укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 5 » § 6. Досягнення успіху
14:40
§ 6. Досягнення успіху

§ 6. Досягнення успіху

Повтори те. що знаєш
Закінчи речення. И
Успіх — це ...
Для досягнення успіху людині треба ...
Прочитайте притчу Дональда Біссета.
Дракон Комодо
Жив-був на світі дракон. Звали його Комодо. Він умів вивергати вогонь, і тому мешканці міста його боялися. Зачувши його кроки, всі розбігалися й ховалися. А не почути було неможливо, бо Комодо носив три пари взуття, адже у дракона було аж шість ніг! І всі шість черевиків разом та ще кожен черевик окремо жахливо рипіли.
Якось Комодо зустрів дівчинку Сюзі, яка його анітрохи не злякалася.
—  Навіщо ти вивергаєш вогонь? — запитала вона.— Ти ж усіх лякаєш!
—  Ну,— відповів дракон,— я... не знаю. Якось не думав про це. А що, більше не треба лякати?
—  Звичайно, не треба,— сказала Сюзі.
—  Гаразд, не буду,— пообіцяв Комодо.
Вони попрощалися, і Сюзі пішла додому. Уже сутеніло, а ліхтарник Чарлі чомусь не запалював вуличних ліхтарів, і перехожі не бачили дороги.
Виявилося, що він навіть не підводився цього дня із ліжка. Чарлі дуже втомився напередодні й не встиг ще як слід відпочити. Він спав і жував уві сні бутерброд.
А мер міста сер Вільям дуже сердився.
І тут Сюзі спало на думку, що треба робити. Вона побігла до печери Комодо і привела дракона в місто. Вони вдвох обійшли всі вулиці, дракон вивергав вогонь і запалював ліхтарі.
Жителі міста дуже зраділи і з того часу зовсім не боялися дракона. І кожен рік, коли ліхтарник Чарлі їхав у відпустку, вони кликали Комодо запалювати на вулицях міста ліхтарі.
Чому дракона Комодо спочатку всі боялися,  а потім полюбили?
Я   ХОЧУ  ДІЗНАТИСЯ
Як досягти успіху?
Знайди у словничку (с.  141) слово філософ. Довідайся його значення.
Ознайомся з думкою інших людей
Прочитай розповідь про відому людину.
У Стародавньому Китаї жив філософ Конфуцій. Народився він у знатній, але збіднілій родині. Батько його був хоробрим воїном і відзначався великою фізичною силою. Він загинув, коли Конфуцію було всього три роки. Мати померла, коли хлопцеві виповнилося шістнадцять. Дитинство Конфуція було важким і бідним, але це не завадило йому стати освіченою людиною.
У часи, коли жив Конфуцій, бути освіченим означало володіти шістьма видами мистецтв: виконувати ритуали (правила поведінки), розуміти музику, стріляти з лука, управляти колісницею, вміти читати і знати математику, тобто вміти рахувати.
Спочатку Конфуцій був чиновником (державним службовцем), а потім заснував першу в Китаї приватну школу. За переказами, у нього було три тисячі учнів. Він ділився з ними своєю мудрістю і невдовзі став дуже знаменитим. До нього за порадою часто зверталися правителі давньокитайської держави.
Чого ж навчав Конфуцій?
Він вважав, що кожна людина повинна чесно робити свою справу, бути доброю та справедливою й жити за таким правилом: «Чого собі не бажаєш, того не роби іншим». У сім'ї мають бути добрі стосунки: старші люблять молодших і піклуються про них, а молодші шанують своїх батьків.
Після смерті Конфуція на його честь у Китаї було побудовано кілька храмів. Будинок мудреця перетворено на музей. Учення Конфуція поширилося не тільки в Китаї, але й по всьому світу.
Багато висловів Конфуція стали крилатими. їх часто вживають сучасні китайці. Наприклад: «Серед трьох, що йдуть, напевно, знайдеться той, хто гідний стати моїм учителем» (тобто у кожного є свої достоїнства, тому люди повинні вчитися один в одного).
Хто такий філософ? Чого навчав Конфуцій? Поясни вислови Конфуція.
«Лише те помилка, що не можна виправити».
«Вчитися і не розмірковувати — марно втрачати час, міркувати і не вчитися — згубно».
Я  ДІЗНАВСЯ, ЩО
•  досягти успіху можна різними шляхами;
•  знання мають велике значення в житті людини.
Я   ПРАГНУ
•  стати освіченою людиною.