укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 61. Характеристика Північного Льодовитого океану
13:52
§ 61. Характеристика Північного Льодовитого океану

§ 61. Характеристика Північного Льодовитого океану

3 яким океаном Північний Льодовитий має найбільший зв'язок, а з яким він відсутній?
Географічне положення. Північний Льодовитий океан - найменший на земній кулі. Він займає приполюсне положення і розташований переважно за Північним полярним колом. Від Атлантичного океану Північний Льодовитий океан відділений підводними порогами з глибинами 300-500 м. Як гігантський водоспад, рухаються згори вниз струмені холодної води і розтікаються по дну Атлантичного океану. З Тихим океаном Північний Льодовитий з'єднаний лише вузькою та мілкою (до 40-50 м) Бсринґовою протокою.
На північному заході Євразії береги Північного Льодовитого океану дуже порізані вузькими і довгими затоками, що мають назву фіордів. Найбільшим з них є Согнс-фіорд, що має довжину 204 м, а ширину - від 1,5 до 6 км. Висота берегів сягає 1500 м, а глибина затоки 1245 м.
Поміркуйте, чому на берегах деяких фіордів кільця для кораблів, які швартувались тут в епоху середньовіччя, тепер знаходяться на висоті 500 м.
Порівняйте розміри Північного Льодовитого та Індійського океанів.
Історія географічних досліджень океану. Ця частина земної поверхні через складні природні умови досліджувалася повільно. У XI ст. помори, що жили на берегах Білого моря, робили спроби плавати водами Північного Льодовитого океану, який вони називали Сту-деним морем. Заходили у води цього океану і нормани, які влаштовували свої поселення на території Ґренландії. Значний внесок у вивчення Арктики зробила Велика Північна експедиція першої половини XVIII ст. Наприкінці XVIII ст. експедицією Вітуса Бсринґа було укладено карту західної частини океану.
Кінець XIX та початок XX ст. стали періодом підкорення арктичних широт. Визначний норвезький мандрівник та дослідник Руаль Амундсен на шхуні «Йоа» пройшов північно-західним шляхом від Ґренландії до Аляски. До речі, саме він пізніше першим підкорив Південний полюс та вперше пролетів над Північним полюсом на літаку та дирижаблі. Першим на Північному полюсі побував американський дослідник Роберт Пірі.
У 1914 р. експедиція, якою командував Георгій Седов, з двома супутниками на трьох нартах почала похід до Північного полюса, але все закінчилося трагічно, дійшовши до 82° пн. ш. Седов помер від цинги. Велику наукову роботу з дослідження Арктики провела 1932 р. арктична експедиція на криголамі «Сибірякові під командуванням О. Ю. Шмідта. Були зроблені заміри глибин та товщини криги в різних частинах Північного Льодовитого океану.
У 1977 р. атомний криголам «Арктика» уперше в світі у вільному плаванні надводним шляхом досяг Північного полюса. Нагромадження криги в районі полюса сягали тоді чотирьох метрів. Зараз регулярні спостереження з борту судсн-криголамів проводять науковці США, Канади, Росії. Особливу цікавість викликає будова океанічного дна, яка дозволяє встановити приналежність островів у тектонічному відношенні до певних материків. В майбутньому це може бути використане для розмежування Північного Льодовитого океану і його багатств між країнами, кордони яких він омиває.
Геологічна будова та рельєф дна. Головна особливість рельєфу -це великий шельф. Він займає 50% площі океанічного дна. Найбільшої ширини (до 1,5 тис. км) шельф досягає поблизу берегів Євразії. Ложе знаходиться у центральній частині океану з глибинами понад 3 км. Продовженням Північноатлантичного хребта в Північному Льодовитому океані є неширокий хребет Ґакксля, який ділить ложе океану на дві частини, що належать до різних літосферних плит. Північніше лежить улоговина Амундсена, у межах якої і знаходиться Північний полюс.
