річками Інд, Ґанґ, Іраваді. Оксан продовжується досить крутим материковим схилом. Перська затока є не чим іншим, як мілководним (до 100 м глибиною) шельфовим морем. її дно вирівняне річковим відкладами (згадайте назви цих річок). Лише на північному сході розташована перехідна зона, яка в Індійському океані незначна і займає всього 2% площі дна. До неї належать Зондська острівна дуга і глибоководний Зондський жолоб, в якому виявлено найглибші ділянки Індійського океану (7729 м). Тут часто відбуваються землетруси і виверження вулканів, найбільш відомий з яких Кракатау.
Порівняно з іншими, Індійський океан має найменшу кількість морів і мало островів. Найбільші острови знаходяться поблизу і берегів і мають материкове і походження - Мадагаскар, Шрі-Ланка. У відкритій частині океану зустрічаються вулканічні острови - Сейшельські о-ви, а в тропічних широтах коралові острови-Мальдівські та ін.
клімат і води. Північна частина океану набагато тепліша ніж південна. Клімат північної частини Індійського океану в основному мусонний. Він формується під впливом сезонних змін високого і низького атмосферного тиску над Азією. Влітку суходіл швидко прогрівається і атмосферний тиск над ним відповідно знижується, тому панують південно-західні вітри, що несуть з моря на сушу вологе екваторіальне повітря. Взимку, навпаки, потік повітря рухається з охололого материка (область високого тиску) на теплий океан, формується північно-східний мусон, який приносить в океан сухе тропічне повітря.
Система поверхневих течій Індійського океану в Південній півкулі подібна до системи течій у відповідних широтах Тихого і Атлантичного океанів. Тропічні й субтропічні широти океану перебувають під впливом південно-східних пасатів, у помірних широтах переважають західні вітри, часті циклони. У тропіках влітку і восени вирують урагани (тайфуни). Проте у північній частині океану виникають мусонні сезонні течії, які змінюють свій напрямок на протилежний двічі на рік. Літні мусони настільки потужні, що зганяють біля берегів Африки поверхневі теплі води, їхнє місце займають порівняно холодні води, які піднімаються з глибин океану і тому Сомалійська течія улітку холодна.
Найбільшими течіями Індійського океану є Південна пасатна, Мадагаскарська, течія мису Голкового (теплі), Західних вітрів і Західно-австралійська (холодні). Температура води на поверхні більшої частини океану перевищує 20"С. І лише на крайньому півдні океану вона опускається нижче 0°С. Співвідношення опадів і випаровування впливає на солоність вод Індійського океану. Якщо у помірних широтах солоність становить
32 %, на екваторі - 34 %о, то у тропічному поясі - 37 %о. Висока солоність властива водам Перської затоки та Червоного моря (41 %).
В антарктичних широтах утворюються айсберги. Вони виносяться вітрами у лютому до 65°-68° пд. ш., а в серпні до 55° пд. ш.
Чому в серпні айсберги просуваються далі?
Органічний світ. Рослинний і тваринний світ Індійського океану має багато спільного з органічним світом західної частини Тихого океану. Подібно до інших океанів живі істоти в Індійському океані розподіляються досить нерівномірно. Велика різноманітність видів характерна для теплих Червоного і Аравійського морів та Бенгальської і Перської заток. Тропічні води містять безліч планктону, серед якого чимало флуоресцентних організмів, які світяться у темний період доби. Також у цих водах чимало різноманітних коралів. Tут багато видів акул, є летючі риби, морські змії та гігантські черепахи. У Індійському океані є велика кількість корму, тут водяться найбільші тварини планети - сині кити, а також кашалоти, дельфіни, тюлені, морські слони та інші ссавці, які ведуть водний спосіб життя.
Природні багатства. Шельфова зона Індійського океану багата на різноманітні корисні копалини. У Перській затоці добувають значну кількість нафти та природного газу. У зв'язку з активним видобутком нафти та газу й інтенсивними морськими транспортними перевезеннями у Перській затоці час від часу виникають екологічні проблеми, пов'язані із забрудненням вод. Шельф поблизу Індостану та Західної Австралії багатий на руди корисних копалин.
Крім корисних копалин до природних цінностей Індійського океану слід віднести його рибні ресурси. Вони використовуються ще недостатньо. Промислове значення мають сардинела, тунець, морський окунь, оселедець, анчоус. В основному промисел здійснюють у західній частині океану. Промисел китів вівся в Індійському океані дуже інтенсивно, і тепер цих ссавців мало. У достатній кількості збереглися лише кашалоти. В океані є багато бурих та червоних водоростей, вони можуть використовуватися для виробництва харчових продуктів і на корм худобі. Скам'янілі корали та черепашки молюсків здавна використовуються як прикраси.
