укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 61. Людина та інші тварини
15:05
§ 61. Людина та інші тварини

§ 61. Людина та інші тварини

1. Навіщо охороняти тварин?
Людина з'явилася як частіша тваринного світу, але з часом стала найвпливовішою частиною біосфери. Людська діяльність може призводити до знищення багатьох видів інших тварин.
Чому людині потрібно зберігати існування інших видів тварин? Певна частина видів тварин може бути корисною для людини. Деякі види можуть бути їжею, джерелом потрібних їй речовин чи необхідною складовою певних екосистем. Але цього замало. В останні десятиліття люди почали охороняти інші організми та природу загалом за їхню красу - це теж важлива причина!
Разом із тим існує багато видів тварин, що не приносять людині ніякої користі й не с особливо красивими. Існує навіть багато видів тварин, про які ми нічого не знаємо, адже науці відома лише частина сучасних видів тварин. Порушення природних екосистем призводить до знищення цих видів. Але вимирання будь-якого виду - незворотна втрата. Кожен із цих видів - наш родич і є наслідком еволюції, настільки ж тривалої, як і еволюція людини. Вчинок нашого виду, що знищив вид своїх родичів, можна порівняти з убивством або відмовою захистити від загибелі брата чи сестру. Кожна така втрата с трагедією.
Етика (сукупність моральних норм, що регулюють людську поведінку) давно визнала неприпустимість убивства іншої людини (крім особливих випадків, що, на жаль, можуть виникати під час захисту Батьківщини). Нам усім треба звикати жити за правилами екологічної етики, згідно з якою втрата інших видів вважається неприпустимою (мал. 402).
Що треба зробити, щоб унаслідок людської діяльності не зникали види тварин? Передусім - охороняти екосистеми, що є місцями їх існування (мал. 403).
2. Збереження природних ексистем Як молена зберегти природні екосистеми? Людина зберігає місця існування тварин на природних територіях, визначаючи їх як такі, що потребують охорони. Такими об'єктами є цінні екосистеми, особливо ті, що необхідні для виживання видів тварин та інших організмів, які перебувають у загрозливому стані.
Яку територію слід робити природоохоронною для збереження, наприклад, тварин лісу? Це має бути справжній ліс певного типу з характерним для цього типу складом рослин, тварин та інших організмів. Цей ліс має бути якнайменше ушкодженим діяльністю людини (наскільки це можливо у наш час). Він має бути досить великим, щоб у ньому могли існувати популяції як дрібних, так і великих тварин. Бажано, щоб він розташовувався так, аби тварини мали змогу з цієї території дістатися до інших лісів. Необхідно, щоб цей ліс можна було захистити від руйнівних наслідків людської діяльності...
Найвідоміші з територій під охороною - заповідники. Це наукові установи в природі, де можна проводити тільки дослідницьку роботу.
Нині в заповідниках України представлені майже всі типи її природних екосистем (мал. 404).
У природних заповідниках досліджують природні процеси без втручання в них людини, а в біосферних заповідниках, крім того, - взаємодію природних екосистем з людиною. У цих заповідниках вирізняють три зони. У першій, заповідній зоні людина лише досліджує природні процеси, не впливаючи на них. У другій зоні можна користуватися дарами природи, не порушуючи екосистеми, наприклад, збирати ягоди, заготовляти хмиз, ловити рибу. У третій зоні дозволяється змінювати природні екосистеми, тут можуть бути зорані поля й населені пункти.
Національні природні парки па відміну від заповідників організовуються не тільки для охорони природи, а іі для відпочинку людей. Призначення парків - показати красу природи, навчити людину спілкуватися з нею. Для цього території парків поділяють на три зони: абсолютно заповідну (заборонену для господарської діяльності й туризму), туристичну та господарську.
Найбільше в Україні заказників і пам'яток природи, які створюють для охорони окремих видів. Господарська діяльність і туризм тут дозволені, але обмежені з метою охорони природи.
3. Охорона окремих видів
Не завжди зникнення виду пов'язане зі знищенням екосистем. Існують види, які зникають у разі, коли в природі ще зберігаються придатні для них місця існування.
Так, мисливці можуть знищувати цінні види звірів і птахів, рибалки - промислові види риб. Осетрові риби (див. табл. в, с. 74) в Україні перебувають на межі вимирання. Частково це пов'язано з тим, що їхньому нересту заважають греблі. Утім, основна причина скорочення чисельності осетрових - браконьєрський (протизаконний) ііилоії (див. мал. 402). За виконанням законів, що захищають тварин, повинна стежити не лише держава, а й усі громадяни.
Повністю заборонено полювання на види, занесені до Червоної книги, - ті, яким загрожує зникнення. У Червоній книзі України налічується 542 види тварин, але, вірогідно, цей перелік не є вичерпним.
Деякі види страждають від того, що їх уважають чи вважали шкідливими. Так, ще 50 років тому для боротьби (насправді, не потрібної) з крапчастими ховрахами (мал. 405) залучали навіть школярів. Зараз його занесено до Червоної книги України.
Не існує видів, «шкідливих» узагалі, є лише види, що завдають людині шкоди в певних умовах. Чисельність небажаних у штучних екосистемах видів потрібно обмежувати, але в такий спосіб, щоб при цьому не знищувати інші види й не займати природні екосистеми.
В умовах, коли людина може знищити будь-який вид, особливе значення має охорона довкілля та поширення екологічної етики. Засобом охорони екосистем є створення природоохоронних територій (заповідників, національних парків тощо), а засобом збереження окремих видів - їх занесення до Червоної книги.
Екологічна етика; заповідник; національний природний парк; Червона
книга.
1. Навіщо охороняти ті види тварин, від яких немає ніякої користі?
2. Що треба змінити у ставленні українського суспільства до тварин?
3. Які природоохоронні території є у вашому регіоні? Чим вони примітні? Які рідкісні тварини мешкають на них?
4*. Що ви можете змінити у вашому житті, аби воно стало більш дружнім до живої природи та сприяло охороні тварин?
Біологічні знання та охорона природи
Останніми роками в суспільстві стає популярним прагнення змінити спосіб життя, щоб воно якнайменше завдало шкоди середовищу. На жаль, біологічні знання, які є основою охорони природи, поширюються дуже повільно.
Люди намагаються захищати красиві види тварин або ті, представники яких великі за розміром, не розуміючи, що необхідно захищати екосистеми...
Люди пропонують нездійсненні способи дій для охорони природи, і коли їх зусилля закінчуються невдачею, вони зневіряються...
Люди довіряють пропаганді, якою прагнуть нав'язати помилкові страхи (наприклад, перед генетично модифікованими продуктами) та помилкові ідеали (наприклад, так звану «органічну» їжу)...
Люди вірять рекламі, якщо вона стверджує, що певна технологія є «екологічною», хоча втрати для середовища при її реалізації є більшими, ніж при звичайному способі дій...
Люди намагаються будувати майбутнє так, щоб воно нагадувало їхні уявлення про минуле, а це неможливо...
...Дійсно, люди часто роблять багато помилок. У чому їх причина? У недостатніх біологічних знаннях.
Протягом вашого життя відносини людства з біосферою значно зміняться. Щоб ці зміни не були руйнівними, щоб ми могли пристосуватися до нового життя та зберегти те, що ми цінуємо, - учіть і прагніть розуміти біологію!

ГДЗ решебник 7 клас з  алгебри, української мови
Нові підручники 2015 року 7 клас з іноземної мови, світової літератури