Північний Льодовитий океан за кількістю островів посідає друге місце. Іноді вони утворюють цілі скупчення - архіпелаги. У Північному Льодовитому океані розташовані такі архіпелаги: Канадський Арктичний, Шпіцберген, Земля Франца-Йосифа, Нова Земля, Північна Земля, Новосибірські острови. Найбільшими островами є Ґренландія та Баффінова Земля. Проте типових океанічних островів тут немає. Чому? Ви мабуть здогадалися, що всі ці острови розташовані в межах материкової обмілини й побз'довані зі структур континентального типу. Лише острів Ісландія має вулканічне походження.
Клімат і води. Основні риси клімату визначаються положенням Північного Льодовитого океану у високих широтах, наявністю постійного крижаного покриву, просуванням повітряних мас і вод з Атлантичного й Тихого океанів. Клімат у цілому холодний, але тепліший за антарктичний.
Клімат Північного Льодовитого океану арктичний, тому зима тут холодна, сувора, вітряна. У центральних районах океану температура повітря зазвичай становить від -28° до -30° С, а в приатлантичній частині піднімається до -16°...-18°С (чому?). Над океаном дмуть сильні вітри, які під час штормів посилюються до 20-25 м/с. Літо також холодне, бо лід і сніг має високу відбиваючу здатність і багато тепла витрачається на його танення. Незважаючи на полярний день, температура повітря влітку в більшості районів від -10° до -12°С і не піднімається вище +5°С.
Взимку 9/10, а влітку 2/3 площі Північного Льодовитого океану вкрито дрейфуючою та нерухомою кригою. У морях Баффіна та Ґренландському наявність айсбергів є типовим явищем. Вони є небезпечними для судноплавства, адже 65% айсберга знаходиться під водою, а на поверхні ці гори льоду піднімаються на 70-100 м. Морськими течіями айсберги виносяться у більш низькі широти, де поступово тануть.
Органічний світ і природні ресурси. Суворі кліматичні умови визначають бідність органічного світу Північного Льодовитого океану як за видовим складом, так і за біомасою. Винятком є лише Норвезьке і Барснцове моря, які не замерзають і в найсуворіші зими (чому?). Кількість організмів і видова різноманітність зменшуються у напрямку до полюса.
Живі організми пристосувалися до суворих умов існування. Наприклад, багато видів рослинного планктону поселяються та живуть на нижніх занурених у воду поверхнях крижин. Тваринний світ більш різноманітний у європейській частині Північного Льодовитого океану. Деякі види мають гігантські розміри. Тут можна натрапити на гігантську медузу -ціанею, яка в поперечнику досягає 2 м, а довжина щупалець - кількох десятків метрів. До морських гігантів належать гігантський восьмипромсневий одиночний корал, морський павук (з кінцівками до ЗО см). Багато організмів -довгожителі, бо в холодних водах усі процеси сповільнюються. Так, мідії у Чорному морі живуть максимум до 6 років, а в Барснцо-вому - 25.
В районах теплих течій тварини представлені китами, рибами (оселедці, морський окунь, тріска, палтус, сайра), донними безхребетними (краби, молюски, раки-відлюдники). В дуже холодних морях і затоках риби не такі різноманітні. Там поширені ластоногі (моржі, тюлені, нерпа), а також білухи, кити, нарвали (занесені до Червоної книги).
На узбережжях арктичних островів гніздяться морські птахи, утворюючи пташині базари.
Спробуйте визначити, яке географічне, біологічне та екологічне значення пташиних базарів.
Мешканцем Північного Льодовитого океану небезпідставно вважають білого ведмедя. Адже більшу частину свого життя він проводить на дрейфуючій кризі.
Промисловими рибами океану є тріска, морський окунь, палтус, лосось, оселедець, а із ссавців промислове значення мають нерпа, білуха, морж, тюлень та інші.
Проблеми Арктики. Територію Північного Льодовитого океану з прилеглими до нього островами та ділянками півостровів, що заходять за межі Північного полярного кола, називають Арктикою. Однією з проблем Арктики є те, що вона поки що не може бути зоною миру, як Антарктида. На військових кораблях в Арктиці зберігається ядерна зброя, а на острові Нова Земля проводилися її випробування. Води Арктики забруднюються радіоактивними відходами. Арктика за міжнародними договорами поділена на полярні володіння окремих країн: Росії, США, Канади, Норвегії, Данії. Норвегія робила спробу перетворити Арктику в зону миру. На своєму архіпелазі Шпіцберген норвежці заборонили використовувати порти для військових кораблів, натомість дозволивши використовувати іншим країнам ці острови для наукової та господарської діяльності.
Північний Льодовитий океан порівнюють з величезним нафтогазоносним супсрбассйном. Видобуток нафти і газу вже ведуть США, Канада, Норвегія, Росія. Береги океану багаті на руди металів (золота, алюмінію, заліза). Проте розробка родовищ і транспортування нафти шкодить надзвичайно вразливій природі півночі. Зростає і транспортне значення океану. Північній морський шлях, який проходить по морях Північного Льодовитого океану, дозволяє швидко доставляти вантажі із Азії в Європу. Цей маршрут на 5 тис. км коротший ніж через Суецький канал.
1. Північний Льодовитий океан - найменший і найхолодніший з океанів. Він майже повністю розташований в межах Північного полярного кола.
2. Арктика почала інтенсивно досліджуватися з кінця XIX - початку XX ст. Сьогодні Арктика поділена між окремими країнами на полярні володіння.
3. Це найспокійніший океан землі. Тут не буває землетрусів, тропічних штормів, а потужна крига перешкоджає сильному хвилюванню.
4. Це єдиний океан, де відсутня перехідна зона земної кори. Більше половини площі дна океану займає континентальний шельф.
5. Рослинний і тваринний світ океану пристосувався до умов холоду. На островах океану типове явище - пташині базари.
1. Хто перший плавав водами Північного Льодовитого океану?
2. Чим рельєф дна Північного Льодовитого океану відрізняється від інших океанів?
3. Розкажіть як географічне положення визначає особливості температури та солоності вод Північного Льодовитого океану.
4. Що таке фіорди? Знайдіть на карті декілька з них.
5. У яких ділянках океану зустрічаються айсберги? Чому вони дуже небезпечні для мореплавців?
6. Які моря Північного Льодовитого океану мають найбагатшу фауну? Чому?
7. Які основні проблеми Арктики сьогодні?
Північний Льодовитий океан уперше виділив як окремий, у середині XVII ст. голландський географ Б. Вареніус і назвав Гіперборейським (Океан на крайній півночі). У 1845 р. Лондонське географічне товариство перейменувало його на Арктичний океан (Arctic Ocean). В багатьох країнах широко застосовується саме ця назва.
• Світовий океан поділяється на чотири океани: Тихий, Атлантичний, Індійський та Північний Льодовитий. Доцільне виділення також п'ятого - Південного океану.
• Дно океанів має складну геологічну будову, що включає океанічні рівнини, хребти, розломи та ін.
• Світовий океан значною мірою впливає на клімат планети, пом'якшує і зволожує його.
• Органічний світ океану вражає багатством та різноманітністю, але потерпає від господарської діяльності людини.
• Води океану є своєрідними «легенями планети», в них виробляється 70% кисню, що надходить в атмосферу.
1. Маріанський жолоб знаходиться в океані:
а) Північному Льодовитому; в) Індійському;
б) Тихому; г) Атлантичному.
2. Головною причиною виникнення течій у Світовому океані є:
а) нахил водної поверхні;
б) рельєф океанічного дна;
в) постійні вітри.
3. Течія Західних вітрів:
а) є найбільшою течією планети;
б) знаходиться у Північному Льодовитому океані;
в) є теплою течією.
4. До морів Атлантичного океану належать:
а) Середземне; б) Аравійське; в) Коралове; г) Карибське.
5. Поясніть, чому в холодну пору року Баренцове море поблизу берегів Кольського півострова не замерзає?
6. У яких районах Світового океану є крига?
7. Які водні маси мають найвищу солоність і чому?
8. Порівняйте географічне положення та природу Середземного та Карибського морів.
9. Порівняйте господарське використання вод Індійського та Північного Льодовитого океанів.
10. Створіть графічну модель одного з кругообігів течій у Тихому океані. Вкажіть назви течій і напрямки пануючих вітрів.
11. Наведіть приклад ланцюжка причинно-наслідкових зв'язків взаємодії Світового океану, атмосфери та суходолу. Спрогнозуйте зміни, які відбудуться внаслідок його порушення.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови