укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 60. Взаємодія популяцій в угрупованні
15:02
§ 60. Взаємодія популяцій в угрупованні

§ 60. Взаємодія популяцій в угрупованні

1. Класифікація типів взаємодії популяцій
Важливою частиною середовища для будь-якого організму є представники інших видів. Взаємодіють не лише особини, взаємодіють і популяції, до яких вони належать. Щоб описувати різноманіття взаємодій між популяціями, його треба класифікувати. Для цього скористаємося простою ознакою: як зміниться чисельність однієї популяції у відповідь на зміну іншої? Розглянемо приклад: як зміняться чисельності по-пуляцій мишей і бліх у відповідь на зростання чисельності популяції лисиць? Чисельність мишей знизиться, бо лисиці почнуть швидше їх їсти. Чисельність бліх збільшиться, бо зросте кількість доступних для них хазяїв.
Тепер ми можемо виокремити всі випадки впливів змін чисельності популяцій на інші популяції та дати їм назви (табл. 11). Стрілки в перших двох стовпцях таблиці показують, зросте, зменшиться або залишиться без змін чисельність однієї популяції у відповідь на зростання іншої. Можна вважати, що рядки в таблиці розташовані за зменшенням відносної важливості вказаних типів взаємодій для підтримки складу угруповань.
2. Експлуатація
Саме ці відносини забезпечують ланцюги живлення, які роблять угруповання єдиним цілим. У цьому типі відносин можна виокремити декілька підтипів, але ми розглянемо два найпоширеніших.
Хижак за своє життя споживає багато жертв. Він може вбивати свої жертви, як крокодил, або тільки споживати їх частини, як гусінь листя (мал. 393) або медична п'явка кров тварин (див. мол. 41). Ви розумієте, що з погляду екології (науки про взаємовідносини в живій природі) рослиноїдні тварини є хижаками, як і м'ясоїдні.
Паразит зазвичай тісно пов'язаний зі своїм хазяїном, який стає для нього не тільки джерелом живлення, а й середовищем. Про особливості життя внутрішніх паразитів (а справжні паразити - переважно внутрішні) ви дізналися у § 9.
Здається, що наразити й хижаки шкодять популяціям своїх жертв і хазяїв. Утім, життя є складнішим. Кожна особина, яка постраждала від нападу хижака або паразита, звісно, зазнає шкоди. А ось для популяції вплив паразитів, а особливо хижаків, може бути корисним. Якщо чисельність популяції обмежують хижаки, усі особини в ній можуть перебувати в найкращому стані. Якщо хижаки не впливатимуть на чисельність популяції, вона збільшиться, і її зростання буде обмежуватися нестачею ресурсів.
Розглянемо приклад. Протягом мільйонів років на слонів полювали шаблезубі кішки (див. мал. 310). Потім ці хижаки вимерли, а на слонів полювали тубільці. їх змінили мисливці за бивнями, що є матеріалом для цінних виробів. Проте в останні десятиліття в Африці налагоджена охорона слонів. У національних парках їх чисельність суттєво зросла. На жаль, це призвело до того, що слони знищують рослинність у своїх місцеперебуваннях, а потім страждають від голоду й самі (мал. 394). Річ у тому, що чисельність популяцій слонів не контролюється ніякими хижаками. Тож цю роботу доводиться виконувати людині.
3. Конкуренція
Цей тип відносин не менш взаємин для підтримки різноманіття угруповань, ніж експлуатація. Популяції різних видів, що використовують однаковий ресурс, зменшують його кількість одна для одної. Досить часто конкуренція між представниками таких популяцій не пов'язана з прямими зіткненнями між ними, однак іноді виражається в постійних конфліктах. Якщо відігнати або знищити конкурента, Кількість доступного ресурсу збільшиться
(мол. 395).