Господарська діяльність. На узбережжі Індійського океану проживає понад 1 млрд людей. Сприятливі кліматичні умови та багатства океану сприяють скупченню населення в цих регіонах. Не менш важливими чинниками негативного впливу є інтенсивна господарська діяльність та близькість транспортних шляхів. Видобуток нафти та природного газу в районі Перської затоки та Великих Зондських островів, торговельні шляхи в Індію, Китай, Японію зробили Індійський океан інтенсивним районом судноплавства. Для коротшого зв'язку між морями Атлантичного та Індійського океану ще в XIX ст. був збудований Суецький канал - один з найважливіших у світі штучних водних шляхів. Він значно поліпшує зв'язок країн Європи з країнами Азії.
Мальовнича природа островів Індійського океану, теплий клімат, екзотичні рослини та тварини зробили цей регіон привабливим для туристів. Основними об'єктами туризму є Мальдівські острови, Великі Зондські острови, острів Шрі-Ланка, узбережжя Перської затоки і Червоного моря, а також Індії, Таїланду.
Біля берегів Шрі-Ланки добувають великі перлини, а на території острова - коштовне каміння: алмази, рубіни, смарагди. Тут знаходяться найбільші у світі чайні плантації.
• Червоне море - найтешгіше і найсолоніше море планети. Крім клімату цьому сприяло те, що у Червоному морі спостерігаються викиди гарячих (до +70° С) і дуже солоних (до 300 %о) вод, що надходять з надр Землі.
• Індійський океан набагато спокійніший і був освоєний для торгівлі раніше, ніж Атлантичний чи Тихий океани. Потужні мусони дозволяли кораблям легко пропливати на захід на почату сезону, а потім, зачекавши декілька місяців, повертатися на схід.
• Латимерія це риба, яку вважали давно вимерлою, адже вона існувала ще в мезозойську еру близько 200 млн років тому. Проте двоє хлопчаків виловили цю рибу в 1938 р. неподалік південно-східних берегів Африки. Потім вчені встановили, що латимерія досі живе у водах Індійського океану. Ця дивовижна істота має довжину 1,8 м та масу близько 100 кг. Ікра в неї має розмір апельсина.
• В Перській затоці з піску і каміння споруджені цілі архіпелаги штучних островів, які використовуються як курорти.
1. Індійський океан має приблизно однакову протяжність у меридіональному та широтному напрямах. Це третій за площею і об'ємом води океан.
2. Дно океану дуже розчленоване, з великою кількістю гір. Серединно-океанічні хребти складаються із трьох відгалужень. Шельф невеликий. Найбільші глибини - в перехідній зоні на північному сході океану (Зондський жолоб - 7729 м).
3. Клімат північної частини океану - мусонний, тому виникають сезонні течії, які змінюють свій напрямок на протилежний двічі на рік.
4. В Індійському океані найтепліші і найсолоніші в Світовому океані води.
5. Живі істоти розподілені в Індійському океані досить нерівномірно. Рибний промисел в основному здійснюють у західній частині океану.
6. Шельф північно-західної частини океану має найбільші у світі запаси нафти. Вони інтенсивно розробляються в Перській затоці.
1. Чим відрізняються шельфи Індійського та Атлантичного океанів?
2. Які річки приносять в Індійський океан найбільше уламкового, осадового матеріалу?
3. Порівняйте кліматичні особливості Індійського та Тихого океанів.
4. Де багатша фауна - у Тихому чи Індійському океанах? Чому?
5. Назвіть характерних представників фауни Індійського океану.
6. Які екологічні проблеми і чому виникають в Індійському океані?
Складання лоції Індійського океану
1. На контурній карті позначте Зондський глибоководний жолоб; підводні хребти - Західноіндійський, Аравійсько-індійський, Центральноіндій-ський; течії - Південна пасатна, Мадагаскарська.
2. Лоція або морський путівник - це докладний опис водних шляхів для безпечного плавання. Складіть керівництво для проводки кораблів за одним із маршрутів Індійського океану:
1. Суец - Сінґапур 3. Кейптаун - Сінгапур
2. Дурбан - Колката 4. Кейптаун - Мельбурн
Для цього на контурну карту нанесіть початкову і кінцеву точки маршруту. Пунктирною лініює прокладіть морський шлях, визначить і підпишіть приблизну протяжність маршруту. Позначте географічні об'єкти (протоки, острови, елементи підводного рельєфу, морські течії), які він перетинає. До карти додайте спеціальні настанови капітанам, в яких вкажіть курс (румб) і умови плавання (глибини океану, температуру і солоність води), можливі загрози і небезпеки для навігації.
Архіпелаг Мальдівських островів складається із понад 1000 дрібних коралових островів, які об'єднуються у ланцюжок із 20 атолів. Менш ніж за 2 години можна перетнути кожен з островів. Найвища точка Мальдівів піднімається над рівнем моря всього на 2,4 м. Подумайте, яка небезпека нависла над цими островами у зв'язку з глобальними змінами клімату.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва, біології
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови, географії