укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 7. Ландшафти материків
11:11
§ 7. Ландшафти материків

§ 7. Ландшафти материків

Пригадайте, що таке природний комплекс. З яких природних компонентів він складається? Наведіть приклади природних комплексів.
Ландшафти рівнин. На будь-якій території земної поверхні існує свій комплекс природних компонентів, що взаємодіють і впливають один на одного. Як Ви вже знаєте, до природних компонентів належать гірські породи, вода, повітря, рослини, живі організми та ґрунти. Взаємодія природних компонентів зумовлює протікання природних процесів на певних територіях - видозміна форм рельєфу, рух повітря, водний стік тощо.
Проте, на взаємодію природних компонентів зазвичай впливають і антропогенні компоненти, тобто ті, що зазнали впливу людини, або були створені людьми (кар'єри, рілля, шляхи сполучення, водосховища, меліоративні канали тощо). Звідси, цілісну систему природних та антропогенних компонентів, що утворилася на певній території внаслідок їхньої тривалої взаємодії, називають ландшафтом.
Усі ландшафти є частинами географічної оболонки Землі. Відповідно ландшафти малих за площею територій є складовими ландшафтів більш великих територій, а ті, у свою чергу, входять до складу ще більших і т.д.
Різноманіття ландшафтів зумовлено дією різних чинників їхнього утворенння:
-кількість сонячної радіації (радіаційний чиннник);
- переміщення повітряних мас та вод (циркуляційний чинник);
- вплив внутрішньої енергії Землі (тектонічний чинник).
Закономірна зміна природних компонентів, що обумовлена зменшенням кількості сонячної радіації від екватора до полюсів, призводить до формування зональних ландшафтів (лісові, лісостепові, степові тощо). Якщо при формуванні ландшафтів визначальну роль відіграють тектонічні чинники або специфічні природні компоненти, які відрізняються від зональних, то такі ландшафти називаються азональними (височинні, рівнинні, низовинні, гірські тощо).
Великий вплив на природу має господарська діяльність людини, яка є антропогенним чинником формування ландшафтів (від грецького слова «антропос» - людина). Усе менше на Землі залишається ландшафтів, які не змінені людиною. Внаслідок господарської діяльності людини з'явились антропогенні ландшафти. До таких ландшафтів належать, наприклад, сільські та міські ландшафти.
Географічні пояси та природні зони. Найбільшими складовими географічної оболонки є географічні пояси. Вони мають однорідне співвідношення тепла і вологи, що визначає спільні риси природних компонентів в їх межах. Виділяють такі географічні пояси: екваторіальний, два субекваторіальних, два тропічних, два субтропічних, два помірних, два субполярних (субарктичний і субантарктичний) і два полярних (арктичний та антарктичний).
У кожному географічному поясі виділяють природні зони, які відзначаються спільністю клімату, грунтів, рослинності та тваринного світу.
Розгляньте карту «Географічні пояси та природні зони світу» на мал. 21. Порівняйте розташування природних зон у Африці та Південній Америці.
Залежно від чинників, що впливають на формування природних зон, вони можуть мати зональне (широтне) розташування, повторюючи напрям паралелей. Якщо ж переважає вплив азональних чинників, розташування природних зон азональне, тобто воно не відповідає широтному напрям}'.
Широтною зональністю називається розташування ландшафтів або природних зон відповідно широті.
Гірські ландшафти. На рівнинах природні умови змінюються переважно від екватора до полюсів. З підвищенням, у горах, зміни відбуваються швидше: знижується температура повітря, падає тиск, кількість опадів до певної висоти збільшується, а потім зменшується. Як наслідок, у горах спостерігається висотна поясність, або, як її ще називають, вертикальна зональність.
Висотна поясність (вертикальна зональність) зміна природних зон з висотою. Нижній пояс завжди відповідає зоні, в якій знаходяться гори. Найбільше висотних поясів спостерігається у високих горах, що знаходяться поблизу екватора. Чим нижчі гори і чим ближче до полюсів вони розташовані, тим менше там висотних поясів.
1. Географічна оболонка є найбільшим природним комплексом планети.
2. Ландшафт - це цілісна система природних та антропогенних компонентів, що утворилася на певній території внаслідок їхньої тривалої взаємодії.
3. Географічні пояси мають зональне розташування.
4. Природні зони можуть мати як зональне, так і азональне розташування.
1. Дайте визначення поняттю «ландшафт».
2. Які чинники спричиняють формування зональних ландшафтів, а які -азональних?
3. Що таке антропогенний чинник? Наведіть приклади його дії.
4. Порівняйте поняття «географічний пояс» та «природна зона» (виділіть спільні й відмінні риси).
5. За картою атласу «Географічні пояси та природні зони світу» з'ясуйте, які природні зони переважають на території Австралії.
6. Які висотні пояси можуть бути у горах, що знаходяться у тайзі?
7. Яким умовам має відповідати гірська система, щоб мати найбільшу кількість висотних поясів?
Ландшафти у минулому й тепер
Завдання 1. Подумайте та з додаткових джерел дізнайтеся, які кліматичні умови (теплі чи холодні, вологі чи сухі) сформували поклади кам'яного вугілля, солі, гіпсу, бурштину, коралового вапняку? Завдання 2. Щоб оцінити масштаби сучасних перетворень ландшафтів людиною порівняйте «Карту географічних поясів та природних зон світу» із комплексними картами (населення і господарства) окремих материків в атласі. Результати дослідження оформити у вигляді самостійно створеної таблиці.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри