укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 60. Вплив діяльності людини на організми
14:04
§ 60. Вплив діяльності людини на організми

§ 60. Вплив діяльності людини на організми

Як ви пам'ятаєте, діяльність людини розглядають як окрему групу екологічних чинників, що називаються антропічними.
Людина, оволодівши вогнем і зброєю, ще в ранні періоди своєї історії почала винищувати тварин; а в наш час, озброївшись сучасною технікою, стрімко знищує майже всю біоту. Звичайно, на Землі і до появи людини відбувалася постійна зміна її жителів. Однак зараз темпи зникнення видів різко зросли, а до кола зникаючих залучаються нові види, які до цього були цілком життєздатні. Порушення середовища існування внаслідок вирубки лісів, розорення степів і перелогових земель, осушення боліт, зарегулювання стоку, створення водосховищ та інших антропічних впливів докорінно змінює умови розмноження диких тварин, шляхи їх міграції, що вельми негативно відбивається на їх чисельності і виживанні. Унаслідок цього зникла велика кількість видів рослин і тварин, а тисячі видів перебувають під загрозою зникнення.
До основних причин зниження чисельності і зникнення видів тварин належать:
• пряме їх знищення з метою захисту сільськогосподарської продукції і промислових об'єктів (загибель хижих птахів, ховрахів, ластоногих, вовків);
• випадкове знищення (на автомобільних дорогах, у ході військових дій, при косінні трав, на лініях електропередач, при зарегулюванні водного стоку);
забруднення середовища (пестицидами, нафтою і нафтопродуктами, атмосферними забруднювачами, свинцем та іншими токсикантами);
• полювання та колекціонування тварин та їх частин;
• знищення середовища проживання та розмноження тварин;
Людина, підкоривши собі всі багатства природи, впродовж останніх років надзвичайно змінила флору і фауну всієї Землі. Часто вона не замислюється над тим, яким чином змінює довкілля і чи корисні ці зміни для природи.
На відміну від абіотичних і біотичних факторів, які діють на світ живої та неживої природи стихійно, антропічна дія -свідома. Результатом цього впливу є зміна чисельності рослин та тварин: одні види стають масовими, інші - рідкісними або зникаючими. Із розвитком цивілізації та науково-технічного прогресу, бурхливим зростанням кількості населення на Землі та обсягів виробництва стосунки між природою та суспільством загострюються. Ми звикли "розмовляти" з природою лише тоді, коли це нам потрібно, не задумуючись про наслідки. А екологічна криза вже нависла над усім світом. Ретельний аналіз і моделювання сучасних природних процесів доводить, що найближчим часом наша планета може перетворитися на безлюдну пустелю. Людство - невід'ємна частка природи і тому повинно керуватись законами природи та поважати всі елементи довкілля.
Вимирання будь-якого виду організмів збіднює генофонд нашої планети, оскільки він має унікальний набір генів. Ви вже знаєте, що всі види пов'язані різноманітними зв'язками, тому зникнення деяких з них безперечно знижує стійкість і екосистем у цілому. Навіть зникнення певних видів-шкідників може мати негативні наслідки і для самої людини: екологічну нішу такого виду обов'язково займе інший, екологічно близький. Тому людині доведеться вкладати значні кошти у вивчення цих видів, розроблення нових заходів боротьби з ними тощо. Взагалі слід знати, що в природі не існує "шкідливих" чи "корисних" видів. Ці поняття лише визначають роль того чи іншого виду стосовно людини та її господарської діяльності. У екосистемах усі види є необхідними їхніми складовими.
Людство починає усвідомлювати, що збереження і поліпшення природи на тої планети неможливе без збереження біологічного різноманіття організмів, які населяють нашу планету. У природних угрупованнях усі види - необхідні компоненти, і вилучення будь-якого з них із екосистеми призводить до порушення взаємозв'язків між видами, а отже, й до порушення рівноваги в екосистемі та можливого її руйнування.
Екологічні проблеми України. Молода українська держава має немало екологічних проблем. До них відносяться забруднення промисловими відходами, пестицидами й радіонуклідами повітря, ґрунту та водойми; вичерпання природних ресурсів. У на тлій країні половина хлібної ниви пошкоджена ерозією, винищена значна частина лісів, задихаються від промислових і автомобільних викидів великі міста й обласні центри. В Україні внаслідок цього зникло близько сотні малих річок, деградують Чорне та Азовське моря, спотворений забрудненими водосховищами Дніпро. Все це є результатом грубого втручання людини у природу.
Жахливе становище характерне і для фауни України. Через велику щільність населення тут ще в ХУІ ст. були винищені кулани, в ХУШ-ХІХ ст. - сайгаки, тури, степові орли, олені та інші (мал. 184,185).
Кожен з вас знає, яке велике значення для природи і для людини мають дикі та свійські тварини. Проте людина не завжди замислювалась над тим, що тваринний світ хоч і поновлюється, усе-таки не бездонний та невичерпний колодязь. Хоч зауважимо,
що у зникненні мамонтів, морських стелерових корів, турів та інших диких мешканців нашою планети людина зіграла не останню роль. Внаслідок господарської діяльності людина змінює та руйнує природне середовище існування диких тварин, отруюючи їх відходами хімічної промисловості, що призводить до зникнення багатьох видів тварин з нашої планети. Підрахунки показують, що за період з 1600 р. по 1975 р. з Землі зникло 74 види птахів, 63 види ссавців, 28 видів рептилій і 2 види амфібій.
Існує молода наука, яка регулює поведінку людини в її взаємодії з природою - екологічна етика.
Екологічна етика (грец. "оікос" - оселя, середовище і "логос"- слово, вчення) - галузь знань, предметом якої є моральні та духовні аспекти ставлення людини до живої і неживої природи. Це вчення про належне у відносинах людини з природою, заснованих на визнанні морального статусу природи, високому оцінюванні її внутрішньої і нематеріальної цінностей, повазі прав природи й обмеженні прав людини.
Взаємовідносини людини з тваринами насамперед пов'язані з її господарською діяльністю. Результат цього впливу - зміна чисельності рослин та тварин: одні види стають масовими, інші - рідкісними або зникаючими. Існує наука, яка регулює поведінку люпини в її взаємодії з природою - екологічна етика.
1. Які види діяльності людини шкодять природним екосистемам? 2. Чим відрізняється вплив на довкілля людини від впливу інших тварин? 3. Що таке екологічна етика?
1. Наведіть відомі вам приклади позитивного і негативного впливу людини на довкілля. 2. Назвіть екологічні проблеми України. 3. Поясніть, чому людина здебільшого
не контролює свою діяльність по відношенню до природи?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі, іноземної мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я, геометрії