укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 6 » § 6. Загартовування
18:25
§ 6. Загартовування

§ 6. Загартовування

Поміркуймо разом
Що таке загартовування?
Яке значення воно має для стану здоров'я людини?
Ти живеш у довкіллі, яке постійно змінюється. Влітку люди засмагали на березі річки. Сьогодні одягають плащі, туфлі та беруть парасольки. Скоро будуть надягати тепленькі шуби та чоботи. Змінюється погода — люди змінюють одяг, бо не хочуть захворіти. Але самий лише одяг не допоможе зберегти своє здоров'я. Людина має пристосовуватися до змін погоди. Для того, щоб легше переносити зміни в навколишньому середовищі, потрібно загартовувати свій організм. Із цим завданням нам допомагають впоратися сонце, повітря та вода. Велике значення для збереження сталої температури тіла має одяг. Узимку він оберігає тіло від охолодження, а влітку — від дії сонячних променів. Зимовий одяг дітей повинен мати малу теплопровідність, щоб зменшити тепловіддачу. Літній одяг, навпаки, повинен добре проводити тепло. Найкраще зберігає тепло шерстяний одяг, добре його проводить — лляний одяг. Літній одяг найкраще шити із тканини білого кольору, яка добре відбиває сонячні промені. Для зимового одягу, навпаки, кращими будуть тканини темного забарвлення, які добре вбирають тепло.
Усі істоти на планеті живуть завдяки енергії Сонця. Сонце випромінює тепло та світло, які так усім потрібні. Людина — не виключення.
Ти пам'ятаєш, який гарний був у тебе настрій теплого сонячного дня? Чому так відбувається?
Ти маєш гладеньку рожеву шкіру, не вкриту шерстю або пір'ям, як у тварин. У твоїй шкірі під впливом сонячних променів виробляється вітамін D. Він виконує дуже багато завдань у твоєму організмі: захищає від шкідливих мікроорганізмів, сприяє росту та розвитку, поліпшує загальний стан організму. Завдяки сонячним променям поліпшуються твій настрій, самопочуття, й ти веселий та бадьорий.
Правила загартовування сонцем
1. Сонячні промені — сильнодіючий засіб, яким не можна зловживати. Тільки поступове звикання до сонця й розумне дозування сонячної енергії здатні зміцнити організм і підвищити його життєдіяльність.
2. Доцільно починати загартовування сонцем із перших теплих днів і продовжувати його протягом усього літа.
3. Сонячні ванни краще приймати вранці: коли земля й повітря менш нагріті, спека переноситься легше.
4. Сонячні ванни можна приймати в будь-якому місці, доступному сонячним променям і захищеному від різкого рвучкого вітру. Бажано проводити загартовування за містом біля водоймищ, оскільки там температура повітря трохи нижча і його рухливість більша.
5. Сонячні ванни рекомендується приймати через 30-40 хвилин після прийому їжі.
6. Гартуватися сонцем можна лежачи й у русі.
7. Голова захищається від сонця світлим головним убором або парасолькою.
8. Під час сонячної ванни рекомендується частіше міняти положення тіла. Не можна спати, оскільки тривалість перебування на сонці не регулюється й легко отримати сильні опіки.
9. Особливу увагу необхідно приділити правильному дозуванню сонячних ванн. Відповідно до пори року та інтенсивності сонячної радіації загартовування починають із 5—10-хвилинного перебування на сонці, а потім щоразу тривалість процедури збільшують на 5—10 хвилин і поступово доводять до 2-3 годин із 15-хвилинними перервами в тіні після кожної години опромінення.
10. Згадай, як ти загартовуєшся на сонці. Що треба робити, коли отримав тепловий удар чи сонячні опіки?
Не менш важливим для тебе буде загартовування повітрям. Ти маєш здатність реагувати на зміну температури повітря, пристосовуватися до морозів узимку та спеки влітку й не хворіти. Саме цю твою здатність і слід розвивати. Але пам'ятай, що повітря для загартовування повинне бути чистим. Повітря, де знаходиться багато людей, які можуть чхати та кашляти, тобі не підійде.
Правила загартовування повітрям
1. Загартовування повітрям проводиться старанним провітрюванням і деяким зниженням температури повітря дитячої кімнати.
2. Дитяча кімната повинна мати постійне надходження свіжого повітря через фрамуги, кватирки.
3. Треба робити полегшення одягу для прогулянок, екскурсій.
4. Проведення ранкової гігієнічної гімнастики та ігор організувати на відкритому повітрі.
5. Приймання повітряних ванн у теплий період року здійснювати в напівоголеному стані (у трусиках), в холодний — у полегшеному одязі. Повітряні ванни починають впроваджувати спочатку протягом 10—15 хвилин, поступово збільшуючи час до 2 годин.
6. Знижувати температуру і збільшувати час повітряного загартовування слід поступово.
Як ти загартовуєшся взимку?
Що треба робити у випадку переохолодження?
Загартовування водою сприятиме розвитку твоїх здібностей протистояти охолодженню повітря. Потрібно пам'ятати, що вода повинна бути чистою та безпечною, тільки тоді вона буде приносити користь. Особливо звертай увагу на чистоту води, яку ти п'єш. Сиру воду з-під крана пити не можна, таку воду потрібно очищати спеціальними пристроями
або кип'ятити. Під час відпочинку на водоймищах узагалі не можна вживати з них воду.
Правила загартовування водою
1. Воду як фактор загартовування застосовують у вигляді обтирання, обливання (душ), купання та миття ніг.
2. Обтирання роблять рушником не дуже м'якої тканини, змоченої у воді. Температура води для перших обтирань повинна бути близько 32', а потім кожні два-три дні знижують її до кімнатної температури, але не нижче 12'— 13'. Після обтирання мокре тіло зразу розтирають сухим рушником до почервоніння.
3. Обливання викликає сильніші фізіологічні зрушення в організмі, тому при обливанні температуру води треба знижувати обережніше. Спочатку температура води при обливанні повинна бути близько 34е, через кожні три дні її знижують на один градус.
4. Із місцевих водних процедур можна рекомендувати ножні ванни, полоскання горла (температура води така сама, як і при обливанні).
5. Дуже ефективним загартувальним засобом є купання. Школярам можна починати купатися при температурі води не нижче 20', а повітря — не нижче 22' (у затінку). Тривалість перших купань 4—5 хв, потім поступово збільшувати до 10 хв.
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки
1. Назви основні правила загартовування, які ти вже знаєш.
2. Поясни, що треба робити у випадку переохолодження.
3. Які засоби водного загартовування ти використовуєш?
Творче завдання
1. Склади для себе правила загартовування.
2. Порадься з батьками і сплануй для себе найбільш оптимальні засоби загартовування.