Чому кішки із собаками зазвичай не люблять одне одного? Вовчі й котячі - постійні конкуренти. Більшість вовчих заганяє здобич зграєю, котячі звичайно полюють із засідки. Коти для собак і собаки для котів є стимулами, що підштовхують до конфліктів. Утім, навчання може позбавити їх такої реакції.
4. Симбіоз і коменсалізм
Дві форми взаємовигідних взаємин (симбіозу) відрізняються тим, що види, які взаємодіють між собою на засадах кооперації, можуть зустрічатися незалежно один від одного, а мутуалізм - це нерозривний зв'язок. Різноманітні чистильники (мал. 396) отримують їжу, а тварини, яких вони чистять, - позбавляються від паразитів. Взаємини між термітами та їх одноклітинними ендосимбі-онтами, що мають своїх ендосимбіонтів, - приклад мутуалізму (див. мол. 363).
Коменсалізмом називають взаємини, у яких коменсали отримують користь від хазяїв, а на них самих не впливають. У більшості випадків коменсал отримує від хазяїна або їжу (мал. 397), або захист (МОЛ. 398), або притулок, або переміщення.
5. Аменсалізм і нейтралізм
Ці типи взаємодій для людини є не дуже важливими. При аменсалізмі одна з популяцій страждає від впливу іншої, а для тієї ці взаємодії неважливі,
У якому разі це може відбуватися? Коли одна з популяцій змінює середовище так, що воно стає непридатним для іншої. Наприклад, десь у лісостепу тече невелика річка. Поруч із нею - суходільні стенові ділянки, на яких риють нірки павуки тарантули (див. мал. 64). На річці оселяються бобри й будують греблю (мал. 399). Цим вони підіймають рівень поди й отримують доступ по воді до дерев, якими живляться. Степові ділянки зникають, а з ними зникають і тарантули.
Для нейтралізму, тобто відсутності впливу, у таблиці 11 (с. 226) обрано приклад двох видів, які, вірогідно, майже ніяк не взаємодіють один з одним.
Типи взаємодії між популяціями в угрупованні можна класифікувати, установлюючи, як змінюється чисельність однієї популяції зі зростанням чисельності іншої. Важливими типами взаємодії є експлуатація (хижацтво і паразитизм), конкуренція та симбіоз (кооперація, мутуалізм).
Взаємодія між популяціями; експлуатація: хижацтво та паразитизм; конкуренція; симбіоз: кооперація та мутуалізм; коменсалізм; аменсалізм; нейтралізм.
1. Наведіть приклади хижацтва та паразитизму.
2. Як ви вважаєте, чому в таблиці 11 (с. 226) запилення квітів комахами наведено як приклад мутуалізму?
3. Класифікуйте взаємодії, що зображені на малюнку 400.
4*. З якими видами тварин, типи яких наведено в таблиці 11 (с. 169), людина взаємодіє?
Життя між жалких клітин
Деякі риби (та інші тварини) використовують щупальця кишковопорожнинних як надійні сховища. При цьому вони уникають отруйних опіків жалких клітин. Річ у тому, що жалкі клітини реагують не на будь-який дотик, інакше щупальця обпікали б одне одного. Проте при зіткненні щупалець цього не відбувається. Адже щупальці вкриті слизом, у якому міститься речовина, що стримує «постріл» жалких клітин. Анемонова риба (мал. 401) спочатку дає актинії (поодинокому кораловому поліпу) злегка «вжалити» себе, а потім виробляє слиз такого ж складу, що характерний саме для цієї актинії!
Анемонові риби живуть у великих актиніях групами з декількох особин. Найкрупніша особина в групі - самка, наступний за розміром - самець. Якщо самка гине, самець збільшується до її розміру і змінює стать, тобто стає найбільшою самкою. Усі риби в групі також виростають на один крок і в разі потреби змінюють стать.
Достеменно невідомо, чи впливають анемонові риби на актинію. Вірогідно, для неї це співжиття є байдужим. У такому разі описані взаємини - приклад коменсалізму.

ГДЗ решебник 7 клас з  алгебри, української мови
Нові підручники 2015 року 7 клас з іноземної мови, світової літератури