укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 6. Клімат материків
11:07
§ 6. Клімат материків

§ 6. Клімат материків

Пригадайте, що спільного між погодою і кліматом. А чим вони відрізняються? Від чого залежить кількість сонячного тепла, яку отримує земна поверхня? КліматотвірнІ чинники. З усієї різноманітності чинників утворення клімату виокремлюють три головних: радіаційний, циркуляційний та чинник підстилаючої поверхні.
Радіаційний чинник пов'язаний з нерівномірним розподілом кількості сонячної радіації, тобто тепла і світла, що надходять до земної поверхні.
Пригадайте,чому кількість сонячної радіації, що надходить на земну поверхню, нерівномірна?
Як змінюється кількість сонячної радіації від екватора до полюсів?
Радіаційний чинник значною мірою визначає температуру повітря. Як Ви вже знаєте, кількість сонячної радіації, що отримує земна поверхня, залежить від кзпга падіння сонячного проміння. На екваторі кількість сонячної радіації велика упродовж року. Біля полюсів земна поверхня отримує майже втроє менше сонячної радіації.
Зміна кількості сонячної радіації визначає перебіг температур повітря у нижніх шарах атмосфери упродовж року. Варто зазначити, що в тропічних широтах температури повітря дещо вищі ніж на екваторі. Цс пояснюється тим, що біля екватора хмарність вища, верхня межа хмарності відбиває 24 % сонячної радіації. У тропічних широтах Землі - хмарність нижча, тож надходження сонячного тепла більша і температура повітря вища. Отже, визначальним чинником формування клімату є кількість сонячної радіації, яку отримує земна поверхня.
Порівняйте карти на мал. 16 і 17. Як змінюється кількість сонячної радіації та температури повітря від екватора до полюсів? На яких широтах спостерігаються найвищі температури повітря? Поясніть, чому.
Циркуляційний чинник пов'язаний з переміщенням повітря, яке спричиняє перенесення тепла й вологи між різними широтами, океаном і суходолом.
Горизонтальні та вертикальні переміщення повітря в атмосфері Землі називають атмосферною циркуляцією. На різних широтах рух повітря має свої особливості.
У районі екватора земна поверхня отримує велику кількість сонячного тепла і швидко прогрівається. Повітря нагрівається від землі, стає легким і піднімається вгору. Піднявшись, воно охолоджується, водяна пара перетворюється на крапельки води - утворюються опади (мал. 18). В екваторіальних широтах упродовж року спостерігаються висхідні потоки повітря і, відповідно, утворюється пояс низького тиску.
У тропічних широтах охолоджене важке повітря постійно опускається на достатньо нагріту сонячними променями земну поверхню. Прогріваючись, повітря віддаляється від стан}' насичення, при якому можуть утворюватися опади. Тому тут упродовж року випадає мало опадів і утворюється пояс високого тиску.
В арктичних та антарктичних широтах, де кут падіння сонячного проміння завжди невеликий, земна поверхня переохолоджена. Повітря протягом року залишається холодним і важким. Внаслідок цього у цих широтах формується пояс високого тиску.
Між тропічним та арктичним (антарктичним) поясами високого тиску в помірних широтах сформувався пояс низького тиску повітря (мал. 18). 
Внаслідок того, що над земною поверхнею існують пояси високого та низького тиску повітря, утворюються постійні вітри: північно-східний і південно-східний пасати, західні вітри та східні полярні вітри.
Уважно розгляньте схему загальної циркуляції атмосфери на мал. 18 і з'ясуйте, з яких поясів тиску і до яких поясів спрямовані постійні вітри.
Повітряна маса - цс великий об'єм повітря, що має відносно однорідні властивості і рухається єдиним потоком. Переміщуючись на великі відстані, повітряні маси зберігають свої властивості (температуру, вологість, прозорість). Певних властивостей повітряні маси набувають у районах свого формування. Повітряна маса вважається теплою, якщо вона рухається на холоднішу ділянку земної поверхні. Холодною повітряну масу називають тоді, коли вона рухається на теплішу ділянку земної поверхні. При цьому властивості повітряної маси можуть поступово змінюватися. Наприклад, тепла повітряна маса поступово охолоджується, а волога стає сухішою.
Виокремлюють чотири типи повітряних мас (за кліматичними поясами, в яких вони сформувалася): екваторіальні, тропічні, помірні та полярні. Усі типи повітряних мас, крім екваторіальних, поділяють на підтипи - морські і континентальні. Морські повітряні маси формуються над океанами, а континентальні - над материками.
