укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 5 » § 7. Наполегливість - важлива риса характеру людини
14:45
§ 7. Наполегливість - важлива риса характеру людини

§ 7. Наполегливість - важлива риса характеру людини

Якими шляхами можна досягти успіху?
Доведи, що освіта має велике значення для людини.
Знайди у словничку (с. 141) слово талант. Довідайся його значення.
Прочитай притчу про таланти.
Один багатий чоловік збирався їхати в далеку країну. Залишаючи будинок на слуг, він забезпечив їх грошима. Одному дав п'ять талантів, другому — два, а третьому — один талант.
Минуло багато часу. Господар раптово повернувся й покликав своїх слуг, щоб дізнатися, як вони розпорядилися талантами.
Виявилося, що перший вдало використав гроші й виручив ще п'ять талантів. Другий теж подвоїв отримане. Господар був задоволений і обіцяв нагородити працьовитих слуг.
А третій приніс лише те, що йому було дано, бо просто закопав срібло в землю до повернення господаря. Господар розсердився і назвав слугу лінивим. За те, що слуга не подбав про примноження грошей, господар більше не довірятиме йому нічого.
Ось чому здібності людини відтоді зазвичай називають талантами. Кожна людина отримала щось: умілі руки або ясний розум, дар творити або просто добре серце. І це не має лежати мертвим грузом. Не можна «заривати талант у землю».
За О. Менем, богословом, проповідником
Чому не можна «заривати талант у землю»?
Я   ХОЧУ   ДІЗНАТИСЯ 
Які  риси   характеру  людини  допомагають їй   не «заривати свій талант у землю»?    
Ознайомся з думкою інших людей
Прочитай текст
Секрет Пеле
Справжнє ім'я видатного бразильського футболіста — Едсон Арантіс ду Насіменту. Він народився 23 жовтня 1940 року в Бразилії в бідній родині. Футбол завжди був улюбленою грою Едсона. Його батько в минулому теж був футболістом. Саме він став першим учителем сина. У сім років Едсон почав виступати за місцеву дитячу команду, у сімнадцять — став чемпіоном світу.
Двадцять один рік грав Пеле у футбол. Він став триразовим чемпіоном світу та дворазовим володарем Міжконтинентального кубка. Пеле визнано «Кращим спортсменом» і «Кращим футболістом XX століття».
У чому ж секрет Пеле? У його здібностях і характері. Пеле швидше за всіх бігав, вище за всіх стрибав. Незважаючи на свої видатні здібності, він багато тренувався, відпрацьовуючи футбольну техніку.
Король футболу завжди був доброзичливим, чуйним і м'яким у стосунках з оточуючими. Він ніколи не зазнавався і вважав, що футбол — це командна гра: «Без спільних зусиль перемога у футболі неможлива».
Після того, як Пеле залишив великий футбол, він пропагує його в різних куточках світу, знімається в кіно, пише пісні. Король футболу відкрив свою футбольну школу, у якій діти з бідних сімей навчаються безкоштовно.
Люди всього світу любили й люблять Пеле. Коли в Африці він брав участь у матчах, на два дні припинялася війна. А коли Пеле написав автобіографічну книгу «Я — Пеле», неграмотні бразильці почали вчитися грамоти, щоб самостійно прочитати мемуари знаменитого співвітчизника. Пеле   : «Кожен хлопчик у світі хоче грати, як Пеле, і на мені лежить величезна відповідальність — показати їм не тільки яким повинен бути футболіст, але і якою має бути людина».
Завдяки чому Пеле став видатним футболістом? Які риси характеру Пеле тобі сподобалися? Чому? Пеле вважає, що на футбольному полі треба дотримуватися таких правил:  «Думай,  вирішуй, виконуй». А на твою думку, чи підходять ці правила для життя?
Прочитайте й поясніть подані вислови.
Треба бити вмінням, а не кількістю. Сам гинь, а товариша рятуй. За одного вченого трьох невчених дають. Хто наляканий, той наполовину побитий. О. Суворов, видатний полководець
Я   ДІЗНАВСЯ, ЩО
наполегливість - важлива   риса   характеру,  яка допомагає досягти обраної мети.
Я   ПРАГНУ
бути наполегливим у досягненні своєї мети.