укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 61. Основи охорони природи
14:06
§ 61. Основи охорони природи

§ 61. Основи охорони природи

Охорона тваринного світу України. Тваринний світ є національним багатством України, джерелом духовного та естетичного збагачення і виховання людей, об'єктом наукових досліджень, а також важливою базою для одержання промислової і лікарської сировини, харчових продуктів та інших матеріальних цінностей. Тваринний світ України є багатим і різноманітним. Тут мешкає 117 видів ссавців, 270 видів птахів, які гніздяться; 21 вид рептилій; 17 видів амфібій; 184 види прісноводних риб; 44 371 вид безхребетних. За останнє десятиріччя має місце зникнення окремих видів або проникнення на територію України нових. Причинами таких змін стану тваринного світу є ситуаційні зміни у землекористуванні, подальше забруднення навколишнього природного середовища, кліматичні зміни його стану.
Передусім для розробки охоронних заходів необхідно вивчити ті види рослин та тварин, яким загрожує зникнення. Понад ЗО країн світу (серед них і Україна) приєдналися до Всесвітньої стратегії охорони природи. її теоретичною базою є розуміння того, що стійкість окремих екосистем, а також усієї їх сукупності визначається їхнім видовим різноманіттям. Отже, чим більше видів входить до складу певної екосистеми, тим вона стійкіша. Кожний вид організмів є необхідним компонентом єдиної екосистеми нашої планети - біосфери.
В Україні постійно удосконалюється законодавство про охорону природи. Так, у Конституції України стверджується, що кожен громадянин зобов'язаний не завдавати шкоді природі та відшкодовувати завдані ним збитки. Питання щодо охорони природи, використання і відтворення об'єктів тваринного світу регулюються Законом України "Про тваринний світ", а збереження видів на території природоохоронних установ регламентуються законом "Про природно-заповідний фонд України". "З метою збереження тваринного світу в інтересах нинішнього і прийдешніх поколінь в Україні за участю підприємств, установ, організацій і громадян здійснюються заходи щодо його охорони, науково обґрунтованого, невиснажливого використання та відтворення" (преамбула Закону України "Про тваринний світ").
Останнім часом в Україні здійснюється Національна програма збереження біологічного різноманіття України. її теоретичною базою є розуміння того, що кожен вид організмів є необхідним і унікальним компонентом біосфери.
Природоохоронні території України - території, створені з метою охорони природних ландшафтів від надмірних змін внаслідок господарської діяльності людини на території України.
Найважливішими з таких об'єктів є заповідники, національні парки та заказники. Загальна площа природно-заповідного фонду України становить 2,8 млн га. Для збереження представників флори і фауни, відновлення чисельності тих видів, які знаходяться під загрозою зникнення, в Україні створено 200 територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Ці території мають не лише науково-практичне, пізнавальне, а й рекреаційно-культурне призначення.
Біосферні заповідники - природоохоронні науково-дослідні установи з міжнародним статусом. Це значні природні території що суворо охороняються, які не відчувають локального впливу перетворених людиною навколишніх ландшафтів. їх створюють для збереження в природних станах типових природних комплексів біосфери, здійснення фонового екологічного моніторингу, вивчення навколишнього природного середовища, його змін під дією антропогенних факторів.
В Україні існує 4 біосферні заповідники:
Біосферний заповідник Асканія-Нова є найдавнішим (заснований в 1874 році) в Україні. В заповіднику збереглись унікальні ландшафти степів України до їх змін в результаті господарської діяльності людини (мал. 186). Карпатський біосферний заповідник створений у 1968 році для збереження унікальних гірських ландшафтів Карпат. Заповідник включає в себе кілька масивів загальною площею 53630 га. В заповіднику збереглася унікальна флора й фауна Українських Карпат (мал. 187).
Чорноморський біосферний заповідник створений у 1927 році. Площа - 64806 га. Розташований на північному узбережжі Чорного моря охоплює акваторію та дрібні острови у Тендрівській і Ягорлицькій затоках (о. Вовчий, о. Кривий та інші). Заповідник охороняє величезні території масового гніздування птахів (мал. 188).