Переміщуючись, повітряні маси переносять тепло й вологу, а також урізноманітнюють погоду в кожній місцевості. Рухаючись від екватора до полюсів, повітряні масиприносять потепління. Припсрсміщенніу напрямку від полюсів до екватора повітряні маси спричиняють похолодання. Морські повітряні маси приносять вологу на суходіл у вигляді дощу чи снігу.
Чинник підстилаючої поверхні пов'язаний з неоднорідністю земної поверхні. Істотний вплив на клімат має чергування водної поверхні і суходолу. Водні маси повільно нагріваються і повільно втрачають тепло. Тож океан пом'якшує клімат узбережних територій материків, тобто зиму робить теплішою, а літо - прохолоднішим. Крім того, істотно впливають на клімат узбережних територій океанічні течії. Теплі течії сприяють випадінню опадів на узбережжях материка, а холодні - формуванню посушливого клімату.
За «Кліматичною картою світу» визначіть, які узбережжя материків добре зволожені, а які - ні. Зробіть висновок щодо впливу океанічних течій на клімат материків.
Важливим елементом підстилаючої поверхні є рельєф місцевості. По-перше, в гірських районах температура повітря знижується з підняттям у гору. Це пояснюється тим, що зі збільшенням висоти земної поверхні її здатність утримувати тепло зменшується і вона його швидко випромінює, залишаючись холодною.
По-друге, пасма гір перешкоджають переміщенню повітряних має, а рівнинні території сприяють їхньому просуванню на великі відстані.
За фізичною та кліматичною картами світу з'ясуйте, чому в Північній Америці переважна кількість опадів випадає на сході?
По-третє, земна поверхня частково відбиває сонячну радіацію, яку отримує. Найбільше відбиває сонячні промені поверхня, що вкрита снігом та льодом - 90 %, піски відбивають ЗО 35 %, а трава 20 %. Найменше відбивають сонячну радіацію чорнозем (9-18 %) та водна поверхня (5 %, за умови великого кута падіння сонячних променів).
Кліматичні пояси та типи клімату. Кліматичні пояси - це великі ділянки земної кулі, що вирізняються відносно однорідним кліматом.
Виокремлюють сім основних кліматичних поясів (екваторіальний, тропічний, помірний, арктичний та антарктичний), в яких формуються екваторіальні, тропічні, помірні, арктичні та антарктичні повітряні маси. Кліматичні пояси змінюються від екватора до полюсів.
Крім основних, розрізняють перехідні кліматичні пояси, до яких належать: субекваторіальний, субтропічний, субарктичний і субантарктичний. У ці пояси надходять повітряні маси із сусідніх кліматичних поясів залежно від пори року.
Розгляньте карту кліматичних поясів світу. Які повітряні маси панують у субарктичному та субантарктичному поясах влітку та взимку.
У межах кліматичних поясів виокремлюють кліматичні області. Кожному кліматичному поясу, або кліматичній області, якщо такі є в межах цього поясу, відповідають певні типи клімату. Тип клімату характеризують такі показники:
♦ кількість сонячної радіації;
♦ середня температура найтеплішого та найхолоднішого місяця;
♦ річна амплітуда температур;
♦ переважаючі повітряні маси;
♦ середньорічна кількість опадів та їх випадання упродовж року.
В екваторіальному, арктичному та антарктичному кліматичних поясах упродовж року панують однакові повітряні маси, тому для цих поясів характерні відповідні типи клімату: екваторіальний, арктичний та антарктичний. У субекваторіальному, тропічному, субтропічному, помірному, субарктичному та субантарктичном}' кліматичних поясах виокремлюють кліматичні області, кожна з яких має свій тип клімату.
Уважно розгляньте карту «Кліматичні пояси світу» та, користуючись легендою карти, визначіть, які типи клімату є в кожному з кліматичних поясів.
Користуючись ресурсами Інтернету, знайдіть відповіді на запитання:
1. Які особливості екваторіального та тропічного кліматів Землі?
2. Чим відрізняються клімати різних кліматичних областей помірного кліматичного поясу?
Що спільного й відмінного між кліматами перехідних кліматичних поясів? Порівняйте циркуляцію атмосфери в екваторіальних, тропічних, помірних та полярних широтах.
Висновки
1. Основні кліматотвірні чинники: радіаційний, циркуляційний, підстилаючої поверхні.
2. Виокремлюють сім основних і шість перехідних кліматичних поясів.
3. Тип клімату характеризують такі показники: кількість сонячної радіації, середня температура найтеплішого та найхолоднішого місяця, річна амплітуда температур, переважаючі повітряні маси, середньорічна кількість опадів та їх випадіння упродовж року.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри