укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 62. Червона книга України
14:08
§ 62. Червона книга України

§ 62. Червона книга України

Перед людством нині гостро постає питання: як можна запобігти зникненню видів рослин і тварин та зберегти різноманітність органічного світу? Насамперед вчені складають списки видів, які потребують охорони, як на певній території, так і на всій нашій планеті. Для цього створені Міжнародна Червона книга та регіональні Червоні книги.
Червона книга України є офіційним державним документом про сучасний стан видів фауни України, які перебувають під загрозою зникнення, та про заходи щодо їх збереження і науково обґрунтованого відтворення. На основі цього документу розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на охорону, відновлення та раціональне використання природних ресурсів України.
У 1948 році з ініціативи Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) при ООН була створена Міжнародна комісія виживання. П'ять років відомі вчені багатьох країн світу збирали інформацію про вимираючих тварин, щоб потім скласти "Червону книгу фактів". Ідея створення Червоної книги ("Червона книга фактів") належить англійському зоологу професору Пітеру Скотту. Червона книга - це збірник фактів про унікальних представників флори й фауни нашої планети, над якими нависла загроза зникнення. З 1971 року Червона книга фактів прийняла сучасний вигляд. В ній передбачено п'ять категорій видів і підвидів тварин, які заносяться на різнокольорові сторінки. На її чорних сторінках знаходяться види, що вже зникли; на червоних - зникаючі види; на білих - рідкісні види; на жовтих - види, чисельність яких швидко скорочується; сірі - для невизначених видів; а на зелених - види, чисельність яких поновлена. Міжнародна Червона книга складається з кількох томів. Завдяки посиленій природоохоронній роботі вчених всього світу були створені національні Червоні книги.
В 1976 році створена Червона книга і в Україні. Після набуття Україною незалежності було випущене друге видання Червоної книги України: в 1994 році - том "Тваринний світ", в 1996 році - том "Рослинний світ". Друге видання нараховувало 382 види тваринного та 541 вид рослинного світу.
У 2009 р. вийшло третє видання Червоної книги України. До нього занесено 542 види тварин: гідроїдні поліпи (2 види), круглі (2) та кільчасті (9) черви, ракоподібні (31), павукоподібні (2) та багатоніжки (3), ногохвістки (2), комахи (226), молюски (20), круглороті (2) та риби (69), земноводні (8), плазуни (11), птахи (87), ссавці (68) (мал. 192). Відловлювання чи знищення цих тварин, а також руйнування місць їхнього проживання карається законами України. Кількість видів тварин у третьому порівняно з другим виданням збільшилась на 160 видів, а у другому порівняно з першим - на 297 видів. Таким чином, з урахуванням приблизно однакових проміжків часу між виданнями Червоної книги України, спостерігається певне уповільнення темпів зменшення втрати різноманіття окремих таксономічних груп фауни України. Разом з тим, викликає занепокоєння суттєве збільшення у Червоній книзі України кількості видів риб та ссавців.
Червона книга України - не констатація сумного факту трагедії тварин у нашій країні. Є приклади, коли завдяки піклуванню вчених, громадськості не лише збережено низку рідкісних видів тварин, але й поновлена їх чисельність (бобер, лось, тетерев та ін.) (мал. 193).
Червона книга України є офіційним державним документом про сучасний стан видів фауни України, які перебувають під загрозою зникнення, та про заходи щодо їх збереження і науково обґрунтованого відтворення. На основі цього документу розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на охорону, відновлення та раціональне використання природних ресурсів України.
1. Як була створена Міжнародна Червона Книга? Які сторінки є в цій книзі та що на них знаходиться? 2. Що таке Червона Книга України та які видання її ви знаєте? 3. Скільки видів тварин занесені до третього видання Червоної Книги? Як змінилася кількість видів тварин у третьому порівняно з другим виданням? Кількість яких видів хребетних тварин збільшилася і про що це говорить? 4. Чисельність яких видів тварин поновлена завдяки піклуванню вчених?
Підведемо підсумки. Вивчивши цю тему ви:
- навчилися визначати чинники середовища існування;
- з'ясували причини зменшення чисельності популяцій;
- можете описати передачу енергії в екосистемі та роль організмів у кругообігу речовин у природі;
- можете охарактеризувати взаємодію організмів між собою та з середовищем життя;
- навчилися визначати організми як продуценти, консументи і редуценти;
- дійшли висновку щодо важливості етичного ставлення до природи та 'її охорони.
Питання для самоперевірки знань з теми "ОРГАНІЗМИ І СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ"
І.Що є предметом вивчення екологи? Що розуміють під поняттям екологічне середовище?
2. Що таке екологічний фактор? Які існують види екологічних факторів?
З.Що таке обмежуючий фактор? Яку інтенсивність екологічного фактора називають оптимальною?
4.Яке значення у житті тварин та рослин відіграє світло?
5.Яке значення для тварин має температура?
6.Як живі організми пов'язані з водою?
7.Які екологічні фактори називають біотичними? Як співіснують живі організми у природі?
8.Поясніть поняття "антропічний фактор"
9.Які види діяльності людини шкодять природним екосистемам? Чим відрізняється вплив на довкілля людиною від впливу інших тварин?
10. Назвіть основні прояви екологічної кризи в Україні?
11. Яка природоохоронна робота ведеться в Україні?
12. Чому зникаючі види необхідно зберігати? Яку роль відіграє в цьому Червона книга?
13. Які заповідні території ви знаєте?
14. Яких відомих вам тварин занесено до Червоної книги України?
15. Що таке екологічне мислення та раціональне природ о користування?

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі, іноземної мови
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я, геометрії