Дунайський біосферний заповідник почав своє існування з 1976 року. На території України він має площу 120000 га і продовжується в Румунії. Заповідник охороняє гирло Дунаю з його численними колоніями птахів (мал. 189).
Природні заповідники - території, які виділені для збереження й охорони типових чи унікальних природних комплексів і об'єктів.
Вони є науково-дослідними установами, які досліджують природні комплекси та їх компоненти, природні процеси і явища, здійснюють їх моніторинг; розробляють наукові основи та рекомендації з охорони природи. У межах природних
заповідників господарська діяльність не проводиться.
Заповідники є еталонами природи.
На території України є 17 природних заповідників загальною площею понад 160000 га. Найбільшими з них є Розточчя, Медобори, Канівський, Казантипський тощо (мал. 190).
Національні природні парки - території, які виділяють для збереження, відтворення, раціонального використання природних комплексів та об'єктів, що мають особливу екологічну, природоохоронну, історнко-культурну, естетичну й освітню цінність.
В Україні налічується більше 40 національних природних парків. Найбільше їх в Карпатах: Карпатський, Синевир, Сколівські Бескиди, Яворівський, Гуцульщина. Величезні площі займає національний природний парк Подільські Товтри в Хмельницькій області. Шацький природний заповідник створений на Поліссі. Коса Бирючий острів і східна частина Сиваської затоки належить до території Азово-Сиваського національного природного парку. На Лівобережній Україні створено національні природні парки Деснянсько-Старогутський, Ічнянський, Гомільшанські ліси, Святі гори (жал. 191).
Заказники - це природні території в яких зберігаються і відтворюються природні комплекси або їхні компоненти. На територіях земельні ділянки, водні та інші природні об'єкти, які оголошено заказником, мають режим охорони. Залежно від мети режиму охорони організовують лісові, зоологічні, гідрологічні, геологічні та ландшафтні заказники.
Пам'ятки природи - це окремі унікальні природні утворення, що мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне і пізнавальне значення, з метою збереження їх у природному стані.
У межах пам'яток природи забороняється діяльність, яка загрожує їх збереженню або призводить до їх деградації.
Унікальною є вся територія Північного Приазов'я, яка, на відміну від інших регіонів України, не зазнавала зледеніння. Тут збереглися численні види ендеміків, реліктів, цікавих геологічних об'єктів. Північне Приазов'я - частина Лівобережно-Придніпровської геоботанічної провінції, яку складають території Полтавської, Дніпропетровської, Запорізької і Донецької областей.
Щоб зберегти різноманіття тварин, рослин і грибів, потрібно не перетворювати природу, а жити з нею у злагоді, розвивати екологічне мислення - вміння аналізувати та ухвалювати господарські рішення з огляду на збереження та поліпшення навколишнього середовища. Збереження різноманіття тварин і рослин нашої планети є необхідною умовою збереження життя на ній. Це можливо лише за умов розвиненого екологічного мислення кожної людини.
Кожний вид організмів є необхідним компонентом єдиної екосистеми нашої планети - біосфери. Природоохоронні території України - території, створені з метою охорони природних ландшафтів від надмірних змін внаслідок господарської діяльності людини на території України. Найважливішими з таких об'єктів є заповідники, національні парки, заказники. Збереження тваринного світу, як національного багатства України можливе лише за умов розвиненого екологічного мислення сучасного та прийдешніх поколінь.
1. Яким є сучасний стан тваринного світу України? 2. Які охоронні заходи здійснюються урядом України та які природоохоронні закони ви знаєте? 3. Що таке природоохоронні території? 4. Які природоохоронні території знаходяться в Україні? 5. Що таке біосферний заповідник та чим він відрізняється від звичайного заповідника? Наведіть приклади. 6. Які національні парки вам відомі на території України?
Міні-проект
Заповідні території України.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі, іноземної мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я, геометрії