укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 20 » § 63. Забруднення навколишнього середовища
14:11
§ 63. Забруднення навколишнього середовища

§ 63. Забруднення навколишнього середовища

Види забруднення навколишнього середовища. Ще на початку XX ст. вчені констатували зміни у біосфері внаслідок значної кількості шкідливих викидів та наявності отруйних хімічних речовин. Сьогодні ж негативні наслідки антропогенного впливу на географічну оболонку такі значні й масштабні, що їх уже визначають як екологічну кризу.
Екологічна криза - це порушення взаємозв'язків в системі географічної оболонки, що викликані діяльністю людини і загрожують її існуванню як виду.
Однією з причин екологічної кризи є забруднення навколишнього середовища. Під ним розуміють надходження у довкілля речовин, що негативно впливають на представників органічного світу та середовище їхнього існування. Виділяють механічне, фізичне, хімічне та біологічне забруднення. Будь-яке забруднення завдає шкоди природним комплексам, а надмірне забруднення призводить до їх руйнування і загибелі.
До механічного забруднення відносять накопичення твердих відпрацьованих частинок, що мають природне походження (наприклад, пил), а також сміття. Основними джерелами механічного забруднення є промислові підприємства та сама людина.
До фізичного забруднення належать різноманітні коливання, що впливають на життя організмів. Це шум, вібрація, зміна теплових, електромагнітних та радіаційних умов. Джерелами фізичного забруднення є електроенергетика, транспорт, великі промислові підприємства, передавачі сигналу мобільного зв'язку.
Радіаційне забруднення є різновидом фізичного. На дослідних полігонах випробовується ядерна зброя, що забруднює всю біосферу Землі. Такі дослідження проводять в основному Росія, США, Китай, Франція, Велика Британія. Радіаційне забруднення може виникати і в результаті аварій на атомних електростанціях.
Хімічне забруднення здійснюється речовинами штучного походження. На сьогодні 50 тис. хімічних речовин, які використовує людина, згубно впливають на здоров'я. Вони потрапляють в атмосферу, літосферу, гідросферу, біосферу, починають вступати в хімічні реакції з іншими сполуками - так порушується нормальний розвиток природних процесів.
Біологічним забрудненням є поширення організмів, пов'язаних із життєдіяльністю людства або створених у результаті генетичних експериментів. Таким чином, були створені бактеріологічна зброя та генетично модифіковані організми.
Міжнародне співробітництво у розв'язанні екологічних проблем. Як захистити довкілля? Це питання турбує спеціалістів із багатьох країн. Експерти Організації Об'єднаних Націй вважають, що зусилля щодо подолання глобальних екологічних проблем мають бути спрямовані на:
- дослідження першопричин екологічної кризи;
- боротьбу з її наслідками;
- оцінку глобального ризику;
- залучення широкої громадськості;
- забезпечення засобів правового регулювання;
- інвестування в наше майбутнє.
Під егідою ООН створено десятки міжнародних організацій, які займаються охороною довкілля та вирішенням екологічних проблем. Серед них провідною є спеціалізована установа Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) з штаб-квартирою в Найробі (Кенія), яка покликана координувати і частково фінансувати дії держав в цій діяльності. Вона опікується найбільш гострими проблемами глобальної екологічної кризи: зміною клімат}', опустслюванням землі, деградацією ґрунтів, вирубкою лісів, скороченням запасів прісної води, забрудненням океану, скороченням біологічного різноманіття. Одним з починань ЮНЕП стало створення всесвітньої мережі стеження (моніторингу) за станом і змінами навколишнього середовища.
Екологічні проблеми глобального характеру покликаний розв'язувати також Міжнародний союз з охорони природи та природних ресурсів (МСОП) з штаб-квартирою в Швейцарії. Саме він видає так звану Червону книгу, в яку заносять рідкісні та зникаючі види живих організмів, що потребують охорони. Проблемою збереження біологічного різноманіття Землі займається міжнародна громадська організація Всесвітній фонд охорони природи (ВВФ або англ. WWF), емблемою якого є велика панда.
У більшості країн світу започатковано різноманітні громадські природоохоронні («зелені») рухи. Наприклад, в Україні це - «Зелений світ», в Італії - «Довкілля», в Австралії - «Мільярд дерев». Однак найвідомішою з природоохоронних організацій є міжнародна «Ґрінпіс». Вона займається пропагандою екологічного способу життя і здійснює багато корисних акцій та протестів, які стосуються охорони тваринного світу, вод Світового океану, припинення ядерних випробувань та торгівлі відходами (див. мал. 190).
Отже, щоб вирішити екологічну проблему, вкрай необхідні зусилля усього людства. Щодо шляхів її вирішення існують найрізноманітніші думки, які можна об'єднати у дві протилежні групи. Песимісти заперечують можливість поступального розвитку людства за існуючих темпів зростання чисельності населення і економіки, посилення забруднення довкілля. Вони пропонують обмежити (гальмувати) чи навіть зупинити техніко-скономічний розвиток суспільства. Оптимісти відстоюють можливість збереження масштабів економічного розвитку за умови забезпечення суворих заходів захисту природного середовища та раціонального природокористування. А також організації процесів виробництва і споживання на основі безвідходних технологій. 
