укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 10 » 6. Що таке архітектура
12:57
6. Що таке архітектура

6. Що таке архітектура

Архітектура, мабуть, найпопулярніший вид мистецтва. Кожен із нас стикається з ним постійно. Сьогоднішній урок відбудеться на вулиці. Ми побачимо велику кількість прикладів архітектури, які можна віднести до багатьох її різновидів (адже архітектура, як і інші види мистецтва, також має свої різновиди. Детальніше ми розглянемо їх далі).
Отже, ми на вулиці. Вздовж неї - будинки. Мабуть, вони трохи або помітно відрізняються один від одного. І кожен з них є прикладом архітектури. Спробуйте пригадати той шлях, яким ви щодня йдете до школи. Будинок кожного з вас також є прикладом архітектури. Що є навколо нього? Дитячий чи спортивний майданчик? І це є прикладами архітектурних споруд. Якщо ви мешкаєте у старовинному місті, то можете побачити в ньому будинки, яким кілька століть!
А може, поряд з вашою вулицею розташований парк? Парки також належать до одного з різновидів архітектури. У парку можуть бути містки, альтанки чи фонтани - усе це так звана архітектура малих форм, так само, як і кіоск, у якому ви купуєте журнали або цукерки, і зупинка, на якій чекаєте на автобус. Вулиця приводить вас на площу. Планування площі - одне із завдань, які вирішують архітектори.
Відкриємо вам невелику таємницю: через певний час ви також випробовуватимете свої сили в проектуванні парків і майданчиків.
Якщо ви живете не в місті, а в селі, прикладів архітектурних споруд навколо вас буде не менше - хати і господарські споруди, школа, магазин. Можливо, недалеко від вашого села зберігся старовинний маєток з парком, який «пам'ятає* чимало гостей - відомих поетів, письменників, художників. А церква - яка вона урочиста й ошатна! Адже впродовж століть саме до будівництва церков ставилися з особливою серйозністю й відповідальністю, і сучасна архітектура шанобливо зберігає ці традиції.
А ще пригадайте, що ви бачили під час екскурсій на літніх канікулах - старовинні собори, могутні фортеці, урочисті палаци (фото деяких з них ви можете побачити в нашому підручнику). І вокзал, на який приїхали після канікул, - це також приклад архітектури. І, нарешті, усе ваше село чи місто - це твір архітектури!
Отже, латинським словом «архітектура» називають мистецтво проектування і будівництва. Архітектура - це будівлі і споруди, що формують середовище для життя і діяльності людей.
Фахівця з архітектури називають архітектором (з давньогрецької означає "головний будівничий"). Це дуже цікава і водночас надзвичайно складна професія. Архітектор має володіти знаннями не лише з мистецтва, а й з техніки і науки, зокрема з таких дисциплін, як теоретична механіка, організація будівельних робіт, економіка будівництва, будівельна фізика.
Спочатку архітектор створює проект, тобто умовне зображення, й описує майбутню споруду. На проекті зображують її план (вигляд згори), фасад (вигляд спереду) і вигляд збоку. Крім того, наводяться креслення вертикальних перерізів будівлі - проекції розрізів, які дають можливість краще уявити її внутрішній вигляд. Проектна мова досить специфічна, для того щоб «прочитати» архітектурне креслення, а тим більше уявити майбутню споруду загалом, треба володіти спеціальними знаннями.
Чіткіше уявлення про майбутню споруду можна отримати, розглядаючи її макет - зменшену копію. При цьому архітектурний макет відтворює не лише саму споруду, а й місцевість, на якій вона має бути побудована, наприклад схили, пагорби.
Тепер справжнім помічником архітектора є комп'ютер. Адже за допомогою комп'ютерної графіки можна не лише створити креслення, а й з'являється можливість розглядати проект з усіх боків під різними кутами, «перерізати» його в будь-яких напрямках, навіть здійснити подорож інтер'єрами ще не збудованої споруди.
У сучасному будівництві архітектор постійно співпрацює з інже-нером-конструктором та іншими спеціалістами - інженерами з опалення й вентиляції, водопостачання, електрики та слабкострумового обладнання, вертикального планування, а також з механіками, технологами, економістами та ін.
Тільки після цього розпочинають власне будівництво. Зведення архітектурної споруди починається з фундаменту. Потім зводять стіни та інші конструктивні елементи - балки, колони, арки, які накриваються дахом. Цю роботу ведуть за заздалегідь спланованим проектом, у якому архітектор враховує розміщення вікон і дверей.
Призначення архітектурних творів насамперед практичне. Проте, крім користі та надійності, архітектор дбає про гармонійне співвідношення складових споруди, її красу. Саме тому архітектура вважається не тільки наукою, а й мистецтвом.
Може здатися, що в розпорядженні архітектора, який створює проект нової будівлі, є лише один художній засіб - матеріал. Насправді споруди, побудовані із цегли, мармуру і дерева, мають дуже різний вигляд і справляють різне враження. Але, крім матеріалу, архітектор оперує багатьма іншими художніми засобами. Мова архітектури надзвичайно багата і складна.
Будівлі різних епох дуже відрізняються одна від одної» і тому зовсім неважко відрізнити давньоєгипетський храм від давньогрецького чи римського, а західноєвропейський середньовічний собор - від візантійського чи українського. Проте кожна з архітектурних епох характеризується єдністю стилю, притаманного саме цій епосі.
Кращі твори архітектури стають символами міста, країни або навіть цілої епохи. Увесь світ знає давньоєгипетські піраміди, афін-ський Акрополь, римський Колізей, паризький собор Нотр-Дам (Богоматері), Версальський палац або Ейфелеву вежу. Софійська площа є символом Києва, за характерними силуетами барокових шпилів неможливо не впізнати Львів, а урочисті Потьомкінські сходи уособлюють собою Одесу.
Отже, архітектура - це мистецтво проектування і будування. Спеціаліста з архітектури називають архітектором. У його розпорядженні є численні художні засоби, за допомогою яких він втілює свій задум.
1. Що таке архітектура? Наведіть кілька прикладів архітектурних споруд. 
2. Як називають фахівця з архітектури? Із чого він розпочинає свою роботу? 
3. Чи може стати будинок символом міста?
Сім чулес світу. Бажання визначити серед пам'яток світової архітектури найвизначніші з'явилося в давніх греків в епоху еллінізму (III-І ст. до н. е.).
Існували різні варіанти семи чудес світу, але традиційним став такий:
1. Єгипетські піраміди. 2. Висячі сади цариці Семіраміди у Вавилоні. 3. Храм Артеміди в Ефесі. 4. Статуя Зевса роботи скульптора Філія в Олімпії. 5. Гробниця царя Мавзола (мавзолей) у Галікарнасі. 6. Колос Родоський. 7. Маяк на о. Форос в Алек-сандрії.
Цікаво, шо п'ять із семи чудес світу (З-7) створили давні греки, а із цих п'яти три (5-7) - саме в епоху еллінізму. До нашого часу збереглося єдине, до того ж найдавніше, із семи чудес світу - єгипетські піраміди.

ГДЗ відповіді 7 клас з предметів школьної програми
Нові підручники 7 клас 2015