укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 7. Тип Кишковопорожнинні
11:49
§ 7. Тип Кишковопорожнинні

§ 7. Тип Кишковопорожнинні

1. Поліпи та медузи
Якщо ви були на Чорному чи Азовському морі, то, мабуть, бачили аурелію (мал. ЗО) або подібних до неї медуз. Ці тварини також належать до типу Кишковопорожнинні. Тіло аурелії нагадує напівпрозорий купол діаметром 10-20 (до 40) см. На 97 % вона складається з води. Якщо додивитися на неї знизу, можна побачити чотири ротові лопаті, які нагадують вуха віслюка, і чотири підковоподібні статеві залози. По краях її купола розташовані дрібні щупальці.
Медузи плавають, ритмічно скорочуючи купол і виштовхуючи з-під нього воду. Вони - хижаки, і на їхніх щупальцях розташовані жалкі клітини (див. мол. 27).
Що спільного в будові гідри й аурелії? Ці тварини мають мішкоподібне тіло і рот між щупальцями (мал. 31). Особливість гідри в тому, що її тіло прикріплене до опори; така будова тіла називається поліп.
Зв'язок між поліпами й медузами ще цікавіший. Згадайте чергування поколінь у багатьох рослин: в їх життєвому циклі чергуються статеве й нестатеве покоління. Цим вирізняються й кишковопорожнинні (мол. 32). Від статевого розмноження медуз аурелій виникають непримітні полиш. А вже ці поліпи завдяки нестатевому розмноженню відтворюють медуз! При цьому тіло поліна перетворюється на «стопку» маленьких пласких медуз, що з часом відокремлюються одна від одної!
Чи є стадія медузи у гідри? Гідра (і чимало інших поліпів) втратила стадію медузи, а деякі медузи втратили стадію поліпів.
2. Колонії багатоклітинних організмів
Вам уже відомо, що багатоклітинні тварин и виникли під час еволюції з колоній одноклітинних організмів. На цьому еволюція не зупинилася: багатоклітинні тварини також можуть утворювати колонії.
Коралові поліпи - велика група морських поліпів, які не мають стадії медуз. Серед них є поодинокі й колоніальні. Так, колонії м'яких коралів схожі на розлогі гіллясті дерева (мол. 33), на «гілках» яких розташовані поліпи. Поживою, яку спіймав один поліп, живляться всі члени колонії.
Чи доцільно для окремого поліпа віддавати частину своєї здобичі іншим членам колонії? Чимало коралових поліпів утворюють навколо себе спільний скелет - захисну й опорну оболонку з твердої речовини. Наприклад, благородні корали мають дуже красивий скелет із червонястої речовини. Ці корали поширені в Середземному морі на глибині близько 100 м. У давнину траплялося, що мореплавці, піднімаючи якір, знаходили на ньому дивні корали. їх зазвичай використовували як прикраси. Вироби з благородного корала цінуються й нині. На жаль, через забруднення води й надмірне добування ці корали майже зникли.
3. Коралові рифи
Корали з вапняковим скелетом, що живуть великими колоніями, називаються рифоутворювальними. Кожен поліп оточує себе вапняною чашечкою, що з'єднується з чашечками інших членів колонії.
Рифоутворювальні корали ростуть тільки на невеликій глибині, і тому типовим місцем розвитку рифів є мілководдя поблизу островів, де утворюється береговий риф (мал. 34). За мільйони років дно океану разом з островами може опускатися. У такому разі корали добудовують свої колонії до поверхні й береговий риф перетворюється на бар'єрний. Якщо острів зникає під водою, утворюється кільцеподібний атол.
У тканинах поліпів рифоутворювальних коралів живуть одноклітинні водорості. Поліп забезпечує водорість притулком і захистом, а водорість сприяє живленню поліпа. Саме через потребу водоростей у світлі рифи не утворюються на великій глибині, де надто темно. Різноманітні водорості ростуть і на поверхні коралів, але тут їх з'їдають численні рослиноїдні тварини - риби, ракоподібні тощо. Без цих тварин водорості закрили б корали від світла!
Кишковопорожнинні мають форму медуз (які плавають у товщі води) та поліпів (прикріплених до опори). У багатьох кишковопорожнинних відбувається чергування поколінь: стадія поліпа (з нестатевим розмноженням) змінюється стадією медузи (зі статевим розмноженням). Коралові поліпи ведуть поодинокий спосіб життя або утворюють колонії.
Поліп; медуза; чергування поколінь; кораловий риф; колонії організмів; атол.
1. Як будова поліпа пов'язана з його прикріпленим способом життя, а будова медузи - з її здатністю до плавання?
2. Чим відрізняється життєвий цикл гідри від аурелії?
3. Як спосіб життя рифоутворювальних коралів впливає на географію?
4. Порівняйте колонії одноклітинних і багатоклітинних тварин. 
5*. Порівняйте ендосимбіоз водоростей із рифоутворювальними коралами з появою багатоклітинності (див. рубрику «Дізнайтеся більше» на с. 10).
Португальський кораблик
Над поверхнею води підіймається наповнений газом яскравий міхур завдовжки 20-30 см. Над міхуром здіймається парус (складка). Це фізалія, представник ряду Сифонофори. Інакше її називають португальським корабликом (мал. 35), на згадку про яскраво розмальовані військові вітрильники давньої Португалії.
Повертаючи міхур під різними кутами до вітру, фізалія змінює напрям свого руху. Від міхура відходять щупальці, що сягають 30 м завдовжки! Вони вкриті жалкими клітинами із сильною отрутою, небезпечною навіть для людини. Проте існують риби, які постійно живуть серед щупалець фізалії і нечутливі до її отрути. Хоча фізалія і здається єдиним організмом, вона є колонією з багатьох поліпів, члени якої втратили свою індивідуальність і виконують лише певні функції, неоднакові для різних членів колонії.
Класифікація кишковопорожнинних
Тип Кишковопорожнинні, що налічує близько 10 000 видів, поділяють на три класи: Гідроїдні (майже 3000 видів), Сцифоїдні медузи (200 видів) і Коралові поліпи (понад 6000 видів). До гідроїдних, крім гідри, належать багато морських поліпів, у тому числі сифонофори (фізалія). У більшості представників цього класу чергуються стадії медузи та поліпа. Гідроїдні медузи здебільшого дрібні. У сцифоїдних переважає стадія медузи. Вони зазвичай значно крупніші за гідроїдних. У коралових поліпів стадія медузи відсутня. Більшість із них - колоніальні, часто мають міцний скелет. Існують і поодинокі безскелетні форми - актинії.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я