1. Екологічна криза виявляється у порушенні взаємозв'язків в системі географічної оболонки під впливом людської діяльності.
2. Забруднення довкілля буває механічним, фізичним, хімічним та біологічним. Дуже небезпечним є радіаційне забруднення як різновид фізичного.
3. Провідну роль у розв'язанні екологічних проблем та природоохоронній діяльності відіграє ООН, завдяки якій створено десятки міжнародних організацій. Серед них важливою є Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).
4. Для розв'язання екологічних проблем необхідно залучати широкі кола громадськості. Дієвими громадськими організаціями в галузі охорони довкілля є Всесвітній фонд охорони природи та «Ґрінпіс».
1. Охарактеризуйте основні види забруднення довкілля.
2. Як можуть підприємства обробної промисловості, що здійснюють викиди лише через труби в атмосферу, забруднювати: а) ґрунти; б) води Світового океану?
3. Назвіть джерела радіаційного забруднення довкілля.
4. Підготуйте доповіді про забруднення:
а) ґрунтів; б) повітря; в) вод суходолу; г) океанічних вод.
5. Які основні напрями міжнародних зусиль з охорони довкілля запропоновано ООН?
6. Які природоохоронні організації та громадські «зелені» рухи Вам відомі?
7. Як Ви розумієте вислів «Мертвий океан - мертва планета»? Запропонуйте свій план збереження природи Світового океану.
8. Напишіть лист - звернення до однієї з природоохоронних організацій, в якому обґрунтуйте необхідність створення нового заповідника або національного парку на одному з материків. Вкажіть його географічні координати. На конверті намалюйте емблему цієї природоохоронної території і не забудьте про Вашу адресу для листування.
За оцінками експертів міжнародної організації охорони тварин, кожні 20 хвилин у світі зникає один вид рослин або тварин і кожен четвертий вид тварин зник за останні 35 років. 70% рослин і чверть ссавців постали перед загрозою зникнення. Доведено, що такого швидкого вимирання видів не було від часу зникнення динозаврів. Чи може черга на вимирання дійти й до людини як біологічного виду, чи не повторимо ми долю динозаврів?
Організація «Ґрінпіс» активно бореться проти генетично модифікованих організмів (ГМО). Що цс за організми? На перший погляд, цс звичайні чайний кущ, кавове дерево або рис, але завдяки генній інженерії у них вживлено чужорідні клітини. Наприклад, у чай вжив-люють клітини медузи, щоб його не їли шкідники. Щоб не псувалася кукурудза, у неї вживлюють клітини скорпіона тощо. Наслідки дії таких експериментів ще не вивчені. Однак такі чай, кукурудза, картопля і рис вже подорожують по світу. В Україні прийнято закон про спеціальне маркування продуктів, що містять ГМО.
• Людське суспільство, пройшовши тривалий період розвитку, не може існувати без природних ресурсів. Воно двояко впливало на природне середовище материків і океанів:
- з одного боку, були виведені сорти культурних рослин і породи домашніх тварин;
- з другого боку, людство руйнувало і руйнує довкілля, забруднюючи
і знищуючи його.
• Під впливом господарської діяльності людини більша частина природних ландшафтів перетворена на антропогенні.
• Екологічна проблема є однією з найважливіших глобальних проблем людства. Вона виникла в результаті нераціонального (неправильного) природокористування і для її вирішення потрібні зусилля усієї світової спільноти та міжнародне співробітництво.
• Завдяки ООН та громадським «зеленим» рухам звернено увагу світової громадськості на екологічні проблеми людства. Вони можуть бути вирішені шляхом переходу до раціонального (правильного) природокористування.
1. Визначте, які природні ресурси належать до невичерпних: а) ліси; б) повітря; в) ґрунти; г) залізна руда.
2. Визначте, які природні ресурси належать до вичерпних: а) космічні; б) корисні копалини; в) водні; г) кліматичні.
3. Радіаційне забруднення є різновидом:
а) механічного; б) фізичного; в) хімічного; г) біологічного.
4. З переліку міжнародних природоохоронних організацій виділіть ту, яка створена ООН:
а)МСОП; 6)ЮНЕП; в) «Ґрінпіс»; г)ВВФ.
5. Поясніть як утворюються антропогенні ландшафти. Наведіть приклади.
6. Якими найбільш гострими екологічними проблемами опікуються міжнародні природоохоронні організації?
7. Який вплив здійснює сільське господарство на природу?
8. Охарактеризуйте використання ресурсів прісної води. Які екологічні проблеми при цьому виникають?
9. Чим раціональне природокористування відрізняється від
нераціонального? 10. Які основні види і джерела надходження забруднення у довкілля? Яким чином їх можна уникнути?
Яким чином господарська діяльність людини на материках заподіює шкоду природі Світового океану? (Зобразіть у вигляді причинно-наслідкових ланцюжків) 12. Чому екологічна проблема належить до глобальних проблем людства? Які є шляхи її вирішення?

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України, музичного мистецтва
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри, української мови