укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 62. Єдність живої природи
15:06
§ 62. Єдність живої природи

§ 62. Єдність живої природи

1. Функціїтварин у біосфері
Ви закінчуєте вивчення курсу біології для 7 класу, що присвячений зоології. Та ви не закінчуєте вивчення біології. На початку курсу ми обіцяли вам, що з часом ви поглянете на екосистему, яка зображена на форзаці 1, по-новому. Упевніться, що це відбулося!
Ви дізналися багато нового про особливості окремих груп тварин, про їх різноманіття, а також будову, функціонування, поведінку та зв'язок із середовищем. Настав час оцінити роль тварин у біосфері в цілому.
Роздивіться схему, що відображає головні процеси, які відбуваються в біосфері (мал. 406). Усі організми поділяються на автотрофів і гетеротрофів. Ці дві основні групи відповідають одна одній! Ресурси для гетеротрофів - це те, що виробляють автотрофи. Ресурси для автотрофів - відходи життєдіяльності гетеротрофів і сонячне світло. Завдяки цим взаємодіям у екосистемах відбувається колообіг речовин. Синтез органіки змінюється її розкладом. І перший, і другий процеси дають життя певним групам організмів. Цей нескінченний процес потребує витрат енергії. Потік енергії, що проходить крізь екосистеми, забезпечує Сонце.
2. Коротка історія життя на Землі
Розгляньте схему, на якій показано шкалу часу та головні події в історії життя на Землі (мал. 407). Сонячна система, частиною якої є наша планета, утворилася, коли Всесвіт був уже досить давнім.
Точно визначити, чи існувало життя на Землі з утворень перших осадових порід неможливо. Такі породи з'явилися 3,7 мільярди років тому - і в них уже знайшли сліди бактерій!
Більшу частину історії нашої планети на ній переважали саме бактерії. Процеси на Землі нагадували ТІ, що були показані на схемі (мал. 406), за одним винятком: і створення органіки, і її руйнування виконували бактерії. Еволюція життя йшла, але, за сучасними мірками, дуже повільно.
Близько 670 мільйонів років тому на Землі масово з'являються багатоклітинні евкаріотичні організми, і тварини - у тому числі. З цього часу еволюція життя на Землі майже безперервно прискорюється. Річ у тому, що тварини - найактивніша частина сучасного життя. «Гонка озброєнь» між хижаками та їхніми жертвами примушує обидві сторони виробляти нові пристосування. Прискорена еволюція тварин позначається і на інших групах живих істот. Рослини, які можуть бути з'їденими тваринами, із часом отримують нові пристосування, щоб цьому запобігти. Крок за кроком на Землі ставало дедалі більше видів, між ними розвивалися все складніші та різноманітніші стосунки. На малюнку 408 показано, як змінювалося різноманіття життя на Землі. Мірою цього різноманіття є кількість родів, що існували на планеті.
З перебігом часу серед тварин з'являлися ті, що мали все більш складну будову та більш гнучку поведінку. Зовсім нещодавно (у тому масштабі часу, який ми розглядаємо) на Землі з'являється вид із надзвичайно складною поведінкою - наш вид. Його найдавніші представники мають вік близько 200 тисяч років. 60-70 тисяч років тому почалося розселення нашого виду з Африки, де він виник, по всій Земній кулі.
Трикутниками на малюнку 408 позначені епохи вимирань. Поширення на Землі людини викликало ще одну епоху вимирань. На нашу думку, унаслідок людської діяльності види зникають досить повільно. На жаль, у масштабі еволюції це відбувається майже блискавично. Як цей процес буде розвиватися в майбутньому - залежить, крім іншого, від вас.
Будемо сподіватися, що людина розвиватиметься як частина біосфери. Запорукою нашого майбутнього стане гармонійне співіснування з живою природою. Щоб досягти цієї великої мети, потрібні глибокі знання, зокрема знання з біології.
Добігає кінця навчальний рік. Сподіваємося, що ви впевнилися, якою цікавою та важливою наукою є біологія. Ми переконані що, та її галузь, яку ви вивчали цього року, - зоологія, є особливо захоплюючою. Тож маємо надію, що ваше знайомство з нею не обмежиться тільки підручником.
Читайте додаткову літературу, дивіться науково-популярні фільми, шукайте корисну інформацію в Інтернеті.
Працюйте - і не буде завдань, які ви не зможете вирішити!

ГДЗ решебник 7 клас з  алгебри, української мови
Нові підручники 2015 року 7 клас з іноземної мови, світової літератури