укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 7. Різноманітність та значення кишковопорожнинних
11:09
§ 7. Різноманітність та значення кишковопорожнинних

§ 7. Різноманітність та значення кишковопорожнинних

Тип Кишковопорожнинні включає три класи: клас Гідроїдні поліпи, клас Сцифоїдні медузи, клас Коралові поліпи.
Клас Гідроїдні поліпи або Гідрозої (від гр. "гідор" - вода, "гідра" - водяна змія та "зоо" - тварина) налічує біля 2800 видів. Гідроїдні поліпи зустрічаються в різноманітних водних середовищах: наземних печерах і глибоководних западинах, озерах, ставках, антарктичних льодовиках. Велика кількість видів гідрозоїв на стадії поліпа прикріплюється до субстрату, а також може існувати на інших організмах, зокрема на рибах, молюсках, ракоподібних і вступати з ними у різноманітні відношення: коменсалізм, мутуалізм або паразитизм. Найчастіше гідрозої - це колоніальні організми, рідше -поодинокі вільноживучі особини (мал. 22).
До цього класу відносяться найпримітивніші серед кишковопорожнинних тварини. Переважна більшість гідроїдних поліпів - морські форми. Вони мають довжину тіла від 1 мм до 3 метрів (стовбури деяких гігантських колоніальних поліпів). Форма тіла гідрозоїв різноманітна. Незвичайну форму має така гідромедуза, як славнозвісна отруйна фізалія або "португальський кораблик" (мал. 23). Крім яскравого різнокольорового забарвлення тіла у фізалії є заповнений газом плавальний міхур-вітрило, що дозволяє їй швидко пливти за вітром. У дійсності ж, фізалія є колонією гідроїдних поліпів та медуз. Одним з найнебезпечніших представників гідроїдних поліпів є медуза хрестовичок, яка мешкає в Японському морі. Зустріч з цією маленькою, діаметром всього 40 мм, отруйною істотою може закінчитись сильним опіком, тимчасовою сліпотою і глухотою, затьмаренням свідомості.
У річках України зустрічається невеличка медуза краспедакуста. Належить до цього класу і гідра прісноводна.
Гідроїдні поліпи, як і інші тварини, відіграють певну роль у кол обігу речовин, є ланкою ланцюга живлення водних екосистем, деякі поліпи, що мають вапняковий скелет, разом з коралами утворюють небезпечні для судноплавства рифи.
Клас Сцифомедузи (від гр. "скіфос" - чаша) об'єднує всього біля 200 видів тварин. Вони поширені майже в усіх морях, у тому числі і у Чорному та Азовському. Це такі медузи, як коренерот, жалкі опіки яких надзвичайно небезпечні для людини, та аурелія (мал. 24). Аурелію, медузу розміром біля 40 см, ще називають "морським блюдцем". її дуже легко впізнати за рожевим або фіолетовим кольором тіла та довгими лопатями-
щупальцями навколо рота, що нагадують вуха віслюка. За це вона і отримала свою назву (з гр. "аурелія" - вухаста).
У справжнього гіганта серед медуз Світового океану - арктичної ціанеі> деякі особини досягають 4 метрів у діаметрі, а її звисаючі щупальця занурені у воду на глибину до 20-30 м. Це оранжево-блакитне чудовисько є одним із найбільших безхребетних тварин (мал. 25).
Серед сцифомедуз є й такі, яких вживають в їжу: деякі види коренероту та медузу ропілему. їх м'ясо називають "кришталевим". В Японії та Китаї його щорічно добувають до тисячі тонн.
Розвиток у сцифомедуз супроводжується чергуванням поколінь. На відміну від гідроїдних поліпів, у них завжди панує стадія медузи, а нестатева стадія представлена маленьким поліпом.
Клас Коралові поліпи або Антозої (від гр. "антос" - квітка) Коралові поліпи - найчисельніший клас серед кишковопорожнинних: до нього входить майже 6 тис. тварин. Усі вони мешканці теплих морів, де температура ніколи не буває нижче +20 С. Крім тепла, їм ще потрібне світло. Тому більшість з коралів живуть на глибині не більше 60 м. Це перевалено колоніальні організми. На відміну від гідроїдних поліпів та сцифомедуз, у коралових поліпів відсутнє чергування поколінь, вони мають лише форму поліпа. Іншою характерною особливістю коралових поліпів є те, що травна порожнина поліпа поділена вертикальними перетинками та продовжується в канал, що проходить через стовбур всієї колонії. Під час розмноження (шляхом брунькування) скелети окремих особин зливаються і утворюють міцний загальний скелет. Форма та колір таких колоній надзвичайно різноманітна (мал. 26). Вони можуть мати вигляд гіллястих дерев (оленячі роги), півкулі (мозковики), органу (корал-органчик), нагадувати страусине перо (морське перо). Зустрічаються серед антозоїв і поодинокі, наприклад, актинія. Поодинокі особини антозоїв - м'якотілі і не мають скелета. Актинії - одна з найчисельніших за видовим складом груп кишковопорожнинних. їх нараховують біля 1000 видів. Ці фантастичні прикраси морського дна не дарма називають "морськими ліліями". Вони відрізняються одна від одної не лише формою, забарвленням але й розмірами (від кількох міліметрів до метра). Іноді актинії масово розмножуючись, утворюють на дні моря живописний різнокольоровий килим. Деякі з них живуть на глибині до 6000 м. Актинії рухаються дуже повільно за допомогою хвилеподібних скорочень широкої підошви. Часто вони переселяються на спину рака-самітника (мал. 27). Від подібного співжиття досягається взаємна користь: рак возить актинію, а вона за допомогою своїх надзвичайно жалких щупалець його охороняє.
Зазвичай, актинії розмножуються статевим шляхом за допомогою яєць. Іноді, за певних умов, вони починають вегетативно ділитись навпіл. Як і всім кишковопорожнинним, актиніям властива регенерація, хоч і не до такої міри, як у гідри. Живуть актинії довго, десятки років.
Найбільша за видовим складом група мадрепорових, або кам'яних коралів. Вони беруть участь в утворенні бар'єрних і берегових рифів, а також кільцеподібних коралових островів - атолів. 
Корали широко використовуються місцевими населенням для будівництва. Червоні і чорні корали використовують як прикраси, а порожнисті стовбури особливо великих колоній - у якості водопровідних труб. На деяких атолах оселяються люди.
Кишковопорожнинні тварини об'єднуються у такі класи : Гідроїдні поліпи, Сцифомедузи та Коралові поліпи. У життєвому циклі гідроїдних поліпів домінуючим поколінням є стадія прикріпленого поліпу, у сцифомедуз - стадія медузи, а у коралових поліпів взагалі відсутнє чергування поколінь і вони існують лише у вигляді поліпа.
Усі кишковопорожнинні є важливою ланкою водних біогеоценозів.
1. За якими головними ознаками поділяють кишковопорожнинних на класи? 2. Які кишковопорожнинні не мають стадії медузи? 3. Дайте характеристику класу Гідроїдні поліпи. 4. Які представники належать до класу Сцифоїдні медузи? 5. Розкажіть про рифоутворюючі корали та їх значення. 6. Яку роль відіграють кишковопорожнинні в природі та господарській діяльності людини?
1. Які представники кишковопорожнинних зустрічаються у вашій місцевості? 2. Заповніть таблицю "Порівняльна характеристика тварин типу Кишковопорожнинні".
Міні-проект
Як утворюються коралові острови?

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики